Κοροναϊός: Συναγερμός στην Ελλάδα – Ύποπτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτη Παντελιάδη, πρόκειται για άνδρα μέσης ηλικίας από την Κίνα.
Ο άνδρας, σύμφωνα με το voria, εισήχθη το μεσημέρι της Πέμπτης στο νοσοκομείο και αμέσως κινήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή ο ασθενής βρίσκεται σε καραντίνα στο ΑΧΕΠΑ, ενώ έχει ήδη ληφθεί δείγμα το οποίο εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ για να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για κρούσμα του θανατηφόρου ιού ή για απλό κρούσμα γρίπης.
Πρόκειται για το πρώτο ύποπτο κρούσμα κοροναϊού που ελέγχεται στη Θεσσαλονίκη.
Την Παρασκευή τα αποτελέσματα
Όπως ανέφερε ο Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ, Ανδρέας Μεντής στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Παρασκευής θα ξεκινήσει η εξέταση που θα δώσει απαντήσεις εάν ο ασθενής νοσεί από τον συγκεκριμένο ιό.
Ο κ. Μεντής τόνισε ότι δεν είναι σίγουρο ότι ο ασθενής έχει νοσήσει από τον συγκεκριμένο ιό, «δεδομένου ότι στην Κίνα όπως και σε όλο το Βόρειο ημισφαίριο, είναι πιο πιθανό να έχει κάποιος γρίπη παρά τον κοροναϊό -έστω και αν προέρχεται από την Κίνα. Δεν είναι ειδικά τα συμπτώματα, δεν έχω κάποια συγκεκριμένη ανησυχία», τόνισε χαρακτηριστικά.
171 θάνατοι
Οι θάνατοι που οφείλονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, έχουν φθάσει τους 171, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.700 και πλέον. Η επιτροπή διευκρίνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι έχουν επιβεβαιωθεί 7.711 κρούσματα του νέου κοροναϊού και υπάρχουν επίσης άλλα 12.167 ύποπτα κρούσματα.
Στην Ευρώπη έχουν επιβεβαιωθεί δέκα κρούσματα -τέσσερα στη Γερμανία, πέντε στη Γαλλία και ένα στη Φινλανδία-, θέτοντας σε επιφυλακή και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να δηλώνουν έτοιμες να συνδράμουν στον επαναπατρισμό των Ευρωπαίων πολιτών.
Υπενθυμίζεται ότι η Ουχάν, μητρόπολη της κεντρικής Κίνας, και σχεδόν το σύνολο της επαρχίας στην οποία βρίσκεται, η Χουμπέι, έχουν από την περασμένη Πέμπτη (23/01) αποκλειστεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο περιορισμός αυτός αφορά 56 εκατομμύρια κατοίκους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται χιλιάδες ξένοι, και πολλές χώρες εντείνουν τις προετοιμασίες τους για να επαναπατρίσουν ένα μέρος των πολιτών τους.
Διαβάστε επίσης: Νέος κοροναϊός: Τα συμπτώματα, η μετάδοση και οι κίνδυνοι - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Σε «απομόνωση» η Κίνα
Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού μειώνοντας την επαφή μεταξύ των ανθρώπων, δεκάδες αεροπορικές εταιρείες από την Ασία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ακυρώνουν τις πτήσεις τους και τροποποιούν δρομολόγια προς την Κίνα.
Μεταξύ των εταιρειών που έχουν προχωρήσει σε αλλαγές στα δρομολόγια των πτήσεων είναι: η Air France, η Lufthansa, η British Airways, η η Austrian Airlines, η Finnair, η Swiss International Air Lines, η United Airlines, η American Airlines, η Air Canada, η Air India, η Air Seoul, η Air Tanzania, η Asiana Airlines, η Cathay Pacific, η ΙndiGo, η Jetstar Asia, η Lion Air, η Ethiopian Airlines. Επιπλέον, όπως δήλωσε σήμερα, Πέμπτη 29 Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής διευθυντής του αεροδρομίου Μπορίσπιλ του Κιέβου η Ουκρανία από τις 4 Φεβρουαρίου προχωράει στην αναστολή των απευθείας πτήσεων προς Κίνα λόγω των φόβων για τον κοροναϊό.
Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Επελαύνει στην Ευρώπη – Σχεδόν έτοιμο το πρώτο νοσοκομείο για ασθενείς του φονικού ιού
Εικόνες-σοκ πριν και μετά την καραντίνα στην Ουχάν
Αποκαλυπτικές είναι οι φωτογραφίες από δορυφόρο της πόλης Ουχάν στην κεντρική Κίνα είναι αποκαλυπτικές. Οι δρόμοι είναι άδειοι, δεν κυκλοφορούν άνθρωποι και αυτοκίνητα. Οι εικόνες αποτυπώνουν με έναν ιδιαίτερα δραματικό τρόμο το πόσο αποτελεσματικές ήταν οι προσπάθειες των αρχών να πειστούν οι κάτοικοι στο επίκεντρο της επιδημίας να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.
Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ και ευάλωτη σε καταστροφικές πλημμύρες, η Ουχάν εκτείνεται σε μια περιοχή άνω των 8.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων -πέντε φορές το μέγεθος της ευρύτερης περιοχής του Λονδίνου.
Δείτε βίντεο από την Ουχάν σήμερα:
Οι αρχές έχουν ουσιαστικά αποκλείσει μια πόλη 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, έναν βασικό κόμβο μεταφορών, που κανονικά αυτή την περίοδο -αργίες για το κινεζικό νέο έτος- γνωρίζει έντονη επιβατική κίνηση καθώς εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να επισκεφθούν τις οικογένειές τους.
Η φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 28 Ιανουαρίου δείχνει μια μεγάλη γέφυρα στον ποταμό Γιανγκτσέ έρημη από αυτοκίνητα, ενώ σε αντίστοιχη εικόνα της 12ης Ιανουαρίου το πέρασμα αυτό φαίνεται γεμάτο με αυτοκίνητα. Η μεταγενέστερη εικόνα αποκαλύπτει επίσης την απουσία σταθμευμένων οχημάτων στους γειτονικούς δρόμους. Λείπουν ακόμα και τα πλοία που φαίνονταν προηγουμένως στα θολά νερά του Γιανγκτσέ.
Δείτε φωτογραφίες στην gallery:
Αντίστοιχη φωτογραφία της 28ης Ιανουαρίου δείχνει τον συνήθως γεμάτο με κόσμο σταθμό τρένου να είναι τώρα άδειος από συρμούς και αυτοκίνητα που υποδηλώνουν ανθρώπινη δραστηριότητα, αν και οι λεπτομέρειες είναι δυσδιάκριτες λόγω της συννεφιάς. Οι επιβάτες στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ουχάν είναι ελάχιστοι, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, με εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν αποκλειστεί ουσιαστικά στις γειτονικές πόλεις, αφού ανεστάλησαν τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού, που θεωρείται ότι ξεκίνησε από μια αγορά στην οποία πωλούνταν παρανόμως άγρια ζώα.
Τώρα, με τον αριθμό των νεκρών από την επιδημία να φθάνει τους 170 στην Κίνα και τα κρούσματα να ανέρχονται σε περίπου 7.700, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις θα δημιουργήσουν μεγάλη δυσκολία σε χιλιάδες εργάτες εργοστασίων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου που θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους την επόμενη εβδομάδα μετά τις αργίες.
Δείτε βίντεο από την Ουχάν σήμερα:
Διαβάστε επίσης: Τρόμος από τον φονικό Κοροναϊό: Σε πλήρη απομόνωση η Κίνα – Επαναπατρίζονται εκατοντάδες Ευρωπαίοι
Κραυγή αγωνίας από Έλληνα «εγκλωβισμένο» στην Κίνα
«Εγκλωβισμένος» στην Κίνα λόγω της επιδημίας βρίσκεται και ένας Έλληνας υπήκοος.
Σαν «κινηματογραφική ταινία» περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην επαρχία Χουμπέι, που έχει «εγκλωβιστεί» εδώ και τέσσερις μέρες λόγω του κοροναϊού, ο Γιάννης Μεσσηνιάς.
«Ο κόσμος δεν μπορεί να φύγει, δεν υπάρχουν τρένα, δεν υπάρχουν λεωφορεία, δεν υπάρχουν αεροπλάνα. Οι δρόμοι είναι άδειοι. Εστιατόρια δεν δουλεύουν, ξενοδοχεία δε λειτουργούν. Πρόκειται για μία άδεια πόλη» δήλωσε ο κ. Μεσσηνιάς, μιλώντας στον «Alpha».
Δείτε στο βίντεο:
Ο Γιάννης Μεσσηνίας βρίσκεται σε μία πόλη, η οποία απέχει περίπου 330 χιλιόμετρα από την Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κοροναϊός. Η επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται ο Έλληνας υπήκοος, αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας, καθώς στην περιοχή έχει καταγραφεί η πλειοψηφία των κρουσμάτων.
«Ήμουν για αναψυχή και εργασία, παράλληλα. Και δυστυχώς μπλέχτηκα εδώ» πρόσθεσε ο κ. Μεσσηνιάς, σημειώνοντας ακόμη ότι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής «φορούν μάσκες και πλένουν τα χέρια τους».
«Η ενημέρωση είναι δύσκολη, γιατί δεν μιλάω καλά κινεζικά, ενώ οι αρχές δεν μιλούν αγγλικά», τόνισε. Διαβεβαίωσε πάντως, ότι η ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να καταφέρει να αποχωρήσει από την Κίνα και να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Εκτός από τον κ. Μεσσηνιά, στην Κίνα - σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες - έχουν «εγκλωβιστεί» ακόμη δύο Έλληνες υπήκοοι.
Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Συγκλονιστικές εικόνες δορυφόρου από τους άδειους δρόμους της Ουχάν
Κινητοποίηση για δωρεά ιατρικού υλικού
Το ολοένα και διογκούμενο έλλειμμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Κίνα, σε μάσκες, προστατευτικές στολές και ιατρικό υλικό για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κοροναϊου, προσπαθούν να καλύψουν οι εταιρείες της χώρας με μεγάλη επιχειρηματική πρόσβαση στο εξωτερικό.
Η Fosun, ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς ομίλους της Κίνας, εξασφάλισε ήδη, μέσω του διεθνούς δικτύου εταιρειών και συνεργατών της, περισσότερες από 600.000 ιατρικές μάσκες και προστατευτικές στολές από διάφορες χώρες όπως η Γερμανία, η Μ. Βρετανία, η Ινδία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Πορτογαλία κ.ά. Επισημαίνεται ότι αντίστοιχη κινητοποίηση για αγορά ιατρικού υλικού ξεκίνησε από τη Fosun και στην Ελλάδα. Το πρώτο ιατρικό υλικό που έφθασε χθες, Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, αεροπορικώς στο αεροδρόμιο της Σαγκάης από τη Φρανκφούρτη, παραδόθηκε ως δωρεά στις αρμόδιες κινεζικές αρχές και προωθήθηκε στην επαρχία της Ουχάν.
Διαβάστε επίσης: Ο Κικίλιας συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας για τον κοροναϊό
Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι θα συγκαλέσει εκ νέου σήμερα Πέμπτη, και για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για τον νέο κοροναϊό που εμφανίστηκε στην Κίνα, προκειμένου να αποφανθεί εάν η επιδημία αποτελεί ή όχι απειλή διεθνούς ανησυχίας.
«Αποφάσισα να συγκαλέσω εκ νέου αύριο την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού για τον νέο #κοροναϊό (2019-nCoV) προκειμένου να με ενημερώσει εάν η υφιστάμενη επιδημία συνιστά μια έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας» έγραψε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, σε ένα tweet.
Η μετάδοση του νέου κοροναϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο σε τρεις χώρες, τη Γερμανία, το Βιετνάμ και την Ιαπωνία, είναι ανησυχητική και θα εξεταστεί από τους ειδικούς που θα αποφασίσουν εάν θα κηρύξουν μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, επισήμανε ο ΠΟΥ.
Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: «Πιθανό να κορυφωθεί σε μια εβδομάδα» - Σε ποιες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν κρούσματα
Τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα
Ορίστηκαν από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό σε όλη τη χώρα σε συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ).
Στη συνεδρίαση στην οποία προήδρευσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα.
Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχει καταγράφει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.
Επίσης έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.
Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:
- 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
- 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
- 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
- 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
- 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
- 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»
«Οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση», αναφέρει σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κοροναϊός: Επελαύνει στην Ευρώπη – Σχεδόν έτοιμο το πρώτο νοσοκομείο για ασθενείς του φονικού ιού
Νέος κοροναϊός: Τα συμπτώματα, η μετάδοση και οι κίνδυνοι - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Κοροναϊός ή Κορονοϊός: Ο Μπαμπινιώτης αποκαλύπτει τη σωστή λέξη