Κορονοϊός: Κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία της νόσου από ΗΠΑ και Γαλλία

Κορονοϊός: Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των εταιρειών Sanofi Regeneron η αναζήτηση εθελοντών ασθενών κορονοϊού είναι προ των πυλών - Γαλλικά και αμερικανικά εργαστήρια εργάζονται πάνω στην αξιολόγηση του φαρμακευτικού σκευάσματος Kezvara

Κορονοϊός: Κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία της νόσου από ΗΠΑ και Γαλλία
AP PHOTOS
3'

Άρχισαν οι κλινικές έρευνες για τη θεραπεία όσων έχουν προσβληθεί από οξεία μορφή κορονοϊού. Τα γαλλικά εργαστήρια Sanofi κι η αμερικανική Regeneron εργάζονται πυρετωδώς ως προς την αξιολόγηση του φαρμακευτικού σκευάσματος Kezvara.

Η κλινική έρευνα της φάσης 2/3 (δοκιμή σε ασθενείς, σύγκριση με τη δράση ψευδοφαρμάκου) ξεκίνησε στις ΗΠΑ κι η εξεύρεση εθελοντών ασθενών πρόκειται να αρχίσει άμεσα, όπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των δύο εταιρειών, που η μία (Regeneron) έχει αναλάβει τις δοκιμές στις ΗΠΑ , ενώ η Sanofi τις μέλλουσες δοκιμές στον υπόλοιπο κόσμο, ιδίως στην Ιταλία.

Το Kevzara κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2017

Το Kevzara (sarilumab) είναι ένα ανοσοκατασταλτικό, που ανέπτυξαν από κοινού οι δύο εταιρείες, και αρχικά κυκλοφόρησε το 2017 για την θεραπεία της ρευματοειδούς πολυαρθρίτιδας.

Πρόκειται για ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που επιδρά σε αποδέκτες της ιντερλευκίνης -6(IL-6), μίας πρωτεΐνης του ανοσοποιητικού συστήματος που διαδραματίζει καίριο ρόλο στη φλεγμονώδη διαδικασία και σύμφωνα με τα δύο εργαστήρια, θα μπορούσε αυτή να βοηθήσει στην αντιφλεγμονώδη αντίδραση των πνευμόνων ασθεών που νοσούν σοβαρά από covid-19.

H δοκιμή τούτη που θα πραγματωθεί σε πολλά κέντρα των ΗΠΑ, σκοπό έχει να αξιολογηθεί, σε σχέση με το ψευδοφάρμακο, η ασφάλεια της χρήσης του Kevzara κι η αποτελεσματικότητά του να συμπεριληφθεί στη φροντίδα των συμπτωμάτων. Για το δοκιμαστικό στάδιο αυτό θα πρέπει να βρεθούν 400 ασθενείς.

«Μπορεί το Kevzara να αποτελέσει εναλλακτική μορφή θεραπείας»

Εν πρώτοις, η δοκιμή του Kevzara θα αξιολογήσει την επίπτωσή του στον πυρετό των ασθενών και της αναγκαιότητας της πρόσθετης οξυγόνωσής τους. Κατά δεύτερον, θα αξιολογηθεί η μακροπρόθεσμη βελτίωση που παρέχει, ιδίως εν σχέσει προς τη θνητότητα και τη μείωση της ανάγκης για ενδονοσοκομειακή νοσηλεία και οξυγόνωση του ασθενούς.

«Πιστεύουμε πως υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις πως το Kevzara μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική περίπτωση θεραπείας που για ορισμένους ασθενείς θα είναι δυνητικά σημαντική», εξηγεί ο Τζον Ριντ, υπεύθυνος της παγκόσμιας έρευνας κι ανάπτυξης της Sanofι, στη σχετική ανακοίνωσή του.

Σχετικά με έρευνα σε 21 ασθενείς στην Κίνα, εγινε γνωστό πως όσοι έλαβαν ένα άλλο αντίσωμα (tocilizumab) που στοχεύει κατά των αποδεκτών της ιντερλευκίνης -6 είδαν να μειώνεται ο πυρετός και η ανάγκη για πρόσθετη οξυγόνωση, υπενθυμίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Πάλληλα, η γαλλική φαρμακοβιομηχανία εργάζεται για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, σε συνεργασία με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: 21 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Στα 352 το σύνολο - 9 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή