Κορονοϊός: Ιταλική πόλη «εξαφάνισε» τον ιό σε 14 ημέρες - Πώς τα κατάφερε
Κορονοϊός: Την μάχη απέναντι στον κορονοϊό, «κέρδισε» μία μικρή πόλη της Ιταλίας, έχοντας μηδαμινό αριθμό κρουσμάτων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Al Jazeera πρόκειται για την κωμόπολη Vo Euganeo, με πληθυσμό περίπου 3.500 ατόμων, η οποία βρίσκεται στην πολύπαθη Βόρεια Ιταλία.
Η Vo Euganeo μπήκε σε καραντίνα και κανείς δεν επιτρεπόταν να εισέλθει ή να φύγει. Για τη διακίνηση τροφίμων και φαρμάκων αποφάσισε η κεντρική διοίκηση που βρισκόταν στην Πάντοβα και ακολούθησε αυτό που αποτέλεσε τελικά και το κλειδί της επιτυχίας: όλοι οι κάτοικοι της πόλης, με συμπτώματα ή χωρίς, έκαναν το τεστ για τον ιό.
Αυτό οδήγησε στην πιο αυστηρή καραντίνα όσων είχαν μολυνθεί προτού καν ακόμη εμφανίσουν συμπτώματα της μόλυνσης και έτσι βοήθησαν στην περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού. Έτσι, μέσα σε 14 ημέρες, ο ιός είχε εξαλειφθεί από την κοινότητα. Αυτή η μαζική εξέταση αποκάλυψε ότι περίπου το 3% των κατοίκων είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό την δεδομένη χρονική στιγμή και από αυτούς, περίπου οι μισοί δεν είχαν εμφανίσει συμπτώματα όταν βρέθηκαν θετικοί.
Μετά από δύο εβδομάδες αυστηρού lockdown ολόκληρης της πόλης και της καραντίνας των μολυσμένων ασθενών, μόνο το 0,25% των κατοίκων βρέθηκαν θετικοί. Η Vo Euganeo δεν έχει αναφέρει νέα κρούσματα κορονοϊού από την Παρασκευή 13 Μαρτίου.
Όπως αναφέρει και το δημοσίευμα του Al Jazeera η εφαρμογή γενικευμένων τεστ και εκτεταμένης απαγόρευσης κυκλοφορίας κατάφερε να προστατεύσει την κωμόπολη από την εκτίναξη κρουσμάτων, ελαχιστοποιώντας έτσι τον φόρτο στις υπηρεσίες υγείας. Αναφερόμενος σε αυτή την περίπτωση ο καθηγητής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου της πάντοβα, Andrea Cristani, και ο Antonio Cassone, πρώην διευθυντής του Τμήματος επιδημιών στο Ιταλικό Ινστιτούτο Υγείας ανέφεραν ότι «η μελέτη των όσων έγιναν σε αυτή την πόλη παρέχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν οδηγο για άλλες χώρες».
889 θάνατοι σε 24 ώρες - 5.974 νέα κρούσματα
Δεν έχει τέλος η τραγωδία που βιώνει η Ιταλία.
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 92.472. Οι νεκροί έφτασαν τους 10.023. Παράλληλα, 12.384 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 86.498 και είχαν χάσει την ζωή τους, συνολικά, 9.134 άνθρωποι ενώ 10.950 είχαν ιαθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο , δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 889 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.974 νέα κρούσματα. 1.434 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
3.856 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 26.676 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 39.533 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 39.415 και οι νεκροί 5.944 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 12.383 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.344. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 7.930 , με 362 νεκρούς.
Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού είναι ουσιαστικά σταθερός, με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Κόντε: Η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει τραγικά λάθη - Με την Μέρκελ είχα σκληρή αντιπαράθεση
«Η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει τραγικά λάθη, διότι κινδυνεύει να χάσει τον λόγο ύπαρξής της», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore. «Αντιθέτως, η απραξία θα βαρύνει τα παιδιά μας με το ανυπολόγιστο κόστος μιας κατεστραμμένης οικονομίας», προσθέτει.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός ζητά από την Ευρώπη ένα σχέδιο έκτακτης ανασυγκρότησης το οποίο να είναι στο επίπεδο εκείνων της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών και ευρωπαϊκά ομόλογα τα οποία να επιτρέψουν την ανασύσταση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της χώρας.
Ο Τζουζέπε Κόντε επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη της χώρας, «με ένα σχέδιο αρωγής που δεν έχει προηγούμενο, όπως τα πιο φιλόδοξα μέτρα τα οποία εγκρίθηκαν τις ημέρες αυτές στην Ευρώπη».
«Με την 'Ανγκελα Μέρκελ, δεν υπήρξε τόσο ένας καυγάς, όσο μια ειλικρινής και σκληρή αντιπαράθεση, διότι ζούμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία θερίζει τόσες ζωές των συμπολιτών μας και παράγει σοβαρή οικονομική ύφεση», τονίζει ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης. Εκπροσωπώ μια χώρα η οποία υποφέρει πολύ, και δεν μπορώ να επιτρέψω να υπάρξουν δισταγμοί. Στην Ιταλία, αλλά και σε άλλες χώρες, είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε τραγικές επιλογές», προσθέτει.
Ο Τζουζέπε Κόντε καταλήγει τονίζοντας:
«Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι ένα μέσο που σχεδιάστηκε για να δίδεται βοήθεια σε μεμονωμένες χώρες- μέλη oi οποίες περνούν χρηματοοικονομικές εντάσεις που συνδέονται με ασύμμετρα σοκ. Αντιθέτως, ο κορονοϊός προκαλεί ένα συμμετρικό σοκ και παράγει ύφεση, με σύγχρονο και εντελώς απρόσμενο τρόπο, στα οικονομικά και κοινωνικά μας συστήματα».
Πώς χάθηκε ο έλεγχος με τον αριθμό νεκρών και κρουσμάτων
Εν μέσω της φονικής επέλασης του Covid-19 στην γειτονική χώρα έχει ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση για τον αν οι αριθμοί των θυμάτων του κορονοϊού είναι πραγματικοί ή όχι. Μεγάλη μερίδα του ιταλικού Τύπου τις τελευταίες ημέρες φιλοξενεί δημοσιεύματα που παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ των στοιχείων από τις περιφέρειες του ιταλικού βορρά (κυρίως) και της κεντρικής κυβέρνησης στη Ρώμη.
Στο γιατί έχει ανοίξει αυτή η συζήτηση επιχειρεί να απαντήσει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου του Μπέργκαμο (της ιταλικής πόλης με τους περισσότερους νεκρούς έως σήμερα) Guido Marinoni.
«Τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα και αφορούν στα κρούσματα του CONVID-19 και τους νεκρούς προέρχονται από τα νοσοκομεία. Υπάρχουν όμως και πολλοί συμπολίτες μας που περνούν τη νόσο στα σπίτια τους. Είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που φοβούνται ή διστάζουν να καλέσουν ιατρική βοήθεια ή γιατί γνωρίζουν πως τα νοσοκομεία έχουν κορεστεί και δίνουν προτεραιότητα σε νεότερες ηλικίες. Για να βεβαιωθεί ένα κρούσμα είτε ένας θάνατος από κορονοϊό πρέπει να υπάρξουν εξετάσεις και σχετική βεβαίωση από νοσοκομείο και όχι από το σπίτι», λέει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου του Μπέργκαμο στο ecodibergamo.it.
Η σύγχυση σε σχέση με τους πραγματικούς θανάτους από τον ιό προκαλείται καθώς υπάρχουν πολλοί πολίτες που δηλώνεται ο θάνατός τους αλλά δεν βεβαιώνεται ως περιστατικό του Covid-19 από τα νοσοκομεία και ο θάνατος καταγράφεται από τις περιφέρειες.
«Γνωρίζουμε πως αυτό συνέβη και στην Κίνα. Συμπεραίνουμε πως ένα ποσοστό 10% έως 20% στην πόλη μας, στο Μπέργκαμο δεν αναφέρονται στα στοιχεία των νοσοκομείων. Το ποσοστό αντιστοιχεί σε περίπου 35 με 70 χιλιάδες άτομα που καλούνται να περάσουν τον ιό στο σπίτι. Οι γιατροί μας λαμβάνουν 100 κλήσεις την ημέρα από αυτά τα άτομα. Γνωρίζουμε ότι όσοι είναι σήμερα στο σπίτι με πονόλαιμο και πυρετό στην επαρχία μας είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουν προσβληθεί από τον ιό», εξηγεί ο Guido Marinoni.
Επίσης, όπως αναφέρει στο ecodibergamo.it ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου του Μπέργκαμο, στα περιστατικά και στα ποσοστά θα πρέπει να υπολογιστούν και οι περιπτώσεις ηλικιωμένων που αποδεδειγμένα έμειναν στο σπίτι μέχρι και το θάνατό τους καθώς δεν είχαν καμία ελπίδα ολοκληρωμένης νοσηλείας στα νοσοκομεία και τουλάχιστον ήθελαν να περάσουν τις τελευταίες τους στιγμές στα σπίτια τους μαζί με τους συγγενείς τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Μήπως έχεις μολυνθεί και δεν το ξέρεις; - Αυτά είναι τα 7 σημάδια
Κορονοϊός: «Κολλάει» από τα κουνούπια ή όχι; - ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ
Κορονοϊός: Απίστευτες εικόνες στον ουρανό - Δείτε τι καταγράφουν τα ραντάρ (pics)