Κορονοϊός στη Χιλή: Άρση των περιοριστικών μέτρων στο Σαντιάγο μετά από 172 ημέρες
Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Σχεδόν όλοι οι 7 εκατομμύρια κάτοικοι του Σαντιάγο ανέκτησαν από τη Δευτέρα (28/9) την ελευθερία κίνησης την οποία στερούνταν για μήνες, λόγω του περιορισμού που επιβλήθηκε για να επιβραδυνθεί η διασπορά του κορωνοϊού, έναν μήνα προτού διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Χιλής προκειμένου να αμβλυνθεί η κοινωνική κρίση στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Η μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας της Χιλής ξεκίνησε τη βραδεία διαδικασία άρσης των περιοριστικών μέτρων τη 12η Αυγούστου· χθες σχεδόν ολοκληρώθηκε, με τη χαλάρωση των περιορισμών σε ακόμη 8 κοινότητες από τις 36. Σε περιορισμό παραμένουν μόλις δύο.
Συνολικά, το 97% των κατοίκων του Σαντιάγο έχει πλέον τη δυνατότητα να κυκλοφορεί ελεύθερα.
Οι Αρχές της Χιλής παρέτειναν ως τη 15η Δεκεμβρίου την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δυνάμει της οποίας επιβάλλουν απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, πάντως η μετακίνηση από τη μια στην άλλη επιτρέπεται πλέον και στις 16 περιφέρειες της χώρας, αν οι ταξιδιώτες διαθέτουν άδεια.
Τα σύνορα παραμένουν ωστόσο κλειστά για τους τουρίστες, ενώ το εμπόριο βρίσκεται στο ρελαντί. Όσες επιχειρήσεις μπορούν επιλέγουν την τηλεργασία, ενώ σχολεία και πανεπιστήμια κάνουν παραδόσεις μαθημάτων μόνο εξ αποστάσεως.
Στην πρωτεύουσα, όπου έχει καταγραφεί η μεγάλη πλειονότητα των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, η σχεδόν πλήρης άρση των περιορισμών συναντά επιφυλάξεις: ο φόβος για την αναζωπύρωση της πανδημίας επιμένει. Το Σαντιάγο καταγράφει 1.800 περιπτώσεις μόλυνσης ημερησίως για δύο μήνες, παραμένει σ’ ένα «μακρύ υψίπεδο», όπως το θέτουν λοιμωξιολόγοι.
«Είναι σαν να συμφωνώ και ταυτόχρονα να μη συμφωνώ», εξηγεί διστακτικά η φοιτήτρια Γαβριέλα Φλόρες, 21 ετών, αναφερόμενη στην άρση του περιορισμού έπειτα από 172 ημέρες.
Η Γιοχάνα Μεδίνα, 38 ετών, θεωρεί πως έπρεπε να «παραταθούν» τα μέτρα, άλλοι τουναντίον αισθάνονται μάλλον ικανοποιημένοι που ανέκτησαν μια κάποια ελευθερία.
«Είναι καλό για την ψυχική κατάσταση του κόσμου. Όλο αυτό είχε γίνει πολύ περίπλοκο», κρίνει ο Σέρχιο Σίλβα, 60 ετών, βγάζοντας έναν στεναγμό ανακούφισης.
Στη χώρα των 18 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφηκαν 1.770 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τις 459.671 από την 3η Μαρτίου. Στην COVID-19 έχουν υποκύψει 12.698 άνθρωποι, 17.075 αν προστεθούν στον απολογισμό οι θάνατοι που χαρακτηρίζονται «ύποπτοι».
Πάνω από 14 εκατομμύρια Χιλιανοί θα κληθούν τη 18η Οκτωβρίου να ταχθούν υπέρ ή εναντίον της κατάρτισης νέου Συντάγματος, προς αντικατάσταση του σημερινού, το οποίο είχε επικυρωθεί το 1980, επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).
Η αναθεώρηση του Συντάγματος της Χιλής αποτελούσε κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών στη διάρκεια της κοινωνικής κρίσης που ξέσπασε βίαια στη χώρα τον Οκτώβριο του 2019.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
«Βόμβα» Κικίλια: Αυτό είναι το νέο μέτρο που εξετάζεται