Μεταναστευτικό: Αυτό είναι το προσχέδιο του συμβουλίου των ΥΠΕΣ της ΕΕ για τη θωράκιση των συνόρων

Μήνυμα πρακτικής στήριξης στην Ελλάδα για τη φύλαξη των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της και έκκληση στην Τουρκία να σεβαστεί και να εφαρμόζει τη δήλωση του 2016 για το μεταναστευτικό, απευθύνουν σήμερα οι Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν εκτάκτως το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Μεταναστευτικό: Αυτό είναι το προσχέδιο του συμβουλίου των ΥΠΕΣ της ΕΕ για τη θωράκιση των συνόρων
ASSOCIATED PRESS
2'

Όπως αναφέρει το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος εν όψει της συνεδρίασης «δεν θα γίνουν ανεκτές οι παράνομες διελεύσεις» στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., η «αποτελεσματική προστασία» των οποίων «παραμένει κρίσιμης σημασίας».

Οι 27 σημειώνουν ότι «η ΕΕ και τα Κράτη Μέλη της θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί αυτό και προτρέπουν τους μετανάστες να μην θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, προσπαθώντας παράνομες διαβάσεις δια ξηράς ή θαλάσσης».

Το Συμβούλιο καλεί «όλους τους επιτόπιους φορείς και οργανισμούς να μεταδώσουν αυτό το μήνυμα και να καταπολεμήσουν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών. Υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες, το Συμβούλιο εκφράζει την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και τα άλλα Κράτη Μέλη που ενδέχεται να επηρεαστούν κατά τον ίδιο τρόπο. Η ΕΕ θα συνεχίσει επίσης να συνεργάζεται στενά με τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων.

Το Συμβούλιο χαιρετίζει την παροχή έκτακτης οικονομικής στήριξης 700 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα την οποία ανακοίνωσε χθες από τον Έβρο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σημειώνεται ότι θα συναντηθεί εκ νέου στις 13 Μαρτίου «για να αναπτύξει περαιτέρω την ανταπόκριση της Ε.Ε. στις ανάγκες που έχει εκφράσει η Ελλάδα».

Τέλος, το Συμβούλιο των υπουργών, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος, «καλεί την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τους όρους της κοινής δήλωσης [Ε.Ε.-Τουρκίας] του 2016 και να αποφύγει δράσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές». Η Ε.Ε., σημειώνεται, θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στις «σημαντικές προσπάθειες» της Τουρκίας να παράσχει φιλοξενία στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην επικράτειά της.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Το Newsbomb.gr στα άγρια επεισόδια στις Καστανιές – Οι μετανάστες προσπαθούν να κόψουν τα σύρματα

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή