Επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν για τις εξελίξεις στην Λιβύη
Υπενθυμίζεται ότι στη Διάσκεψη, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Κίνας, της Ιταλίας, της Αιγύπτου, της Δημοκρατίας του Κονγκό, της Αλγερίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Τουρκίας. Το «παρών» θα δώσουν επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Η Ελλάδα έχει μείνει εκτός της γερμανικής πρωτοβουλίας καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών που θα συμμετάσχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό το εμφυλίου πολέμου στη βορειοαφρικανική χώρα.
Πρόσκληση να παραβρεθούν στην Διάσκεψη έχουν λάβει και οι επικεφαλής των αντιμαχόμενων πλευρών Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και Χαλίφα Χαφτάρ. Το σενάριο, ωστόσο, να ανταποκριθούν θετικά φαντάζει απίθανο, ειδικά μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών στη Μόσχα.
To «ναυάγιο» της Μόσχας
Μπορεί Ρωσία και Τουρκία να προσπάθησαν να παίξουν ρόλο ρυθμιστή στην Λιβύη ωστόσο ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, άφησε τον Αλ Σάρατζ μόνο του και η διαφαινόμενη εκεχειρία έπεσε στο κενό πριν καλά-καλά ξεκινήσει.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου περί προόδου, συμπληρώνοντας όμως πως ο Χαλίφα Χαφτάρ ζήτησε περισσότερο χρόνο (ως το πρωί της Τρίτης) για να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Ωστόσο αποχώρησε τα ξημερώματα, χωρίς να έχει υπογράψει την συμφωνία. «Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ έφυγε από τη Μόσχα. Δεν υπέγραψε τη συμφωνία», είπε η πηγή στο Sputnik, ενώ ιστοσελίδα προσκείμενη στον ΛΕΣ αναφέρει πως δεν πρόκειται να υπογράψει την συγκεκριμένη συμφωνία.
Το κλίμα στην διάσκεψη, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, ήταν τεταμένο. Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν πως οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν χωριστά καθώς κανείς, ούτε ο Σάρατζ ούτε ο Χαλίφα Χαφτάρ ήθελαν να ιδωθούν.
Γιατί το Βερολίνο δεν κάλεσε την Αθήνα
Απάντηση σχετικά με την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, έδωσε η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας πως κατανοεί το «θεμιτό ενδιαφέρον και την ανησυχία» της Αθήνας σχετικά με το μέλλον της Λιβύης, ωστόσο, διευκρινίζει ότι στην επερχόμενη Διάσκεψη δεν θα συζητηθούν «θέματα θαλασσίων συνόρων, πιθανών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο».
Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέφυγε να αναφερθεί στα κριτήρια με τα οποία διαμορφώθηκε ο κύκλος των συμμετεχόντων στην Διάσκεψη, ενώ τόνισε ότι σε κάθε βήμα υπήρξε στενός συντονισμός με τα Ηνωμένα Έθνη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Διάσκεψη για τη Λιβύη: Δυσαρέσκεια Χαφτάρ για το «όχι» του Βερολίνου στην Αθήνα
Διπλωματικός αναβρασμός για τη Λιβύη μετά το «ναυάγιο» στη Μόσχα – Το «όχι» του Βερολίνου στην Αθήνα