Σακελλαροπούλου: Πρόεδρος Δημοκρατίας με τη δεύτερη μεγαλύτερη συναίνεση - Πόσες ψήφους συγκεντρώνει
Τη θετική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας πλήρως το τοπίο ως προς την διαδικασία εκλογής της.
Η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου. Το Σύνταγμα ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου.
Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, ήταν προγραμματισμένη η ψήφιση του εκλογικού νόμου, η οποία μετά τις τελευταίες εξελίξεις μετατίθεται για την επόμενη ημέρα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί ακόμα μια ημέρα.
Με δεδομένη την θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναμένεται να λάβει τουλάχιστον 266 ψήφους. Από τη Νέα Δημοκρατία πρόκειται να λάβει 158, από τον ΣΥΡΙΖΑ 86 και από το ΚΙΝΑΛ 22.
Από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση δήλωσαν πως θα ψηφίσουν «παρών», ενώ το ΜέΡΑ 25, το απόγευμα της Πέμπτης, ανακοίνωσε ότι προτείνει τη Μάγδα Φύσσα, καθώς «κρίνει πως δεν υπάρχει πρόσωπο που να μπορεί να συμβολίσει καλύτερα την ενότητα που απαιτούν οι καιροί».
Με δεδομένα λοιπόν όλα τα παραπάνω, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναμένεται να εκλεγεί στην πρώτη κιόλας ψηφοφορία, η οποία σύμφωνα με το Σύνταγμα απαιτεί 200 ψήφους. Υπενθυμίζεται ότι μετά και την Αναθεώρηση οι προβλεπόμενες πλειοψηφίες στις διαδοχικές ψηφοφορίες μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι 200, 180, 151 και σχετική πλειοψηφία.
Τις περισσότερες θετικές ψήφους για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας μέχρι σήμερα είχε καταφέρει να εξασφαλίσει ο Κάρολος Παπούλιας ο οποίος εξελέγη το 2005 με 279 ψήφους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ). Σημειώνεται ότι το 2010 ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη με 266 ψήφους (ΠΑΣΟΚ.,ΝΔ, ΛΑΟΣ), όσους αναμένεται να συγκεντρώσει τώρα η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, το 2015 είχε συγκεντρώσει 233 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ).
Διαβάστε επίσης: Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Ποιοι πάγωσαν από την επιλογή Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Τι προβλέπει η διαδικασία
Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει, ότι από την εγγραφή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σε ημερήσια διάταξη έως την διεξαγωγή της πρώτης ψηφοφορίας πρέπει να παρέλθουν πέντε ημέρες. Το ίδιο χρονικό διάστημα πρέπει να περάσει ανάμεσα από τις ψηφοφορίες.
Το αναθεωρημένο άρθρο του Συντάγματος προβλέπει έως και πέντε ψηφοφορίες. Στις δύο πρώτες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να εκλεγεί πρέπει να συγκεντρώσει 200 θετικές ψήφους. Αν οι δύο αυτές ψηφοφορίες αποβούν άκαρπες, για να εκλεγεί ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας θα πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία 180 θετικών ψήφων.
Αν και τότε δεν υπάρχει αποτέλεσμα ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι, ενώ εάν χρειαστεί και πέμπτη ψηφοφορία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει σχετική πλειοψηφία.
Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τι προβλέπει το άρθρο 32 του Συντάγματος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Ποια είναι η υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Σακελλαροπούλου για ΠτΔ: Το πρώτο της τετ-α-τετ με δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση Μητσοτάκη