Στο αεροπλάνο που αναμένεται να φτάσει στη Γαλλία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, επιβαίνει και ένας Έλληνας πολίτης, που έρχεται από την Ουχάν, την πόλη στην κεντρική Κίνα όπου ξεκίνησε o κοροναϊός. Αρχικά θα υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία επαναπατρισμού του.
Η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι άμεση.
Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως κανένας από τους επιβάτες δεν εμφάνισε συμπτώματα του κοροναϊού κατά την αναχώρηση από την Κίνα. Μεταξύ άλλων, οι επιβάτες είναι από τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Δανία, την Ολλανδία, την Τσεχία και τη Σλοβακία.
Πρόκειται για τη δεύτερη πτήση τσάρτερ προς τη Γαλλία, που σύμφωνα με το Associated Press μεταφέρει 300 άτομα. Το ίδιο πρακτορείο μεταδίδει πως το αεροπλάνο θα προσγειωθεί στη στρατιωτική βάση της πόλης Ιστρ στη νότια Γαλλία.
Το πρώτο αεροσκάφος με Ευρωπαίους από την Κίνα προσγειώθηκε την Παρασκευή κοντά στη Μασσαλία.
Υπενθυμίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Χουμπέι υπάρχουν τρεις Έλληνες πολίτες, που είχαν βρεθεί σε κατάσταση καραντίνας.
Διαβάστε επίσης: Νέος κοροναϊός: Τα συμπτώματα, η μετάδοση και οι κίνδυνοι - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ο νέος επίσημος απολογισμός των υγειονομικών αρχών της Κίνας από τον κοροναϊό ανεβάζει τους νεκρούς στους 305, ενώ το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ως το βράδυ του Σαββάτου έφθανε τα 14.380.
Κρούσματα της επιδημίας έχουν επιβεβαιωθεί και εκτός Κίνας, γεγονός που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία σε πολλές χώρες του κόσμου. Στην Ευρώπη έχουν επιβεβαιωθεί είκοσι δύο κρούσματα – επτά στη Γερμανία, έξι στη Γαλλία, δύο στην Μεγάλη Βρετανία, δύο στην Ιταλία, δύο στη Ρωσία, ένα στη Σουηδία, ένα στην Ισπανία και ένα στη Φινλανδία-, θέτοντας σε επιφυλακή και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να δηλώνουν έτοιμες να συνδράμουν στον επαναπατρισμό των Ευρωπαίων πολιτών. Συνολικά, στην Αμερική, έχουν καταγραφεί έντεκα επιβεβαιωμένα κρούσματα, επτά στις ΗΠΑ και τέσσερα στον Καναδά.
Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Προσοχή: Τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα για την αντιμετώπισή του
Κραυγή αγωνίας από Έλληνα «εγκλωβισμένο» στην Κίνα
«Εγκλωβισμένος» στην Κίνα λόγω της επιδημίας βρίσκεται και o Γιάννης Μερσινιάς που περιγράφει σαν «κινηματογραφική ταινία» την κατάσταση που επικρατεί στην επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται.
«Ο κόσμος δεν μπορεί να φύγει, δεν υπάρχουν τρένα, δεν υπάρχουν λεωφορεία, δεν υπάρχουν αεροπλάνα. Οι δρόμοι είναι άδειοι. Εστιατόρια δεν δουλεύουν, ξενοδοχεία δε λειτουργούν. Πρόκειται για μία άδεια πόλη» δήλωσε ο κ. Μερσινιάς, μιλώντας στον «Alpha».
Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:
Ο Γιάννης Μερσηνιά βρίσκεται σε μία πόλη, η οποία απέχει περίπου 330 χιλιόμετρα από την Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κοροναϊός. Η επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται ο Έλληνας υπήκοος, αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας, καθώς στην περιοχή έχει καταγραφεί η πλειοψηφία των κρουσμάτων.
«Ήμουν για αναψυχή και εργασία, παράλληλα. Και δυστυχώς μπλέχτηκα εδώ» πρόσθεσε ο κ. Μεσσηνιάς, σημειώνοντας ακόμη ότι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής «φορούν μάσκες και πλένουν τα χέρια τους».
«Η ενημέρωση είναι δύσκολη, γιατί δεν μιλάω καλά κινεζικά, ενώ οι αρχές δεν μιλούν αγγλικά», τόνισε. Διαβεβαίωσε πάντως, ότι η ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να καταφέρει να αποχωρήσει από την Κίνα και να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Πόλη - «φάντασμα» η Ουχάν – Το βραδινό ραντεβού των κατοίκων της που συγκλονίζει
Περιορισμός στις κινήσεις των πολιτών
Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο της ασθένειας, την Κίνα, οι αρχές της πόλης Ουέντζου στην ανατολική Κίνα, μιας από αυτές που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, επέβαλε σήμερα περιορισμούς στις κινήσεις των 9 και πλέον εκατομμυρίων πολιτών της, ειδικά στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Η Ουέντζου βρίσκεται σε απόσταση 800 χιλιομέτρων και πλέον από την Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, όπου εμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός τον Δεκέμβριο. Η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, μεγαλούπολη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει πρακτικά τεθεί σε καραντίνα από την 23η Ιανουαρίου.
Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Ο πρώτος νεκρός εκτός Κίνας – Κλείνουν τα σύνορα για τους Κινέζους
Ιράκ και Ινδονησία απαγόρευσαν την είσοδο επισκεπτών από την Κίνα
Το Ιράκ απαγόρευσε την είσοδο όλων των αλλοδαπών που έρχονται από την Κίνα λόγω των φόβων για το ξέσπασμα του κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Εσωτερικών. Η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου της Κίνας (China National Petroleum Corp -- CNPC) είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο ιρακινό πετρέλαιο ενώ η κινεζική κρατική CNOOC Ltd εργάζεται στο κοίτασμα Μέισαν στο νοτιοανατολικό Ιράκ.
Στο μεταξύ, η Ινδονησία απαγόρευσε την είσοδο σε επισκέπτες που βρίσκονταν στην Κίνα για 14 μέρες λόγω των ανησυχιών για τον νέο κοροναϊό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωναϊού στην Ινδονησία, ωστόσο οι γειτονικές Φιλιππίνες κατέγραψαν σήμερα τον πρώτο θάνατο από τον ιό εκτός Κίνας. Η Ινδονησία θα σταματήσει επίσης προσωρινά τις πτήσεις προς και από την ηπειρωτική Κίνα από την ερχόμενη Τετάρτη.
Ο χάρτης της εξάπλωσης σήμερα
Ακολουθεί κατάλογος των χωρών και των περιοχών που έχουν επιβεβαιώσει κρούσματα του νέου κοροναϊού που άρχισε να εξαπλώνεται από την κινεζική πόλη Ουχάν, στην οποία έκανε την εμφάνισή του τον Δεκέμβριο. Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ, έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 150 κρούσματα μόλυνσης σε περίπου είκοσι χώρες.
Κίνα
Πάνω από 14.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό στην Κίνα, όπου 304 ασθενείς είναι νεκροί, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των υγειονομικών αρχών, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε σήμερα Κυριακή. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι θάνατοι των ασθενών έχουν καταγραφεί την επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας.
-14 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ. Πολλοί από τους ασθενείς είχαν επισκεφθεί την Ουχάν.
-Επτά κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο.
-Ένα κρούσμα έχει καταγραφεί στο Θιβέτ.
Αυστραλία
Δώδεκα κρούσματα.
Καμπότζη
Ένα κρούσμα.
Νότια Κορέα
Δεκαπέντε κρούσματα.
Ινδία
Ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κεράλα (νότια), φοιτητής στην Γουχάν.
Ιαπωνία
20 κρούσματα.
Μαλαισία
Οκτώ κρούσματα.
Νεπάλ
Ένα κρούσμα.
Φιλιππίνες
Ένα κρούσμα.
Σιγκαπούρη
18 κρούσματα.
Σρι Λάνκα
Ένα κρούσμα.
Ταϊβάν
10 κρούσματα.
Ταϊλάνδη
19 κρούσματα.
Βιετνάμ
Έξι κρούσματα.
Αμερική
Καναδάς
Τέσσερα κρούσματα.
ΗΠΑ
Επτά κρούσματα.
Ηνωμένο Βασίλειο
Δύο κρούσματα.
Γερμανία
Οκτώ κρούσματα.
Ισπανία
Ένα κρούσμα.
Φινλανδία
Ένα κρούσμα.
Γαλλία
Έξι κρούσματα.
Ιταλία
Δύο κρούσματα.
Σουηδία
Ένα κρούσμα.
Ρωσία
Δύο κρούσματα. Κινέζοι πολίτες.
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Πέντε κρούσματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κικίλιας για κοροναϊό: Αν υπάρξει κρούσμα, είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε
Κοροναϊός ή Κορονοϊός: Ο Μπαμπινιώτης αποκαλύπτει τη σωστή λέξη