Σεισμός στην Αλβανία: Νύχτα αγωνίας για τους εγκλωβισμένους - Δεκάδες οι νεκροί (pics+vids)
Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 21 νεκρούς, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και μικρά παιδιά. Την ίδια ώρα, βλέπουν το «φως» νέες συγκλονιστικές ιστορίες διασωθέντων.
Υπολογίζεται ότι 15 άνθρωποι αγνοούνται κάτω από τα ερείπια. Ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων είναι στο Δυρράχιο και στην κωμόπολη Θουμάνα.
Τα περισσότερα θύματα σκοτώθηκαν στο Δυρράχιο και στην κοινότητα Θουμάνι, στα βόρεια των Τιράνων. Δεκατρία πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια κτηρίων στην πρώτη περιοχή, ενώ 44 άνθρωποι εντοπίστηκαν ζωντανοί και διασώθηκαν.
Στο Θουμάνι επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μια μητέρα με τον γιο της, βρέθηκαν νεκροί στα συντρίμμια πολυκατοικιών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, περίπου 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Η κατάσταση ορισμένων εξ αυτών κρίνεται ως κρίσιμη.
Πυροσβέστες, αστυνομικοί και απλοί πολίτες ψάχνουν στα ερείπια, προσπαθώντας να απομακρύνουν τα τούβλα, τα καλώδια και τα τσιμέντα ακόμη και με γυμνά χέρια. Στις έρευνες συμμετέχουν και δύο ομάδες από την ΕΜΑΚ.
Έντι Ράμα: «Ευχαριστώ τον ελληνικό λαό»
Την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα για τη συμπαράσταση αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αλβανία, εξέφρασε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα από το Δυρράχιο, κατά την επίσκεψή του στα ερείπια πολυκατοικίας, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
«Αισθανόμαστε καλά γιατί δεν είμαστε μόνοι. Είμαι πάρα πολύ ευγνώμων για όλους τους φίλους και είμαι ειλικρινά πολύ ευγνώμων στον Έλληνα πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικών. Μου τηλεφώνησαν αμέσως και ήθελαν απλά να μάθουν τι να κάνουν και πού να βοηθήσουν. Αυτό είναι απίστευτο και τους ευχαριστώ πολύ, και ευχαριστώ τον ελληνικό λαό» δήλωσε ο κ. Ράμα από το Δυρράχιο όπου επιχειρούν οι μονάδες της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό επιζώντων από κτήριο που κατέρρευσε από τον σεισμό.
«Το ταβάνι έπεσε στο κεφάλι μας»
Στο Θουμάνι, η Μαριάνα Γκιόκα, 48 ετών, κοιμόταν στο διαμέρισμά της στον τέταρτο όροφο μιας πενταόροφης πολυκατοικίας, όταν τα πάντα άρχισαν να τρέμουν.
«Το ταβάνι έπεσε στο κεφάλι μας και δεν ξέρω πώς γλιτώσαμε. Μας βοήθησε ο Θεός», είπε η γυναίκα. Στο σπίτι την ώρα εκείνη βρίσκονταν τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και η τρίχρονη ανιψιά της.
Μια 30χρονη γυναίκα παρέμεινε θαμμένη στα συντρίμμια επί 14 ώρες και ανασύρθηκε ζωντανή. Δύο ώρες νωρίτερα, όμως, οι διασώστες είχαν βγάλει νεκρή την 8χρονη κόρη της.
Στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Δυρραχίου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι προκειμένου να περάσουν εκεί τη νύχτα.
«Φοβόμαστε να γυρίσουμε στο διαμέρισμα. Υπάρχουν παντού ρωγμές και φοβόμαστε ότι θα έχουμε τη μοίρα των ανθρώπων στο Θουμάνι», είπε μια γυναίκα, η Μπουκούρι Μορίνα, που πήγε στο γήπεδο με τη 10μελή οικογένειά της.
«Τα πάντα στο σπίτι έπεφταν», είπε ο Ρεφίκ, που ζει στον έκτο όροφο, στα Τίρανα. «Ξυπνήσαμε από τους προηγούμενους σεισμούς», είπε αναφερόμενος στις δονήσεις που είχαν σημειωθεί περίπου μία ώρα πριν από τον κύριο σεισμό.
Οι διασώστες είπαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και μια ηλικιωμένη γυναίκα που έσωσε τον εγγονό της καλύπτοντάς τον με το σώμα της.
Ο Χατζί Καμπίλι, κάτοικος της περιοχής Θουμάνι, διασώθηκε από τον μεγάλο σεισμό, αλλά αγωνιά για την τύχη της κόρης του, που παραμένει εγκλωβισμένη κάτω από τα συντρίμμια. Έχει τραύματα στο κεφάλι και αιμορραγεί, αλλά δεν δέχεται τη βοήθεια των γιατρών μέχρι να δει το παιδί του.
«Βγάζουν νεκρούς από τα συντρίμμια. Είναι ακόμη μέσα. Είναι νεκροί. Χριστέ μου», είπε, έντρομη, μία άλλη κάτοικος της ίδιας περιοχής (σ.σ. Θουμάνι).
«Μίλησα με την κόρη μου και την ανιψιά μου στο τηλέφωνο, είναι παγιδευμένες κάτω από τα συντρίμμια. Είπαν ότι είναι καλά και περιμένουν τους διασώστες. Δεν μπόρεσα να μιλήσω στη γυναίκα μου. Υπάρχουν και άλλες οικογένειες αλλά δεν κατάφερα να τους μιλήσω», τόνισε ένας άνδρας από το Δυρράχιο στο News24, περιγράφοντας τις δραματικές ώρες που περνάει.
«Ήμασταν τυχεροί που δεν ήμασταν σήμερα εδώ, είχαμε πάει σε συγγενείς», είπε ένας ηλικιωμένος άνδρας. Μία συγγενής του συμπλήρωσε: «Ευχαριστώ τον θεό που δεν ήμασταν εδώ, ήταν να επιστρέψουμε, αλλά τελικά δεν το κάναμε. Ήμασταν τυχεροί».
Όπως τόνισε η ίδια, πλέον δεν είναι δυνατό να ζήσουν στην πολυκατοικία, καθώς έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. «Ίσως δεν έπρεπε να επιστρέψουμε μετά τον πρώτο σεισμό», δηλώνει αναφερόμενη στον σεισμό των 5,6 βαθμών που έπληξε την Αλβανία την 21η Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και καταστρέφοντας ολοσχερώς κάποιες από αυτές.
Ευρωπαϊκή βοήθεια
Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες απεγκλωβισμού πολιτών, δίνοντας «μάχη» με το χρόνο.
Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα, ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες έχουν ήδη επικοινωνήσει με τον Έντι Ράμα, για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Περίπου 100 μέλη της γαλλικής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας αναχώρησαν για την Αλβανία προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Μια ομάδα 44 στρατιωτών από την υπηρεσία πολιτικής ασφάλειας της Μπρινιόλ πρόκειται να αναχωρήσει από τη Μασσαλία με προορισμό την Αλβανία, μεταφέροντας και 15 τόνους υλικού, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας. Άλλοι 50 πυροσβέστες θα φτάσουν στις πληγείσες περιοχές το πρωί της Τετάρτης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης: