Μινεάπολη: Για φόνο κατηγορείται ο αστυνομικός που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ
Συνελήφθη ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ, πατώντας τον στο λαιμό την ώρα που ο 46χρονος βρισκόταν στο έδαφος και έλεγε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Μινεσότα.
Όπως δήλωσε ο εισαγγελέας της κομητείας, Μάικ Φρίμαν, ο άνδρας βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για δολοφονία τρίτου βαθμού (δεν ήταν προμελετημένο έγκλημα αλλά αποτέλεσμα αμελούς ή απερίσκεπτης συμπεριφοράς) και ανθρωποκτονία εξ' αμελείας.
«Η έρευνα είναι σε εξέλιξη», σημείωσε, όπως μετέδωσε το CNNi, ενώ τόνισε πως αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες και στους άλλους τρεις αστυνομικούς που εμπλέκονται στο περιστατικό.
Η σύλληψη του Ντέρεκ Κάουβιν έρχεται την ώρα που σημειώνονται βίαιες διαμαρτυρίες που συγκλονίζουν τη Μινεάπολη.
Ο κυβερνήτης της Μινεσότας Τιμ Γουόλζ έκανε νωρίτερα έκκληση να σταματήσουν οι συγκρούσεις τονίζοντας ότι αναμένει να αποδοθεί «τάχιστα» δικαιοσύνη.
Ο Γουόλζ υποσχέθηκε επίσης ότι θα αντιμετωπιστούν οι φυλετικές ανισότητες που υποκίνησαν τις ταραχές, όμως πρώτα η Εθνοφρουρά θα αποκαταστήσει την τάξη, μετά τις τρεις νύχτες των λεηλασιών, των βανδαλισμών και των εμπρησμών στη Μινεάπολη.
«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την τάξη στην κοινωνία μας πριν αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα», είπε ο Γουόλζ αναφερόμενος στο φυλετικό χάσμα δεκαετιών στις ΗΠΑ. «Δεν γίνεται να έχουμε τις λεηλασίες και την αποθράσυνση που ξεκίνησε», πρόσθεσε ο κυβερνήτης.
18 καταγγελίες για υπερβολική χρήση της βίας εις βάρος του αστυνομικού
Όπως έγινε γνωστό από το αστυνομικό τμήμα, τον νταή αστυνομικό βαραίνουν 18 καταγγελίες εναντίον του στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας για υπερβολική χρήση βίας.
Οι δύο βρίσκονται υπό έρευνα, ενώ ο ασιατικής καταγωγής Του Τάο, δεύτερος αστυνομικός που συμμετείχε στην υπόθεση, είχε έξι καταγγελίες, μία εκ των οποίων παραμένει υπό έρευνα.
Οι άλλοι δύο, ο Τόμας Λέιν και ο Τζέι Αλεξάντερ Αλεξάντερ δεν είχαν να παρουσιάσουν καταγεγραμμένο ιστορικό βίας.
Σημειώνεται πως οι τέσσερις αστυνομικούς απολύθηκαν, ενώ η οικογένεια του Φλόιντ ζητά να κατηγορηθούν για ανθρωποκτονία όλοι τους.
Μηνύματα από Τραμπ και Μελάνια
«Η Εθνοφρουρά βρίσκεται στο σημείο. Είναι στη Μινεάπολη, πλήρως προετοιμασμένοι. Ο Τζορτζ Φλόιντ δεν πέθανε μάταια. Σεβαστείτε τη μνήμη του» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.
Μήνυμα κατά την βίας έστειλε από τον λογαριασμό της στο Twitter η Πρώτη Κυρία, Μελάνια Τραμπ, γράφοντας:
«Η χώρα μας επιτρέπει τις ειρηνικές διαμαρτυρίες, αλλά δεν υπάρχει λόγος για βία. Έχω δει τους πολίτες μας να ενοποιούνται και να φροντίζουν ο ένας τον άλλο εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊοί. Δεν πρέπει να σταματήσουμε τώρα. Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του Τζόρτζ Φλόιντα. Ως έθνος, ας επικεντρωθούμε στην ειρήνη, στις προσευχές και στη θεραπεία του Covid 19».
Καταδικάζει ο Μπαράκ Ομπάμα
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε σήμερα τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, λέγοντας ότι ο θάνατος του Αφροαμερικανού άνδρα κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από την αστυνομία στη Μινεάπολη δεν πρέπει να θεωρείται κάτι «φυσιολογικό» στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Δεν πρέπει να είναι 'φυσιολογικό' στην Αμερική του 2020. Δεν μπορεί να είναι 'φυσιολογικό'», δήλωσε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.
«Αν θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε ένα έθνος που ανταποκρίνεται στα υψηλότερα ιδανικά του, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε καλύτερα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι μοιράζεται την «ίδια θλίψη» που νοιώθουν «εκατομμύρια ακόμη» για αυτό τον θάνατο, που πυροδότησε διαμαρτυρίες σε όλες τις ΗΠΑ, και κλιμακώθηκαν σε ταραχές στη Μινεάπολη, στην Μινεσότα.
ΗΠΑ: Οι υποθέσεις αστυνομικής βίας σπανίως οδηγούν σε ποινικές κυρώσεις για τους δράστες (έρευνα Reuters)
Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ, του 46χρονου Αφροαμερικανού που βιντεοσκοπήθηκε να παρακαλά για τη ζωή του ενώ ένας λευκός αστυνομικός έχει γονατίσει στον λαιμό του, προκάλεσε τρεις νύχτες διαμαρτυριών που σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησαν σε βίαια επεισόδια, εμπρησμούς και λεηλασίες.
Ταυτόχρονα, η υπόθεση αυτή έφερε και πάλι στο φως την έλλειψη λογοδοσίας εκ μέρους της αστυνομίας για βίαια ή θανατηφόρα επεισόδια με πολίτες.
Το θέμα αναζωπυρώθηκε το 2014, όταν ένας λευκός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο Αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον του Μισούρι, μια υπόθεση που ξεσήκωσε έντονες διαμαρτυρίες. Από τότε, το κίνημα Black Lives Matter (το οποίο πυροδοτήθηκε από τη δολοφονία του έφηβου Αφροαμερικανού Τρέιβορ Μάρτιν από τον πολίτη-φρουρό μιας περιφραγμένης κοινότητας Τζορτζ Ζίμερμαν στη Φλόριντα το 2012) έχει συνδεθεί στενά με την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία, ιδίως σε βάρος των μαύρων.
Ένα άλλο επεισόδιο, στις 13 Μαρτίου φέτος, ήταν ο θάνατος της Μπριόνα Τέιλορ, την ώρα που κοιμόταν μέσα στο σπίτι της, από αστυνομικούς που εκτελούσαν ένταλμα σύλληψης με το οποίο η άτυχη βοηθός ιατρικού εργαστηρίου δεν είχε καμία σχέση. Σύμφωνα μάλιστα με τον δικηγόρο της οικογένειάς της, ο ύποπτος είχε ήδη συλληφθεί.
Το πρακτορείο Reuters, στο πλαίσιο μιας έρευνας για αστυνομικούς που κατηγορήθηκαν για χρήση υπέρμετρης βίας, μελέτησε εκατοντάδες αγωγές εναντίον τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις διαπίστωσε ότι οι ίδιοι οι αστυνομικοί και οι δημοτικές αρχές, οι εργοδότες τους, προστατεύονται και δεν αποζημιώνουν τα θύματα ή τους συγγενείς τους χάρη στη λεγόμενη «qualified immunity» («αναγνωρισμένη ασυλία»), μια νομική έννοια που εισήγαγε το Ανώτατο Δικαστήριο και παρέχει ευρέα περιθώρια κινήσεων στους κυβερνητικούς υπαλλήλους όταν ασκούν τα καθήκοντά τους.
Οι αστυνομικοί προστατεύονται ακόμη και όταν τα δικαστήρια κρίνουν ότι παραβίασαν τα πολιτικά δικαιώματα των θυμάτων, έδειξε η έρευνα του πρακτορείου.
Εξαίρεση, ωστόσο, αποτελούν οι προβεβλημένες υποθέσεις, όπως εκείνη του Μάικλ Μπράουν. Συνήθως είναι μεμονωμένες περιπτώσεις που καταλήγουν σε γενναίους οικονομικούς διακανονισμούς και, σπανιότερα, στην ποινική δίωξη των δραστών.
Ακολουθεί μια σύνοψη ορισμένων από αυτές τις υποθέσεις και η κατάληξή τους:
Μάικλ Μπράουν, Αφροαμερικανός, 18 ετών. Σκοτώθηκε από έναν αστυνομικό στο Φέργκιουσον το Μισούρι το 2014.
Αποζημίωση: 1,5 εκατομμύριο δολάρια.
Ποινικές κυρώσεις: Καμία.
Έρικ Γκάρνερ, Αφροαμερικανός. Πέθανε το 2014 επαναλαμβάνοντας τη φράση «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» ενώ ένας αστυνομικός του έκανε κεφαλοκλείδωμα στη Νέα Υόρκη για να τον συλλάβει.
Αποζημίωση: 5,9 εκατομμύρια δολάρια.
Ποινικές κυρώσεις: Καμία.
Ταμίρ Ράις, ένα μαύρο αγόρι 12 ετών που κρατούσε ένα όπλο-παιχνίδι. Το πυροβόλησε και το σκότωσε ένας αστυνομικός στο Κλίβελαντ του Οχάιο το 2014.
Αποζημίωση: 6 εκατομμύρια δολάρια.
Ποινικές κυρώσεις: Καμία.
Φρέντι Γκρέι, Αφροαμερικανός που υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη ενώ ήταν δεμένος με χειροπέδες και ποδοπέδες στο πίσω μέρος ενός περιπολικού στη Βαλτιμόρη, το 2015.
Αποζημίωση: 6,4 εκατομμύρια δολάρια.
Ποινικές κυρώσεις: Οι έξι αστυνομικοί στους οποίους είχε ασκηθεί δίωξη για τον θάνατό του απαλλάχθηκαν ή η δίωξη μπήκε στο αρχείο.
Γουόλτερ Σκοτ, ένας άοπλος Αφροαμερικανός που πυροβολήθηκε στην πλάτη ενώ έφευγε πεζός αφού τον σταμάτησε ένας αστυνομικός για έλεγχο στο αυτοκίνητό του, στο Νορθ Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, το 2015.
Αποζημίωση: 6,5 εκατομμύρια δολάρια.
Ποινικές κυρώσεις: Ο αστυνομικός δήλωσε ένοχος για ομοσπονδιακό αδίκημα παραβίασης των πολιτικών δικαιωμάτων και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών.
Φιλάντο Καστίλι, Αφροαμερικανός. Πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε το 2016 στο Σεντ Πολ της Μινεσότας, αφού είπε στους αστυνομικούς που τον σταμάτησαν για έλεγχο ότι είχε ένα όπλο μέσα στο αυτοκίνητό του.
Αποζημίωση: Περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια.
Ποινικές κυρώσεις: Οι ένορκοι απάλλαξαν τον αστυνομικό από τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και των πυροβολισμών με ενδεχόμενο δόλο.
Τζαστίν Ντέιμοντ, μια άοπλη Αυστραλοαμερικανίδα. Την πυροβόλησαν και την σκότωσαν το 2017 αστυνομικοί στη Μινεάπολη αφού η ίδια είχε καλέσει την αστυνομία για να αναφέρει έναν πιθανό βιασμό στη γειτονιά της.
Αποζημίωση: 18 εκατομμύρια δολάρια στην οικογένειά της και 2 εκατομμύρια σε οργανώσεις για την πρόληψη της ένοπλης βίας.
Ποινικές κυρώσεις: Οι ένορκοι καταδίκασαν τον αστυνομικό για φόνο.
Στίβον Κλαρκ, ένας άοπλος Αφροαμερικανός που σκοτώθηκε στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας το 2018 από αστυνομικούς που τον κυνήγησαν στην αυλή του σπιτιού της γιαγιάς του.
Αποζημίωση: Τα δύο παιδιά του έλαβαν από 1,2 εκατομμύρια δολάρια το καθένα. Εκκρεμούν οι διεκδικήσεις άλλων μελών της οικογένειάς του.
Ποινικές κυρώσεις: Καμία.
Ατατιάνα Τζέφερσον, μια Αφροαμερικανίδα που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας το 2019 από έναν αστυνομικό ενώ στεκόταν στην πόρτα του σπιτιού της κρατώντας ένα όπλο επειδή άκουσε ύποπτους θορύβους απ’ έξω.
Αποζημίωση: Δεν έχει κατατεθεί αγωγή ακόμη.
Ποινικές κυρώσεις: Ο αστυνομικός παραιτήθηκε και αναμένεται να δικαστεί για φόνο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Άρση μέτρων: Αυτές οι επιχειρήσεις επανεκκινούν από 1η Ιουνίου - Αναλυτική λίστα