Κορονοϊός-έρευνα: Ασφαλής η χρήση μάσκας για τους υγιείς κατά την έντονη άσκηση

Οι προστατευτικές μάσκες προσώπου μπορούν να φορεθούν με ασφάλεια κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής άσκησης και θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού σε εσωτερικούς χώρους άθλησης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έρευνας.
2'

Επιστήμονες από το Κέντρο Καρδιολογίας Mοντσίνο (CCM) στο Μιλάνο και το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου εξέτασαν τον ρυθμό αναπνοής, τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα οξυγόνου έξι γυναικών και έξι ανδρών σε ποδήλατα γυμναστικής, με και χωρίς μάσκα.


Διαπίστωσαν ότι το κάλυμμα προσώπου μείωσε την ικανότητα των συμμετεχόντων να ασκούνται έντονα κατά περίπου 10%, πιθανότατα επειδή δυσκολεύονταν να αναπνέουν μέσω της μάσκας, σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό European Respiratory Journal.


«Αυτή η μείωση είναι μέτρια και δεν υποδηλώνει κίνδυνο για τα υγιή άτομα που ασκούνται με μάσκα προσώπου, ακόμη και όταν αθλούνται με το μέγιστο των δυνατοτήτων τους», δήλωσε ο Δρ Μάσιμο Μαπέλι, καρδιολόγος στο CCM.

«Καθώς περιμένουμε να εμβολιαστούν περισσότερα άτομα κατά του Covid-19, αυτό το εύρημα θα μπορούσε να έχει πρακτικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή, για παράδειγμα να καταστήσει ασφαλέστερο το άνοιγμα γυμναστηρίων» είπε.


Οι επιστήμονες λένε οτι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν θα ισχύει το ίδιο και για άτομα με καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις, λένε οι επιστήμονες.
Οι εθελοντές -υγιή άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη- έκαναν τρεις γύρους άσκησης: ένα, χωρίς μάσκα προσώπου, ένα δεύτερο με χειρουργική μάσκα μίας χρήσης και τον τελευταίο με μάσκα τύπου FFP2.

Η παχύτερη μάσκα FFP2 είχε ως αποτέλεσμα μείωση κατά 10% στην μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου και η χειρουργική μάσκα είχε οριακά μικρότερη επίδραση, λένε οι ερευνητές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τα «φάουλ» της ΕΛ.ΑΣ. στην πλατεία της Νέας Σμύρνης