Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - Αρμενική Επιτροπή: Εγκληματική η παρέμβαση Ερντογάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ο κ. Άρτο Ταστσιάν, μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας μιλά στο Newsbomb.gr για τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στην αυτόνομη Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπαχ, όπου έχουν ξεσπάσει βίαιες συγκρούσεις εδώ και μία εβδομάδα ανάμεσα σε Αρμένιους και Αζέρους - Καζάνι που «βράζει» ο Καύκασος - Οι τελευταίες εξελίξεις

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - Αρμενική Επιτροπή: Εγκληματική η παρέμβαση Ερντογάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
ASSOCIATED PRESS
5'

«Κόκκινο» χτυπά η αγωνία χιλιάδων Αρμένων που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς οι εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι δραματικές. Την Κυριακή, νέα πλήγματα, τα οποία ακολούθησαν ισχυρές εκρήξεις, συντάραξαν την Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα της περιοχής, με το υπουργείο Εξωτερικών της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας να ανακοινώνει ότι επρόκειτο για «εκτοξεύσεις ρουκετών».

«Βρισκόμαστε σε στενή επικοινωνία τόσο με τους κατοίκους του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όσο και με μέλη της κυβέρνησης», δηλώνει στο Newsbomb.gr, o κ. Άρτο Ταστσιάν, μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας.

«Την Κυριακή (27/09) έγινε μία απροειδοποίητη σφοδρή επίθεση στη συνοριακή γραμμή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, την οποία απέκρουσαν σθεναρά οι Αρμένιοι. Η αντίπαλη πλευρά περίμενε ότι θα μπει... περίπατο», λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr o κ. Ταστσιάν.

«Από την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησαν βομβαρδισμούς στις πόλεις που δεν είναι στη συνοριακή γραμμή, έχουν σκοτωθεί άμαχοι. Μιλάμε για εγκλήματα πολέμου», τονίζει.

Τις τελευταίες ημέρες, η πόλη έχει υποστεί πολλούς βομβαρδισμούς αυτού του είδους, γεγονός που αναγκάζει τους κατοίκους να πηγαίνουν σε υπόγεια και καταφύγια για να προφυλαχθούν.

«Από το 1994, όταν και σταμάτησε ο πόλεμος, ο κόσμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ζει καθημερινά έχοντας έννοια το τι μπορεί να ακολουθήσει. Ωστόσο, οι κάτοικοι έχουν κάνει ασκήσεις και ξέρουν πώς θα αντιδράσουν. Αμέσως μετά τις πρώτες αντιπαραθέσεις στην περιοχή, έσπευσαν στα υπόγεια καταφύγια οι πολίτες», αναφέρει ο κ. Ταστσιάν και συμπληρώνει, «έχουν ρεύμα κάποιες ώρες την ημέρα, όπως και τηλέφωνο».

Από το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, η Στεπανακέρτ δεν έχει ηλεκτροδότηση.

Σύμφωνα το υπουργείο Εξωτερικών των αυτονομιστών, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν «έθεσαν στο στόχαστρό τους το κτήριο του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας» την προηγούμενη νύχτα.

Αναφορικά με την εμπλοκή της Τουρκίας στις συγκρούσεις ο κ. Ταστσιάν κάνει λόγο για «εγκληματική παρέμβαση του Ερντογάν, που στέλνει τζιχαντιστές από τη Συρία στην πρώτη γραμμή».

Καταλήγοντας, ο κ. Ταστσιάν, αναφέρθηκε στη βοήθεια την οποία προσφέρει η επιτροπή στην εμπόλεμη περιοχή. Όπως τονίζει, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας έχει δεχτεί δεκάδες μηνύματα από Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να πάνε στην πρώτη γραμμή για να προσφέρουν βοήθεια.

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τη στοχοποίηση από την Αρμενία αμάχων στο Αζερμπαϊτζάν

Η Τουρκία καταδίκασε τις αρμενικές επιθέσεις όπως τις χαρακτήρισε εναντίον της αζερικής πόλης Γκάντζα και επανέλαβε ότι υποστηρίζει το δικαίωμα του Αζερμπαϊτζάν στην αυτοάμυνα εντός των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων του.

«Οι επιθέσεις της Αρμενίας με στόχο τους αμάχους στην Γκάντζα... είναι μια νέα εκδήλωση της παράνομης στάσης της Αρμενίας. Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Άγκυρα υποστηρίζει το Μπακού και έχει απορρίψει εκκλήσεις άλλων χωρών για μια άμεση κατάπαυση του πυρός.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι αρμενικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του, την Γκάντζα, σε μια κλιμάκωση του πολέμου στον νότιο Καύκασο η οποία ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα, ενώ η Αρμενία αρνήθηκε ότι κατηύθυνε πυρά «οιουδήποτε είδους» προς το Αζερμπαϊτζάν.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού καταδικάζει τους τυφλούς βομβαρδισμούς κατοικημένων ζωνών

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού καταδίκασε την Κυριακή τους τυφλούς βομβαρδισμούς κατοικημένων ζωνών στην σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάνοντας λόγο για «δεκάδες» θύματα μεταξύ των αμάχων και στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής.

Αζέροι και Αρμένιοι διαψεύδουν συστηματικά τις στρατιωτικές επιτυχίες της άλλης πλευράς και αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό αμάχων.

«Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού καταδικάζει με δριμύτητα τους τυφλούς βομβαρδισμούς και άλλες παράνομες επιθέσεις που πραγματοποιούνται με εκρηκτικά όπλα (χειροβομβίδες, νάρκες) σε πόλεις και άλλες κατοικημένες περιοχές προκαλώντας θύματα μεταξύ των αμάχων και προξενώντας τους τρομακτικά τραύματα», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ για την Ευρασία Μάρτιν Σούεπ.

«Πρέπει να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία των αμάχων και των μη στρατιωτικών υποδομών όπως νοσοκομεία, σχολεία και αγορές. Η υδροδότηση των αμάχων πρέπει επίσης να προστατευθεί. Πρόκειται για υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Τις τελευταίες ημέρες, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει διαπιστώσει αύξηση της χρήσης βαρέων όπλων και εκρηκτικών σε κατοικημένες περιοχές. Κατά τις συγκρούσεις στην περιοχή δεκάδες έχουν σκοτωθεί και τραυματισθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και από τις δύο πλευρές της γραμμής επαφής από τις 27 Σεπτεμβρίου», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Εκατοντάδες σπίτια και νευραλγικές υποδομές όπως νοσοκομεία και σχολεία έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημίες από τα πυρά βαρέων όπλων και από αεροπορικές επιδρομές, με την χρήση και πυραύλων, τονίζει η ΔΕΕΣ, η οποία αναφέρει ζημίες σε οδικές αρτηρίες, δίκτυα ηλεκτρισμού, ύδρευσης, φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιών.

«Οικογένειες μετακινούνται αναζητώντας ασφαλή τόπο, ενώ άλλες έχουν βρει καταφύγιο σε υπόγεια, χωρίς θέρμανση, νύκτα και μέρα, για να προστατευθούν από τις συγκρούσεις».

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, εγγυητής των Συμβάσεων της Γενεύης, υπενθυμίζει ότι η χρήση εκρηκτικών όπλων σε μεγάλη κλίμακα κατά στρατιωτικών στόχων σε κατοικημένες περιοχές δύναται να συνιστά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, που απαγορεύει τις τυφλές και δυσανάλογες επιθέσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι Τούρκοι ενεργοποίησαν τους S-400! Έβαλαν στο… στόχαστρο ελληνικά F-16

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή