Κορονοϊός - Νέα μελέτη: Όσοι νόσησαν με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχουν καλύτερη ανοσία
Μελέτη δείχνει ότι όσοι προσβλήθηκαν από τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή του SARS-CoV-2 έχουν καλύτερη ανοσία απέναντι στις άλλες μεταλλάξεις
Μια προκαταρκτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αφρική φαίνεται να δείχνει ότι όσοι έχουν μολυνθεί από την νοτιοαφρικανική παραλλαγή του νέου κορονοϊού έχουν καλύτερη ανοσία απέναντι στις άλλες μεταλλάξεις.
Η μελέτη αυτή έγινε από την επιστημονική ομάδα που ανακάλυψε την παραλλαγή 501Υ.V2, όμως ακόμη δεν έχει υποβληθεί στην επιστημονική κοινότητα για να επικυρωθούν τα αποτελέσματά της. Επίσης, αφορά πολύ μικρό αριθμό νοσούντων. Παρ’ όλ’ αυτά, γεννά την ελπίδα ότι ένα εμβόλιο που θα βασίζεται σε αυτήν την παραλλαγή θα μπορεί να προστατεύει από τις μελλοντικές μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.
Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτής της μελέτης, που παρουσιάστηκε από μια ομάδα επιστημόνων του Δικτύου Γονιδιωματικής Παρακολούθησης της Νότιας Αφρικής (NGS-SA), μόνο το 4% από τους 55 ανθρώπους που είχαν ήδη μολυνθεί από την παραλλαγή 501Y.V2 δεν κατάφεραν να αποφύγουν τη μόλυνση και με το αρχικό στέλεχος του νέου κορονοϊού, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η νοτιοαφρικανική παραλλαγή εντοπίστηκε στα τέλη του 2020 και είναι πλέον η κυρίαρχη στη Νότια Αφρική, την πιο πληγείσα χώρα της αφρικανικής ηπείρου. Η παραλλαγή αυτή πυροδότησε ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων και καθυστέρησε την έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης του πληθυσμού.
Σήμερα, οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες ανέφεραν ότι το πλάσμα αίματος από ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από την παραλλαγή παρουσίασε «καλή ικανότητα εξουδετέρωσης» των ιών «του πρώτου κύματος» και ενδεχομένως και των άλλων νέων παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία.
«Η 501Y.V2 μπορεί να παράξει υψηλό επίπεδο αντισωμάτων, ικανών να εξουδετερώσουν» τον ιό, εξήγησε ο ιολόγος Τούλιο ντε Ολιβέιρα σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσω βίντεο, κάνοντας λόγο για μια ανοσολογική απόκριση που ξεπερνάει εκείνες των άλλων παραλλαγών.
Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Μχίζε χαρακτήρισε την ανακάλυψη αυτήν «καλή είδηση για όλον τον κόσμο», εκτιμώντας ότι γεννά ελπίδες ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία ελέγχου της πανδημίας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα αντισώματα που παρήχθησαν από τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή αποδείχτηκαν 100% αποτελεσματικά απέναντι στ βραζιλιάνικη παραλλαγή. Το δείγμα ωστόσο ήταν πολύ μικρό, μόλις επτά ασθενείς.
«Τα αποτελέσματα (της μελέτης) μας λένε επί της ουσίας ότι έχουμε πολλές ελπίδες επιτυχίας, αν φτιάξουμε ένα εμβόλιο» που θα βασίζεται στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή, εξήγησε ο Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ, επιδημιολόγος και σύμβουλος της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Lockdown: Όσα αλλάζουν από Πέμπτη – Τι ισχύει για τράπεζες, ψώνια, άθληση και απαγόρευση κυκλοφορίας