Κοροναϊός: Πόλη - «φάντασμα» η Ουχάν – Το βραδινό ραντεβού των κατοίκων της που συγκλονίζει
Παγκόσμιο συναγερμό έχει σημάνει ο κοροναϊός της πόλης Ουχάν ή ο νέος κοροναϊός του 2019, όπως ονομάστηκε, καθώς μέχρι στιγμής έχει προσβάλει τουλάχιστον 2.700 ανθρώπους από την Κίνα μέχρι και την Ευρώπη, και έχει οδηγήσει στο θάνατο 81.
Η επιδημία του κοροναϊού στην Κίνα, που έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες, αναμένεται να πλήξει την οικονομία της, που αποτελεί κινητήριο παράγοντα της παγκόσμιας ανάπτυξης, αν και οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς να υπολογιστεί ο συνολικός αντίκτυπος σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Συνολικά, οι κινεζικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει 2.744 κρούσματα στην Κίνα, ενώ ο αριθμός των ύποπτων περιπτώσεων διπλασιάσθηκε μέσα σε διάστημα 24 ωρών για να φθάσει τις 6.000.
Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά σε ποιες χώρες έχουν εντοπιστεί κρούσματα
Συγκλονιστικά βίντεο από την πόλη «φάντασμα»
Η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην Κεντρική Κίνα, με πληθυσμό που ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια, έχει τεθεί σε καραντίνα, καθώς ο κίνδυνος μόλυνσης μετά την εμφάνιση του κορoναϊού είναι μεγάλος. Στους δρόμους της Ουχάν, δεν κυκλοφορεί κόσμος, τα καταστήματα παραμένουν κλειστά και η ζωή δείχνει να έχει... σταματήσει.
Εκατομμύρια άνθρωποι που κανονικά ταξιδεύουν αυτή την περίοδο ακύρωσαν τα σχέδιά τους, με την κυβέρνηση να δίνει εντολή να αποζημιωθούν πλήρως όσοι είχαν εκδώσει αεροπορικά εισιτήρια και εισιτήρια τρένου.
Η Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων ανθρώπων και το επίκεντρο της επιδημίας του ιού στην κεντρική Κίνα, βρίσκεται ήδη ουσιαστικά σε καραντίνα και σε πολλές άλλες κινεζικές πόλεις ισχύουν αυστηροί περιορισμοί για τις μετακινήσεις.
Καθώς πολλά σινεμά παραμένουν κλειστά, οι κινηματογράφοι της Κίνας κέρδισαν 1,81 εκατ. γιουάν (περίπου 262.000 δολάρια) από τα εισιτήρια την πρώτη ημέρα του νέου κινεζικού έτους, μειωμένα περισσότερο από 99% σε σχέση με την ίδια ημέρα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής εταιρίας εισιτηρίων για κινηματογράφους Maoyan.
Η «αντίσταση» των κατοίκων της Ουχάν
Οι κάτοικοι στην πόλη «φάντασμα» φαίνεται όμως ότι δεν το βάζουν κάτω. Με έναν ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο οι 11.000.000 κάτοικοι της Ουχάν προσπαθούν να δώσουν κουράγιο ο ένας τον άλλο. Κάθε απόγευμα, μόλις αρχίσει να πέφτει το σκοτάδι, δίνουν ένα ιδιότυπο «ραντεβού» στα... μπαλκόνια τους, ανάβουν τα φώτα στα διαμερίσματά τους και τραγουδούν συνθήματα, όπως «μείνε δυνατή Ουχάν, θα τα καταφέρουμε», καθώς και τον εθνικό ύμνο της Κίνας.
Εκεί που ξεκίνησαν όλα
Ο ιός, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, εντοπίστηκε σε μία αγορά όπου πωλούνταν θαλασσινά, πουλερικά, κουνέλια, νυχτερίδες και φίδια στην πόλη των 11 εκατομμυρίων της επαρχίας Χουμπέι στην Κεντρική Κίνα.
Η Mirror έφερε στη δημοσιότητα ανατριχιαστικές φωτογραφίες μέσα από την συγκεκριμένη αγορά, όπου οι καταναλωτές πραγματοποιούν τις... αγορές τους στα βρώμικα πατώματα με τα αίματα να είναι παντού τριγύρω τους.
Δείτε τις ανατριχιαστικές ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ εικόνες στη gallery:
Η αποκάλυψη που προκαλεί τρόμο
Την ώρα που τα κρούσματα είναι πιθανόν να φτάνουν τις 40.000 μια αποκάλυψη από τον δήμαρχο της Γουχάν ήρθε να προκαλέσει τρόμο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα businessinsider περίπου 5 εκατ. άτομα εγκατέλειψαν την πόλη πριν δοθεί εντολή να μπει η Ουχάν σε καραντίνα.
Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως μπορεί ο κοροναϊός από την Ουχάν που ξεκίνησε να ταξιδεύει σε άλλα μέρη μέσω των ανθρώπων που εγκατέλειψαν την πόλη πριν αυτή μπει σε καραντίνα. Αυτό μπορεί να αφορά εργάτες που βρήκαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις οικογένειές τους, αλλά και Κινέζους που επιθυμούν να κάνουν κάποια ταξίδια λόγω και της εποχής που προσφέρεται. Οι διακοπές έχουν επεκταθεί, άλλωστε, ως τις 2 Φεβρουαρίου.
Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά σε ποιες χώρες έχουν εντοπιστεί κρούσματα
ΠΟΥ: «Υψηλός» και σε διεθνές επίπεδο ο κίνδυνος
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διόρθωσε σήμερα την εκτίμησή του για το μέγεθος της απειλής που συνδέεται με τον νέο κοροναϊό, χαρακτηρίζοντάς το «υψηλό» σε διεθνές επίπεδο και όχι «μέτριο», όπως έγραφε έως σήμερα στις αναφορές του εξαιτίας ενός «λάθους στη διατύπωση», όπως παραδέχθηκε.
Έως σήμερα, ο ΠΟΥ έγραφε ότι ο κίνδυνος είναι «πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και μέτριος σε διεθνές επίπεδο».
«Πρόκειται για ένα σφάλμα διατύπωσης και το διορθώσαμε» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος τύπου του οργανισμού που εδρεύει στη Γενεύη.
«Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αλλάξαμε την εκτίμηση σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει, όμως αυτό το λάθος ξέφυγε» στις εκθέσεις σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση, συμπλήρωσε η αξιωματούχος.
Διαβάστε επίσης:
Νέος κοροναϊός: Τα συμπτώματα, η μετάδοση και οι κίνδυνοι - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ο ΠΟΥ δημοσίευσε έξι εκθέσεις από την έναρξη της κρίσης.
Από την τρίτη, που δημοσίευσε την 23η Ιανουαρίου, προχωρούσε σε μια εκτίμηση του κινδύνου.
Στην έκτη έκθεση σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, που δημοσίευσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, ο ΠΟΥ διόρθωσε την ανάλυσή του, επιβεβαιώνοντας ότι «η εκτίμησή του σχετικά με τον κίνδυνο (…) δεν έχει αλλάξει (…): πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και υψηλός σε διεθνές επίπεδο».
«Επρόκειτο για ένα λάθος στη διατύπωση στις εκθέσεις της 23ης, 24ης και 25ης Ιανουαρίου, το οποίο διορθώσαμε» εξήγησε στο AFP η εκπρόσωπος τύπου.
Η διόρθωση αυτή δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο ΠΟΥ δεν θεωρεί πως η επιδημία συνιστά μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εύρους».
Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξάπλωσή του
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κοροναϊός: Συγκλονιστικά βίντεο – Έτσι είναι μετά από 3 ημέρες τo νοσοκομείο που χτίζουν στην Ουχάν