Επιστροφή στην κανονικότητα: Πώς θα γίνει η χαλάρωση των μέτρων σε Ευρώπη και Ελλάδα

Στο τραπέζι πολλών κυβερνητικών και υγειονομικών επιτελείων σε όλο τον κόσμο βρίσκονται διάφορα σενάρια για το πώς μπορεί να προχωρήσει η άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό χωρίς να αυξάνεται ο κίνδυνος «φονικής επανεμφάνισης» του Covid-19.

Επιστροφή στην κανονικότητα: Πώς θα γίνει η χαλάρωση των μέτρων σε Ευρώπη και Ελλάδα
INTIME NEWS
4'

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η άρση των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή. «Είναι μαραθώνιος και δεν είναι σπριντάρισμα», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος και επικεφαλής του ελληνικού υπουργείου Υγειάς για την πανδημία, Σωτήρης Τσιόδρας.

Το πότε θα μπορούμε να επιστρέψουμε στην «κανονικότητα» με ασφάλεια είναι ένα ερώτημα που ταλανίζει πολλές χώρες και δεν υπάρχει μία απάντηση. Σύμφωνα με τα όσα λένε οι ειδικοί, καθώς η πανδημία εξελίχθηκε με διαφορετικούς ρυθμούς σε κάθε χώρα, ανάλογες θα πρέπει να είναι και οι αποφάσεις που θα λάβει για την άρση των μέτρων.

Στην Ευρώπη βλέπουμε ότι για το θέμα υπάρχουν πολλές και διαφορετικές οπτικές στην αντιμετώπιση του.

Στην Ιταλία, αν και η γενική απαγόρευση ισχύει μέχρι τις 3 Μαΐου, από αύριο, Μεγάλη Τρίτη, συγκεκριμένα καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν. Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, εκτός από τα βιβλιοπωλεία, θα μπορούν να λειτουργήσουν αύριο χαρτοπωλεία και καταστήματα που πωλούν ρούχα για παιδιά και βρέφη.

Στις δουλειές του επιστρέφουν όμως και αρκετοί Ισπανοί, αν και η χώρα βρίσκεται σε φάση ευρύτερης καραντίνας έως τις 26 Απριλίου. Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεζ, η απόφαση για επανεκκίνηση ορισμένων τμημάτων της οικονομίας πάρθηκε μετά από διαβούλευση με τους επιστημονικούς εμπειρογνώμονες και οποιαδήποτε περαιτέρω χαλάρωση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της χώρας στην επιβράδυνση του ιού.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Η Αυστρία, μία από τις χώρες που έλαβαν αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας, ξεκίνησε την σταδιακή άρση των απαγορεύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα θα επανέλθουν αν αυξηθούν εκ νέου οι αριθμοί των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, από την Τρίτη 14 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσουν τα μικρά καταστήματα ενώ τα εμπορικά κέντρα, τα κομμωτήρια και τα μεγαλύτερα καταστήματα θα ξανανοίξουν από την 1η Μαΐου. Εστιατόρια και ξενοδοχεία σχεδιάζεται να επαναλειτουργήσουν σταδιακά από τα μέσα του ερχόμενου μήνα.

Από την άλλη, κάποιες χώρες φαίνεται πως παραμένουν «πιστές» στα μέτρα προστασίας και επιχειρούν πιο διστακτικά την επιστροφή στην «κανονικότητα». Στην Κύπρο οι περιορισμοί ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Οι μετακινήσεις εκτός σπιτιού επιτρέπονται μόνο μία φορά την ημέρα και μόνο για συγκεκριμένο σκοπό, ενώ ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ έως τις 6:00 το πρωί. Στην Πορτογαλία η κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης παρατάθηκε μέχρι τις 17 Απριλίου, οι πολίτες διατάχθηκαν να μείνουν σπίτι και τα σχολεία θα παραμένουν κλειστά για όλο το υπόλοιπο ακαδημαϊκό έτος. Η Ρουμανία παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τα μέσα Μαΐου. Η Τσεχία επίσης επέκτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως τα τέλη Απριλίου, ωστόσο επέτρεψε σε κάποια καταστήματα λιανικού εμπορίου να ανοίξουν από τις 7 Απριλίου. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας (13/04) ότι παρατείνει τα μέτρα καραντίνας για την αναχαίτιση της πανδημίας έως τις 11 Μαΐου, προσθέτοντας ότι έχει καταγραφεί πρόοδος, όμως η μάχη δεν έχει κερδηθεί.

Τέλος Απριλίου η επανεξέταση των μέτρων στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, οι αρχές θα επανεξετάσουν στις 27 Απριλίου τα ισχύοντα μέτρα. Για το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων κυκλοφορούν πολλά σενάρια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τέλος Απριλίου οι αρχές θα προχωρήσουν σε σταδιακή άρση του προληπτικού περιορισμού των μετακινήσεων. Στην συνέχεια, κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαϊού θα ξεκινήσει η διαδικασία προετοιμασίας της λειτουργίας καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας και εμπορικών καταστημάτων. Τέλος, όσον αφορά τα σχολεία αυτά μάλλον θα λειτουργήσουν από τον Ιούνιο έως τέλη Ιουλίου με συμπυκνωμένα ωράρια.

Ωστόσο, όποιο και αν είναι τελικά το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής χαλάρωσης των προληπτικών μέτρων αυτό θα υλοποιηθεί υπό τη στενή παρακολούθηση του υπουργείου Υγείας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το σπάνιο φαινόμενο που άφησε άφωνους χιλιάδες ανθρώπους εν μέσω πανδημίας (pics)

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή