Εκλογές ΗΠΑ 2020: Ανατροπή σε Τζόρτζια και Πενσυλβάνια - Ένα... βήμα από το Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν

Εκλογές ΗΠΑ - 2020: Έως αυτήν τη στιγμή στους 264 εκλέκτορες παραμένει ο Μπάιντεν, ενώ ο Τραμπ μετρά 214 εκλέκτορες - Η μάχη για τη νίκη συνεχίζεται.
5'

Έδαφος κέρδισε στην Τζόρτζια, όπως φαίνεται από την καταμέτρηση των ψήφων, ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πλέον πέρασε έστω και με μικρή διαφορά τον Ντόναλντ Τραμπ (ο Μπάιντεν προηγείται με διαφορά 1.097 ψήφων, αν και νωρίτερα σήμερα ήταν μπροστά ο Τραμπ με 463 -και 665 ακόμα πιο νωρίς το πρωί).

Και στην Πενσυλβάνια, με 98% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, ο Μπάιντεν βρέθηκε σήεμρα μπροστά (3.295.319 ψήφων ο Μπάιντεν έναντι 3.289.725 ο Τραμπ).

Στην Νεβάδα, στο 84% της καταμέτρησης, ο Τζο Μπάιντεν έχει ελαφρό προβάδισμα επί του Ντόναλντ Τραμπ με περίπου 11.000 περισσότερες ψήφους.

Αντίδραση ο Τραμπ

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πάντως το βράδυ της Πέμπτης στον Λευκό Οίκο ότι οι αντίπαλοί του προσπαθούν να του «κλέψουν» την εκλογική του νίκη.

«Αν μετρηθούν οι νόμιμες ψήφοι, κερδίζω με ευκολία», υποστήριξε ο Τραμπ, σπεύδοντας να συμπληρώσει πως η συνέχιση της καταμέτρησης του δείχνει ότι διαπράττεται «νοθεία», στο πλαίσιο της προσπάθειας των αντιπάλων του να του «κλέψουν» τον θρίαμβο.

Σε αμηχανία οι Ρεπουμπλικανοί

Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί αποστασιοποιήθηκαν από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατήγγειλε χθες «νοθεία» στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, καθώς η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται σε πολιτείες-κλειδιά.

Σίγουρος ο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα νικήσει τον νυν πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και θα κερδίσει την προεδρία των ΗΠΑ και ζήτησε από όλους να παραμείνουν ψύχραιμοι καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων των εκλογών της Τρίτης.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι όταν τελειώσει η καταμέτρηση, η γερουσιαστής Χάρις και εγώ θα ανακηρυχτούμε νικητές. Για αυτό το λόγο, ζητώ από όλους να παραμείνουν ψύχραιμοι… Η διαδικασία προχωρεί», δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην υποψήφια αντιπρόεδρο του, γερουσιαστή Καμάλα Χάρις.

Στις αμφίρροπες πολιτείες που δεν έχουν δώσει ακόμη τελικό αποτέλεσμα, η κατάσταση έχει ως εξής:

Στην Πενσυλβάνια (20 εκλέκτορες), με καταμετρημένο το 95% των ψήφων ο Τραμπ προηγείται με 0,3% (22.576 ψήφους).

Στη Τζόρτζια (16 εκλέκτορες), με καταμετρημένο το 99% των ψήφων ο Τζο Μπάιντεν έχει κάνει την ανατροπή και προηγείται.

Στη Νεβάδα (6 εκλέκτορες), με καταμετρημένο το 89% των ψήφων ο Μπάιντεν προηγείται με 0,9% (11.438).

Στην Αριζόνα (11 εκλέκτορες), με καταμετρημένο το 90% των ψήφων ο Μπάιντεν προηγείται με 1,6% (47.052 ψήφους)

Στη Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες), με καταμετρημένο το 95% των ψήφων ο Τραμπ προηγείται με 1,4% (76.73 ψήφους).

1.700 ψηφοδέλτια βρέθηκαν σε κέντρα διαλογής αλληλογραφίας στην Πενσιλβάνια

Τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία (US Postal Service, USPS) ανακοίνωσαν πως βρέθηκαν σε κέντρα διαλογής στην Πενσιλβάνια 1.700 ψήφοι σε δύο ελέγχους που διενεργήθηκαν και παραδόθηκαν σε εκλογικούς αντιπροσώπους.

Σύμφωνα με δικόγραφό τους νωρίς σήμερα Παρασκευή, τα 1.076 ψηφοδέλτια βρέθηκαν σε κέντρο διαλογής και διανομής στη Φιλαδέλφεια, περίπου 300 στο Πίτσμπεργκ, 266 στην Κοιλάδα Λιχάι και κάποια ακόμη σε διάφορα κέντρα διαλογής στην Πενσιλβάνια.

Στην πολιτεία αυτή τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να παραληφθούν ως σήμερα το απόγευμα ώστε να καταμετρηθούν. Η αναμέτρηση παραμένει εξαιρετικά αμφίρροπη σε αυτή.

Ακόμη 500 ψηφοδέλτια βρέθηκαν στη Βόρεια Καρολίνα, ανέφεραν τα USPS.

Ο δικαστής Έμετ Σάλιβαν παρήγγειλε χθες Πέμπτη να γίνονται δύο φορές ημερησίως έλεγχοι σε κέντρα διαλογής των USPS που εξυπηρετούν πολιτείες όπου συνεχίζεται η καταμέτρηση.

Ορισμένες πολιτείες, ανάμεσά τους η Νεβάδα και η Βόρεια Καρολίνα, θεωρούν έγκυρα ψηφοδέλτια που εστάλησαν ταχυδρομικά ακόμα κι αν παραληφθούν αρκετές ημέρες μετά τη διαδικασία, αν έχουν ταχυδρομική σφραγίδα με ημερομηνία ως και την Τρίτη.

Ο δικαστής Σάλιβαν ζήτησε από τα USPS «να συντονιστούν με όλες τις εκλογικές επιτροπές κομητειών της Βόρειας Καρολίνας και της Πενσιλβάνιας» ώστε όλα τα ψηφοδέλτια η επίδοση των οποίων εκκρεμεί να έχει ολοκληρωθεί εντός της προθεσμίας η οποία εκπνέει στις 17:00 σήμερα Παρασκευή (τοπική ώρα).

Με το 95% του εκτιμώμενου αριθμού ψήφων να έχει καταμετρηθεί στην Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προηγείται ακόμη, αλλά οριακά, με το 49,5% των ψήφων, ενώ ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν έχει πλέον φθάσει το 49,2%, σύμφωνα με δεδομένα της Edison Research.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Lockdown: Μόνο έτσι μπορείτε να μετακινηθείτε σε άλλο νομό