Βηρυτός: Τουλάχιστον 145 οι νεκροί και 5.000 οι τραυματίες - Ισοπεδώθηκε η πόλη από τις εκρήξεις

Βηρυτός - Όλες οι ειδήσεις: Οι γιγαντιαίες εκρήξεις που προκάλεσαν καταστροφή στη Βηρυτό άφησαν πίσω τους 145 νεκρούς, δεκάδες αγνοούμενους, και πάνω από 5.000 τραυματίες, δήλωσε σήμερα στο AFP ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.

Βηρυτός: Τουλάχιστον 145 οι νεκροί και 5.000 οι τραυματίες - Ισοπεδώθηκε η πόλη από τις εκρήξεις
ASSOCIATED PRESS
12'

«Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός είναι περισσότεροι από 137 νεκροί και τουλάχιστον 5.000 τραυματίες», δήλωσε ο Ρίντα Μουσάουι, διευκρινίζοντας ότι νεότερος απολογισμός πιθανόν να ανακοινωθεί στη διάρκεια της ημέρας.

Από τις εκρήξεις περίπου 300.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Προς το παρόν, άγνωστος αριθμός αξιωματούχων στο λιμάνι της πόλης έχει τεθεί σε κατ'οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λιβάνου, πρόκειται για πρόσωπα που εμπλέκονται στην αποθήκευση των τόνων νικτρικού αμμωνίου και ήταν υπεύθυνα για την επίβλεψη της αποθήκευσης και της ασφάλειας από το 2014, ενώ ο στρατός θα επιβλέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό εωσότου καθοριστούν τυχόν ευθύνες, ενώ εκκρεμεί το πόρισμα της έρευνας για τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη.

Την ίδια ώρα δεν έχει τέλος το δράμα των κατοίκων της Βηρυτού, δύο ημέρες μετά τις φονικές εκρήξεις που ισοπέδωσαν το λιμάνι της πόλης, παρασέρνοντας στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους.

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο προκειμένου να εντοπίσουν τους ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν ή θάφτηκαν στα χαλάσματα των κτηρίων που ισοπεδώθηκαν.

Με την έκρηξη να έχει χαρακτηριστεί ως η χερότερη στην ιστορία μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, πολλές κυβερνήσεις απ' όλον τον κόσμο στέλνουν αποστολές στο Λίβανο, προκειμένου να βοηθήσουν στο δύσκολο έργο των ήδη εξαντλημένων διασωστών.

Η πόλη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη λιβανική κυβέρνηση η οποία και παρέδωσε τον έλεγχο της ασφάλειας της πρωτεύουσας στον στρατό.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, μια έκτακτη επιχορήγηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων λιρών Λιβάνου για τη διαχείριση της κρίσης.

Θάνατος και συντρίμμια σε ακτίνα 7 χλμ.

Εν τω μεταξύ, συγκλονίζουν τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την τραγωδία.

Τουλάχιστον 400 σπίτια και καταστήματα που βρίσκονταν στα πρώτα 7 χιλιόμετρα από την έκρηξη έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς. Την ίδια ώρα εκτός από τις απώλειες των ανθρωπίνων ζωών, το υπουργείο Οικονομικών έχοντας τον πρώτο απολογισμό, κάνει λόγο για 5 δισ. δολάρια εκτίμηση ζημιών.

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN TV παρουσίασε την ακτίνα του οστικού κύματος της τρομακτικής έκρηξης στην Βηρυτό, και πως αυτή πέρασε, μέσα από όλη την πόλη. Η πρώτη ακτίνα του ωστικού κύματος φαίνεται πως πιάνει 7 χιλιόμετρα από το σημείο τη έκρηξης, μέσα στην οποία δεν έμεινε σχεδόν τίποτε. Οι αναφορές για ζημιές, σημειώνεται, πώς βρίσκονται μέχρι και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το σημείο της έκρηξης. Χαρακτηριστικό της ισχύς που χτύπησε την πόλη είναι πως ακόμα και πέρα από την «κόκκινη» ζώνη των 7 χιλιομέτρων έχουν αναφερθεί πολλοί νεκροί.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 70% της έκρηξης, εκτονώθηκε στην θάλασσα και οι καταστροφές που είναι ορατές αφορούν μόνο το 30% της ισχύς της. Εάν ήταν διαφορετικά προσανατολισμένη η συγκεκριμένη αποθήκη δεν θα υπήρχε τίποτα σήμερα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Είναι χαρακτηριστικό επίσης, ότι καταγράφηκε σεισμική δόνηση σχεδόν 4,5 Ρίχτερ στην επιφάνεια της γης.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Τραμπ: Κανένας δεν ξέρει ακόμα

«Μπορώ να σας πω πως ό,τι κι αν συνέβη, ήταν φρικτό, αλλά κανένας δεν γνωρίζει στ’ αλήθεια τι ήταν αυτό. Κανένας δεν ξέρει ακόμα», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί σχεδόν καθημερινά στον Λευκό Οίκο.

«Άκουσα και τα δύο πράγματα. Άκουσα δυστύχημα. Άκουσα, ξέρετε, εκρηκτικά. Προφανώς, οφειλόταν σε κάποιο είδος εκρηκτικού, είτε πυροδοτήθηκε βόμβα εσκεμμένα είτε όχι, κατέληξε να είναι βόμβα», κατά τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Κάποιος ίσως «παράτησε φρικτούς εκρηκτικούς μηχανισμούς κι άλλα πράματα, ίσως. Μπορεί να ήταν αυτό. Ίσως ήταν βομβιστική επίθεση. Δεν νομίζω πως μπορεί να το πει οποιοσδήποτε αυτή τη στιγμή», επέμεινε.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ από την πλευρά του μίλησε χθες (05/08) για δυστύχημα. «Ενημερώνομαι για το τι συνέβη», εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας. «Οι περισσότεροι πιστεύουν πως επρόκειτο για δυστύχημα, όπως μεταδόθηκε», πρόσθεσε. Ο Έσπερ σημείωσε επίσης πως η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο.

Στάση στον Πειραιά είχε κάνει το μοιραίο πλοίο

Στάση και στον Πειραιά πριν καταλήξει στο Λίβανο είχε κάνει το μοιραίο πλοίο με τους 2.750 τόνους νιτρικής αμμωνίας στο οποίο έγινε η φονική έκρηξη στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με το OPEN, το πλοίο Rhosus φέρεται να άνηκε στην Teto Shipping με έδρα τη Λεμεσό και ιδιοκτήτη τον Grechushkin Igor με καταγωγή από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πλοίο άνηκε σε κυπριακή εταιρεία και το 2013 αγοράστηκε από τον Grechushkin Igor.

Η νιτρική αμμωνία φαίνεται να φορτώθηκε στην Γεωργία και να είχε τελικό προορισμό την Μοζαμβίκη. Η επίσημη εκδοχή ήταν πως θα χρησιμοποιούνταν ως συστατικό για λίπασμα.

Σύμφωνα με το OPEN, το καράβι φορτωμένο με νιτρική αμμωνία είχε φτάσει στην Τουρκία και εκεί άλλαξε πλήρωμα αφού ήταν τέσσερις μήνες απλήρωτο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πλοίο με την νιτρική αμμωνία έκανε στάση έπειτα στον Πειραιά για ανεφοδιασμό και φαίνεται πως υπήρξε σύγκρουση του πληρώματος με τον ιδιοκτήτη λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων τους.

Έπειτα ο καπετάνιος πήγε στη Βηρυτό για να φορτωθούν στο κατάστρωμα αγροτικά μηχανήματα. Λόγω παλαιότητας το κατάστρωμα δεν άντεξε τόσο μεγάλο βάρος και το 2014 το πλοίο δεσμεύτηκε.

Οι ναυτικοί μετά από 11 μήνες κατάφεραν να απελευθερωθούν.

Νεκρή η σύζυγος ενός Έλληνα στη Βηρυτό

Μία γυναίκα λιβανικής καταγωγής, σύζυγος Έλληνα κατοίκου της Βηρυτού φέρεται να έχει χάσει τη ζωή της από τις φονικές εκρήξεις, όπως επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης,

Έλληνες κάτοικοι της Βηρυτού εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των Ελλήνων που χτυπήθηκαν από τις φονικές εκρήξεις ενδέχεται να αυξηθεί, με το Ελληνορθόδοξο νοσοκομείο της Βηρυτού να έχει ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας και οι ασθενείς να μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία.

Η ελληνική Πρεσβεία στη Βηρυτό βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρχές του Λιβάνου και με την ελληνική κοινότητα που διαμένει στη χώρα και παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια, ενώ ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις.

Παράλληλα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο δημοσιογράφος Τζορτζ Ιντ, που ζει και εργάζεται στη Βηρυτό, ανέφερε ότι η ελληνική γειτονιά της πόλης βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο, όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις.

Η Ελλάδα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας σε επικοινωνία με τις αρχές του Λιβάνου, προκειμένου να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή της στη χώρα και την ετοιμότητά της να συνδράμει στην αντιμετώπιση των συνεπειών των φονικών εκρήξεων που σημειώθηκαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ, στον οποίο εξέφρασε την αλληλεγγύη και αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου, αλλά και την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει κάθε αναγκαία συνδρομή, με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Παράλληλα, οδηγίες για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την πρεσβεία της Ελλάδος στα τηλέφωνα 00961 78990315 και 00961 81507061, καθώς και με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +30210368 1730 και στο e-mail: kt@mfa.gr.

Δείτε συγκλονιστικές εικόνες από την «ισοπεδωμένη» Βηρυτό, στη gallery που ακολουθεί:

Έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη στη Βηρυτό μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν το λιμάνι, δήλωσε ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας Μαρουάν Αμπούντ, εκτιμώντας πως το κόστος των ζημιών θα ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

«Έκανα μια περιοδεία στη Βηρυτό, οι ζημιές μπορεί να ανέρχονται από τρία έως πέντε δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναμένει την εκτίμηση των ειδικών και των μηχανικών. «Σχεδόν το 50% της Βηρυτού έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές» εκτίμησε, με 250.000 έως 300.000 ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι.

Κάτοικοι, ξενοδοχεία, σχολεία και φορείς προσφέρουν καταφύγιο σε όσους έχουν ανάγκη, ενώ οι προσπάθειες συντονίζονται μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, στο hashtag #ourhomesareopen.

Τι λέει στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος της κοινότητας για τα θύματα

Για μια διαλυμένη πόλη που θα πάρει πολύ καιρό για να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της κάνει λόγο ο κ. Παναγιώτης Ανδριώτης, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Βηρυτού.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδριώτη ανάμεσα στα θύματα είναι και μία «Ελληνίδα από γάμο».

Πρόκειται για μια γυναίκα λιβανικής καταγωγής, ηλικίας περίπου 60 ετών, σύζυγος Έλληνα ομογενή.

Η άτυχη γυναίκα την ώρα της έκρηξης βρισκόταν στο σπίτι της μαζί με τον σύζυγό της και ο θάνατός της οφείλεται στον θανάσιμο τραυματισμό της από πτώση αντικειμένου.

Αναφορικά με τις δύο τραυματίες, ο πρόεδρος της κοινότητας κάνει λόγο για μία σοβαρότερα και μία ελαφρότερα τραυματισμένη.

Η σοβαρά τραυματίας υποβλήθηκε σήμερα, Τετάρτη, σε δεύτερο χειρουργείο ενώ φέρει τραύματα στο κεφάλι.

Η δεύτερη τραυματίας έχει χτυπήσει στο μάτι της, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ανδριώτη.

Τόσο τα γραφεία της ελληνικής κοινότητας, η οποία αριθμεί περίπου 4.500-5.000 μέλη όσο και τα σπίτια των περισσότερων Ελλήνων που ζουν στην πόλη των 4 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν υποστεί σημαντικές φθορές.

Ωστόσο, αν και η ελληνική κοινότητα είναι διάσπαρτη στην Βηρυτό, οι περισσότεροι Έλληνες, όπως λέει ο κύριος Ανδριώτης εμφανώς ανακουφισμένος, ζουν σε μια γειτονιά που απέχει περίπου 11 χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης, γεγονός που βοήθησε να αποφευχθούν τα χειρότερα για το ελληνικό στοιχείο.

«Όλη η πόλη έχει καταστραφεί. Πάνω από το 80% των κτηρίων έχουν τεράστιες ζημιές. Και δεν θέλω ούτε να σκεφτώ τι θα γινόταν αν η έκρηξη είχε συμβεί πρωινή ώρα με όλους τους ανθρώπους στις δουλειές τους και τα καταστήματα ανοικτά».

Ο κ. Ανδριώτης επισημαίνει ότι η χθεσινή ήταν η πρώτη ημέρα της άρσης ενός πολυήμερου lockdown στην πρωτεύουσα λόγω κορωνοϊού, ενώ αναφέρεται με θλίψη την τύχη του ορθόδοξου πανεπιστημιακού νοσοκομείου «Άγιος Γεώργιος», το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο της έκρηξης.Το νοσοκομείο, χωρητικότητας 400 κλινών, έκλεισε καθώς υπέστη σημαντικές ζημιές, ενώ κάποιοι από το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του αλλά και τους ασθενείς του περιλαμβάνονται στους νεκρούς και τους τραυματίες.

Δείτε περισσότερες εικόνες από τη Βηρυτό στην παρακάτω gallery:

Έξι χρόνια στις αποθήκες το νιτρικό αμμώνιο

Πάνω σε μία βόμβα εξαιρετικά μεγάλης ισχύος, όπως αποδείχθηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο, βρισκόταν για διάστημα τουλάχιστον έξι χρόνων, το λιμάνι της Βηρυτού και όλες οι υπηρεσίες που στέγαζε. Η τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου, η οποία προήλθε από 2.750 τόνους αποθηκευμένου νιτρικού αμμωνίου, ισοπέδωσε μία πολύ μεγάλη περιοχή και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων (πάνω από 4.000 κατά την τελευταία καταγραφή), ενώ στα συντρίμμια των κτιρίων βρίσκονται εγκλωβισμένοι και σε άγνωστη κατάσταση, πάρα πολλοί πολίτες, αλλά και μέλη του πυροσβεστικού σώματος, τα οποία είχαν σπεύσει από την πρώτη κιόλας έκρηξη.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι: «Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι αυτή τη στιγμή. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση αυτή μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Αντιμετωπίζουμε αληθινή καταστροφή και χρειαζόμαστε χρόνο για να αποτιμήσουμε την έκταση των ζημιών».

Ο επικεφαλής της Γενικής Ασφάλειας του Λιβάνου δήλωσε ότι η πρώτη έκρηξη οφείλεται σε νιτρικό αμμώνιο που κατασχέθηκε από ένα πλοίο, πριν από περίπου ένα χρόνο και αποθηκεύτηκε εκεί. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην περιοχή τόνισε ότι ακόμη κανείς δεν γνωρίζει τα πραγματικά αίτια των εκρήξεων: «Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για ατύχημα ή ανθρώπινη ενέργεια».

Πώς βρέθηκε το νιτρικό αμμώνιο στις αποθήκες

Το Shiparrested.com, ένα βιομηχανικό δίκτυο που ασχολείται με νομικές υποθέσεις, είχε αναφέρει το 2015 ότι το Rhosus, που είχε σημαία Μολδαβίας, έδεσε στη Βηρυτό τον Σεπτέμβριο του 2013 λόγω τεχνικών προβλημάτων κατά το ταξίδι του από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη με 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου.

Κατά την επιθεώρηση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου και λίγο μετά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του, με αποτέλεσμα διάφοροι πιστωτές να προβάλλουν νομικές διεκδικήσεις.

«Λόγω των κινδύνων που συνδέονταν με την παραμονή του νιτρικού αμμωνίου πάνω στο πλοίο, οι λιμενικές αρχές άδειασαν το πλοίο και μετέφεραν το φορτίο του στις αποθήκες του λιμανιού», ανέφερε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο Γιώργος Παπανδρέου

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή