Γερμανία: Ανησυχία για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης - Κίνδυνος έντασης στη Μεσόγειο
Νέες εντάσεις στη Μεσόγειο θα μπορούσαν να πυροδοτήσει η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, σύμφωνα με γερμανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Η εφημερίδα Handelsbatt αναφερόμενη στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Αθήνα, σημειώνει ότι πρόκειται για «ένδειξη διαμαρτυρίας της Ελλάδας για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό ζωνών επιρροής και συμφερόντων στη Μεσόγειο» και συμπληρώνει ότι «νότια της Κρήτης ενδέχεται να υπάρχουν πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου. Η Ελλάδα και η Τουρκία ανήκουν στο ΝΑΤΟ» και ότι «η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος βλέπουν επίσης τα συμφέροντά τους να πλήττονται από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.»
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα Tagesspiegel. «Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ απεφεύχθη μια μεγάλη σύγκρουση Τουρκίας - δυτικών εταίρων και ο πρόεδρος Ερντογάν απέσυρε το απειλητικό βέτο του ενάντια στο κοινό ανακοινωθέν της Συμμαχίας. Ωστόσο φαίνεται να αναδύονται νέες εντάσεις. Αφορμή είναι η μυστική συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη σύγκρουση στη Λιβύη και να προκαλέσει προβλήματα στην προσπάθεια της Γερμανίας για λύση στον λιβυκό εμφύλιο» αναφέρει σε δημοσίευμα της.
«Η συμφωνία για τη χάραξη θαλάσσιων συνόρων φαίνεται παράλογη. Επεκτείνει τα τουρκικά χωρικά ύδατα μέχρι την περιοχή κοντά στην Κρήτη. Επίσης σύμφωνα με τη συμφωνία και τα χωρικά ύδατα γύρω από τη Ρόδο και άλλα ελληνικά νησιά θα πρέπει μελλοντικά να ελέγχονται από την Τουρκία. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος αντιδρούν στη συμφωνία. Οι τρεις χώρες συνεργάζονται για την εκμετάλλευση τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στον πυθμένα της Ανατολικής Μεσογείου. Και το Ισραήλ συμμετέχει. Ωστόσο η Τουρκία απαιτεί συμμετοχή στο δυνητικά κερδοφόρο έργο και ως εκ τούτου αναζητά φυσικό αέριο στην περιοχή γύρω από τη διαιρεμένη Κύπρο (…). Mέχρι τώρα η κριτική δεν έχει αναγκάσει την Τουρκία να υποχωρήσει» σημειώνει.
Τέλος, όπως παρατηρεί η Tagesspiegel, η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης προκαλεί νέες εντάσεις στην ΕΕ, όχι μόνο λόγω της διαμάχης για το φυσικό αέριο. «Η γερμανική κυβέρνηση προγραμματίζει Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο αρχές Ιανουαρίου. Η Γερμανία θέλει να περιορίσει την εισροή προσφύγων από τη Λιβύη» γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου κάνοντας αναφορά και στην αμυντική συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης σημειώνοντας ότι αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει τα γερμανικά σχέδια σε αποτυχία δεδομένου ότι «η Τουρκία είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής όπλων για την κυβέρνηση αλ Σαράτζ, παρέχοντας μεταξύ άλλων αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα».
Τι αναφέρει το μνημόνιο
Mε το «μνημόνιο κατανόησης» που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την κυβέρνηση της Τρίπολης του Φάγεζ αλ Σάρατζ ξεκίνησε η νομική διαδικασία που θα οδηγήσει στην ανακήρυξη της τουρκικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η οποία θα αγνοεί πλήρως την ελληνική νοτίως της γραμμής Κρήτης – Καρπάθου – Ρόδου – Καστελόριζου, αποκόπτοντας γεωγραφικά μια θαλάσσια περιοχή η οποία αποτελεί το δυτικό τμήμα μία ενιαίας ζώνης που στα ανατολικά της τέμνεται με τις ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου.
Με τη συμφωνία η Άγκυρα επιχειρεί τη χάραξη της ΑΟΖ μεταξύ των δύο ηπειρωτικών κρατών, δηλαδή της Τουρκίας και της Λιβύης, με βάση τη μέση γραμμή που ορίζεται από την ακτογραμμή Αντίφελλου (Κας)-Μαρμαρίδας-Μάκρης (Φέτχιγε) από την τουρκική πλευρά και της Ντέρνα-Τομπρούκ-Μπορντίγια από την πλευρά των λιβυκών ακτών.
Δείτε το «μνημόνιο κατανόησης» στην gallery:
Συναγερμός έχει σημάνει στην ελληνική διπλωματία και το «Πεντάγωνο» μετά την υπογραφή του «μνημονίου κατανόησης» που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Φασράζ της Λιβύης στις 27 Νοεμβρίου. Η Άγκυρα, με αυτήν την κίνηση, επιχειρεί να βάλει τα θεμέλια για μία «διεθνή συμφωνία» που θα νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Η Άγκυρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στα «ΝΕΑ», δεν ξάφνιασε την Αθήνα. Οι τουρκικές προθέσεις σε αυτή την κατεύθυνση ήταν γνωστές ήδη από τον Ιούλιο, οπότε και η ελληνική πλευρά προχώρησε και στα πρώτα βήματα αντιμετώπισης των εν λόγω σχεδιασμών. Στο «Πεντάγωνο», σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εδώ και δύο χρόνια έχει εκπονηθεί μία σειρά σχεδίων αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας, με στόχο μια ασπίδα προστασίας κυρίως στην περιοχή του Καστελόριζου, ενώ πλέον επικεντρώνεται και στη θωράκιση της Κρήτης.
Υπενθυμίζεται ότι οι κίνδυνοι ενός θερμού επεισοδίου και οι σχεδιασμοί αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης αποστολής ερευνητικού σκάφους στο Αιγαίο συζητούνται έντονα από το καλοκαίρι και μετά, θέτοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις σε ετοιμότητα.
Η ανακοίνωση της υπογραφής του επίμαχου «μνημονίου κατανόησης» έφερε και την απόφαση για την απέλαση του πρεσβευτή της Λιβύης στην Αθήνα, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να υπογραμμίζει την δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, πέραν των ουσιαστικών και τυπικών ελαττωμάτων αυτής της συμφωνίας, είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας
Το εν λόγω μνημόνιο είναι εμφανές ότι έφερε την ελληνική κυβέρνηση αντιμέτωπη με το τέλος της «διερευνητικής περιόδου» σχετικά με τις προθέσεις της Άγκυρας. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο, εξασφαλίζοντας δηλώσεις στήριξης από την ΕΕ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Ισραήλ, τη Ρωσία, την Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με «Τα Νέα», o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμένεται να θέσει το ζήτημα του μνημονίου και στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Δευτέρα (09/12). Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα εξετάζει ακόμα και το αίτημα παγώματος κονδυλίων βοήθειας προς την Λιβύη, επιχειρώντας να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις. Η Αθήνα σε κάθε περίπτωση στρέφει το βλέμμα της και προς τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ στη Λιβύη, έχοντας ήδη απευθύνει πρόσκληση στον πρόεδρο της Βουλής Αγκίλα Σαλέχ, που θα επισκεφθεί το ελληνικό κοινοβούλιο την Πέμπτη, ενώ αναμένεται να προσκληθεί και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός τα χώρας που επίσης πρόκειται προς την πλευρά Χαφτάρ.
Τουρκία - Λιβύη: «Απαράδεκτη και εξοργιστική» η απέλαση του πρέσβη
Έντονη αντίδραση από τη Λιβύη για την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον Λίβυο πρεσβευτή, στον απόηχο της συμφωνίας της χώρας με την Τουρκία.
«Η κίνηση είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μοχάμεντ Σιγιάλα στο πρακτορείο Reuters. «Η Ελλάδα δεν έχει διπλωματική αντιπροσωπεία στη Λιβύη, αλλά η Λιβύη θα είχε ανταποδώσει την κίνηση αν είχε», σημείωσε.
Την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης καταδίκασε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπολύοντας «βολές» κατά της Αθήνας. «Η απέλαση ενός πρέσβη απλά και μόνο λόγω της συμφωνίας που υπεγράφη δεν είναι ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία. Είναι εξωφρενικό», είπε ο κ. Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το Reuters.
«Αν καλείς τη Λιβύη λέγοντας: "Θα απελάσουμε τον πρέσβη σας αν δεν στείλετε τα έγγραφα της θαλάσσιας συμφωνίας" η Λιβύη δεν θα γονατίζει. Αν τα ζητούσαν ευγενικά τόσο από εμάς όσο και από τη Λιβύη, θα μπορούσαμε να τους δώσουμε τα έγγραφα», συνέχισε ο Τούρκος αξιωματούχος.
Η απόφαση αυτή της Ελλάδας δείχνει το «πραγματικό πρόσωπο» της Αθήνας, πρόσθεσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι θα πάρουν τα 700 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα - Βήμα-βήμα η υποβολή της
Κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου: «Έχουμε νέα τουρκική «εισβολή»