Άρθρο - «χαστούκι» για την Τουρκία: Ο Ερντογάν την οδήγησε στο γκρεμό
Τα τεράστια προβλήματα στο μέτωπο της οικονομίας δεν είναι το μοναδικό θέμα για την Τουρκία που έχει δημιουργήσει διακυβέρνηση Ερντογάν
Σε αδιέξοδο και μεγάλες ήττες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό οδήγησαν την Τουρκία οι πολιτικές αποφάσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα Τούρκος αναλυτής της εφημερίδας Ahval κάνοντας αναδρομή του 2020 για τη χώρα, μιλά για συνεχόμενες «ήττες» γύρω από «καυτά» θέματα όπως η Μέση Ανατολή, η Ανατολική Μεσόγειος τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά και ο κορονοϊός, στο εσωτερικό της χώρας.
Για τον κορονοϊό μάλιστα, αναφέρει στην ανάλυσή του ότι σε συνδυασμό με την επιδείνωση της οικονομίας, τα αποτελέσματα για την Τουρκία, ήταν καταστροφικά, δημιουργώντας μάλιστα ένα νέο κύκλο φτώχειας στην χώρα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΑΕΠ της χώρας το 2020, συνέχισε να μειώνεται όπως και τα τελευταία επτά χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά πως μεταξύ 2013 και 2020 εξαφανίστηκε το ένα τρίτο με με μείωση από 960 δισεκατομμύρια δολάρια σε 650 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα τεράστια προβλήματα στο μέτωπο της οικονομίας δεν είναι το μοναδικό θέμα για την Τουρκία που έχει δημιουργήσει διακυβέρνηση Ερντογάν, καθώς τόσο σε Μέση Ανατολή όσο και στον Καύκασο η χώρα οδηγήθηκε σε ένοπλες συγκρούσεις, χωρίς μάλιστα να έχουν εξαντληθεί όλες οι διπλωματικές επιλογές.
Ο ίδιος τονίζει ότι ο πρωταρχικός παράγοντας που διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική του ΑΚΡ είναι η ιδεολογία και όχι το εθνικό συμφέρον, η οποία αποτελείται από φιλοδοξίες υπέρ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Μέση Ανατολή και από έναν εμφανή «αντι-δυτικισμό», ο οποίος φάνηκε ιδιαίτερα στις εξελίξεις και στα γεγονότα της ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας αλλά και με την Κύπρο στα κατεχόμενα.
Στη Μέση Ανατολή, παρά τις όποιες προσπάθειες να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάποια θετική ανταπόκριση, ενώ την ίδια στιγμή η ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως έχει «παγώσει» για τα καλά, αν όχι εξαφανιστεί ως προοπτική.
Τέλος οι κυρώσεις που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν εναντίον της Άγκυρας, με την επόμενη Σύνοδο Κορυφής να λαμβάνει χώρα τον Μάρτιο, αλλά και οι αμερικανικές κυρώσεις λόγω της απόκτησης των ρωσικών πυραύλων S-400 και η επερχόμενη προεδρία Μπάιντεν, που ξεκινά επίσημα, εκτός απροόπτου στα τέλη του μηνός, όχι μόνο σηματοδοτούν τις πολλές συνεχόμενες «ήττες» που υπέστη η Τουρκία, αλλά παράλληλα και τις πολλές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το νέο έτος.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Διασωληνώμένος ο υποδιοικητής του Θριάσιου: Είχε εμβολιαστεί, τι αναφέρει το υπουργείο Υγείας