Κοροναϊός: Αυξάνονται ραγδαία οι νεκροί – Συγκλονιστικές προσωπικές ιστορίες από την Κίνα
Αμέτρητα είναι τα οικογενειακά δράματα που εκτυλίσσονται στην Κίνα λόγω του κοροναΐου, που σε 37 ημέρες έχει οδηγήσει στον θάνατο πάνω από 490 ανθρώπους και έχει «χτυπήσει» σε τουλάχιστον 25 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Βίντεο, που τις τελευταίες ώρες κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, δείχνει μία μητέρα, η οποία βρίσκεται σε καραντίνα, να δίνει στην 9χρονη κόρη της μία τρυφερή «εικονική αγκαλιά» όταν τη συνάντησε ξανά. Κλαίγοντας, η 9χρονη δηλώνει στη μαμά της ότι τής λείπει πολύ και θέλει να την αγκαλιάσει.
«Η μαμά θα επιστρέψει όταν έχουμε νικήσει τον ιό… άκουσε το μπαμπά σου στο σπίτι. Να είσαι καλό κορίτσι» ήταν η απάντηση της μητέρας. «Τι μού έφερες;» ρωτά την 9χρονη; «Πιτούλες» απαντά αυτή. «Μόλις νικήσω αυτή τη μάχη υπόσχομαι ότι θα περάσω πολύ καιρό μαζί σου στο σπίτι» διαβεβαιώνει το παιδί της η γυναίκα που έχει αναλυθεί σε δάκρυα.
Η μητέρα του μικρού κοριτσιού, σύμφωνα με το RT, ήταν σε καραντίνα καθώς εργάζεται στη μονάδα μολυσματικών ασθενειών της κομητείας Fugou στην επαρχία Χέναν της Κίνα.
Δείτε το βίντεο:
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και μια οικογένεια από την Μεγάλη Βρετανία που, σύμφωνα με τον Guardian, αναγκάστηκε χωριστεί επειδή η μητέρα διαθέτει κινέζικο διαβατήριο. Ο σύζυγός της μαζί με την 9χρονη κόρη τους αναχώρησαν για την Μεγάλη Βρετανία, ενώ η Sindy Siddle θα παραμένει αποκλεισμένη στην Κίνα. «Πρόκειται για τον χειρότερο εφιάλτη μας. Πώς μπορούν να βάζουν μια οικογένεια σε αυτή τη θέση; Το ότι πρέπει να αφήσω τη Sindy στην Κίνα είναι το χειρότερο πράγμα που θα περάσω. Πώς να πω στη Jasmine ότι η μαμά της πρέπει να μείνει πίσω;» δήλωσε στον Guardian o Jeff Siddle.
Στον θάνατο οδηγήθηκε, όπως μετέδωσαν κινεζικά ΜΜΕ, ένας ανάπηρος έφηβος στην Κίνα αφού αφέθηκε στην τύχη του όταν ο πατέρας του, ο μοναδικός άνθρωπος που τον φρόντιζε, τέθηκε σε καραντίνα εξαιτίας της επιδημίας. Ο 17χρονος Γιαν Τσενγκ ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο εξαιτίας της εγκεφαλικής παράλυσης από την οποία έπασχε, ενώ η μητέρα του πέθανε πριν από μερικά χρόνια. Δεν μπορούσε να μιλήσει, να περπατήσει ή να τραφεί μόνος του, σύμφωνα με την εφημερίδα της Νεολαίας του Πεκίνου. Οπότε δεν υπήρχε κανείς να τον ταΐσει αφού ο πατέρας του επειδή είχε πυρετό τέθηκε σε καραντίνα στις 22 Ιανουαρίου στην πόλη Χονγκάν της επαρχίας Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναΐου. Ωστόσο ο νεαρός πέθανε στις 29 Ιανουαρίου στην πόλη Χουαζιάχε όπου διέμενε. Η η βοήθεια που παρασχέθηκε στον 17χρονο δεν ήταν επαρκής. Σύμφωνα με αναφορές, στη διάρκεια της μίας εβδομάδας που μεσολάβησε μεταξύ της καραντίνας του πατέρα του και του θανάτου του ο νεαρός έφαγε μόνο δύο φορές.
Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Τρεις Έλληνες σε καραντίνα στην κινεζική επαρχία Χουμπέι
Πλησιάζουν τους 500 οι νεκροί
Το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV στην Κίνα αυξήθηκε σε 490 ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης 4ης Φεβρουαρίου. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε χθες σε 3.887, εκ των οποίων 3.156 στην επαρχία Χουμπέι, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι πλέον 24.324.
Διαβάστε επίσης: Νέος κοροναϊός: Τα συμπτώματα, η μετάδοση και οι κίνδυνοι - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Και άλλα κτήρια μετατρέπονται σε νοσοκομεία στην Ουχάν
Η κινεζική πόλη Ουχάν, επίκεντρο του ξεσπάσματος του κοροναϊού, μετατρέπει άλλα οκτώ κτήρια, περιλαμβανομένων κλειστών γηπέδων, εκθεσιακών και αθλητικών κέντρων σε νοσοκομεία, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχαν ανακοινωθεί σχέδια για τη μετατροπή άλλων τριών εγκαταστάσεων στην πόλη σε νοσοκομεία. Μόλις ολοκληρωθεί η μετατροπή των 11 κτιρίων σε νοσοκομεία, μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα σήμερα, Τετάρτη, θα μπορούν να φιλοξενήσουν έως 10.000 ασθενείς.
Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Δείτε σε 50 δευτερόλεπτα πώς οι Κινέζοι έφτιαξαν νοσοκομείο σε 10 μέρες (video)
Ένα ειδικά κατασκευασμένο νοσοκομείο στην Ουχάν, προβλεπόμενης δυναμικότητας 1.000 κλινών, άρχισε να δέχεται ασθενείς τη Δευτέρα, ενώ η κατασκευή ενός δεύτερου νοσοκομείου, 1.600 κλινών, προβλέπεται να ολοκληρωθεί επίσης σήμερα.
Η Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, κατέγραψε 49 νέους θανάτους την Τρίτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην πόλη στους 362. Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ουχάν αυξήθηκαν κατά 1.967 την Τρίτη, από 1.242 τη Δευτέρα.
Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Πόλη - «φάντασμα» η Ουχάν – Το βραδινό ραντεβού των κατοίκων της που συγκλονίζει
Αναμένονται τα επίσημα «βαφτίσια» του
Το κανονικό του όνομα θα αποκτήσει σύντομα ο νέος κοροναϊός, καθώς τώρα χρησιμοποιείται από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα το «2019-nCoV» που του έχει δοθεί μέχρι σήμερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Μια ομάδα επιστημόνων εργάστηκε πίσω από κλειστές πόρτες για να του δώσει ένα όνομα και η απόφαση τους αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σύντομα. Το όνομα έχει βρεθεί και έχει υποβληθεί προς δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό, οπότε αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σε λίγες μέρες.
Η επίκουρη καθηγήτρια Κρίσταλ Γουάτσον του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ, δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, ότι «η ονομασία ενός νέου ιού συχνά καθυστερεί αρκετά και η προσοχή έχει εστιαστεί μέχρι σήμερα στο πρόβλημα της δημόσιας υγείας, πράγμα κατανοητό. Υπάρχουν, όμως, λόγοι που η ονομασία του ιού θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα».
Για να τον διακρίνουν από τους προηγούμενους κοροναϊούς, έως τώρα οι επιστήμονες τον λένε «νέο» ή «2019-nCoV», που σημαίνει «ένας νέος κοροναϊός, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2019».
«Το όνομα αυτό που έχει σήμερα, δεν είναι εύκολο στη χρήση του, με αποτέλεσμα τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό να χρησιμοποιούν άλλα ονόματα για τον ιό. Ο κίνδυνος όταν δεν υπάρχει ένα επίσημο όνομα, είναι ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να χρησιμοποιούν όρους όπως Ιός της Κίνας και αυτό μπορεί να δημιουργήσει αντιδράσεις εναντίον συγκεκριμένων πληθυσμών», τόνισε η δρ Γουάτσον.
Την κατάσταση επιδεινώνουν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όπου ανεπίσημα ονόματα επικρατούν γρήγορα και μετά είναι δύσκολο κανείς να τα «ξεριζώσει». Το επείγον καθήκον της επίσημης ονοματοδοσίας του ιού είναι ευθύνη της Διεθνούς Επιτροπής Ταξινόμησης των Ιών (ICTV).
Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός - Εικόνες σοκ στην Κίνα: Γιατροί με πάνες ακράτειας – Drones ψάχνουν πολίτες χωρίς μάσκα
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Δεν είναι ακόμη «πανδημία»
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Τρίτη (4/2) πως η επιδημία ιογενούς πνευμονίας από το νέο κοροναϊό που έχει εμφανισθεί στην Κίνα, δεν αποτελεί ακόμη «πανδημία», όρος ο οποίος ισχύει όταν υφίσταται κατάσταση παγκόσμιας διάδοσης μιας νόσου.
«Αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση πανδημίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους η Σιλβί Μπριάν, η διευθύντρια της υπηρεσίας του ΠΟΥ η οποία είναι αρμόδια για την παγκόσμια προετοιμασία έναντι κινδύνου μόλυνσης.
«Είμαστε σε μια φάση επιδημίας με πολλαπλές εστίες» πρόσθεσε. Υπενθύμισε πως η κοιτίδα της επιδημίας είναι η επαρχία Χουμπέι. «Η διάδοση μεταξύ ανθρώπων είναι εκεί έντονη και οι κινεζικές αρχές εφάρμοσαν μέτρα» για να περιορίσουν τη διάδοση της νόσου, υπογράμμισε. «Ελπίζουμε πως βασιζόμενοι σε αυτά τα μέτρα που ελήφθησαν στη Χουμπέι, αλλά και σε άλλα μέρη στα οποία είχαμε κρούσματα, θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τη μετάδοση και να απαλλαχθούμε απ’ αυτόν τον ιό» πρόσθεσε. Αυτό ακριβώς είναι μια «πρόκληση» εξαιτίας των μετακινήσεων πληθυσμών και της ευκολίας με την οποία μεταδίδεται ο ιός. «Δεν λέω ότι θα είναι εύκολο, όμως πιστεύουμε πως είναι δυνατό» υπογράμμισε.
Άλλος αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε σήμερα πως ο Οργανισμός θα έχει αυτή την εβδομάδα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας. Στόχος είναι η να αποφασιστούν και να εφαρμοστούν συστάσεις για την προστασία των πληρωμάτων των αεροπορικών εταιρειών, ώστε να γίνει δυνατό να ξαναρχίσουν οι πτήσεις στην Κίνα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κοροναϊός – Προσοχή: Τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα για την αντιμετώπισή του
Κοροναϊος: Εξαδάκτυλος - «Η ανησυχία των Ελλήνων θα πρέπει να είναι μειωμένη»