Φουκουσίμα: 10 χρόνια από την τραγωδία που άλλαξε την Ιαπωνία - Δείτε το Ιnfographic
Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στην Ιαπωνία σήμερα στις 14:46 (τοπική ώρα· στις 07:46 ώρα Ελλάδας), την ώρα που δέκα χρόνια πριν σημειώθηκε καταστροφικός σεισμός 9,0 βαθμών.
Στις 11 Μαρτίου του 2011, ο πιο ισχυρός σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιαπωνία, το θανατηφόρο τσουνάμι που προκάλεσε και η επακόλουθη καταστροφή στη μονάδα πυρηνικής ενέργειας της Φουκουσίμα άλλαξαν για πάντα το πρόσωπο της σύγχρονης Ιαπωνίας.
Η τραγωδία στη Φουκουσίμα απελεύθερωσε ραδιενέργεια, μολύνοντας Γη και θάλασσα και άφησε πίσω χιλιάδες νεκρούς και εκτοπισμένους και τεράστιες υλικές καταστροφές.
Δέκα χρόνια μετά, η «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου» προσπαθεί ακόμη να επουλώσει τις πληγές της και να εγκαινιάσει έναν αντικειμενικό δημόσιο διάλογο για το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας.
Η σκιά του μεγαλύτερου πυρηνικού εφιάλτη ωστόσο, μετά την καταστροφή του Τσέρνομπιλ πέφτει βαριά πάνω από τη χώρα καθώς οι μετρήσεις δείχνουν ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας στη Φουκουσίμα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Άνθρωποι που εγκατέλειψαν την επομένη της τραγωδία τα σπίτια, τα γραφεία και τα σχολεία τους στην περιοχή της τραγωδίας αρνούνται να επιστρέψουν, αφήνοντας πίσω τους μία σειρά από πόλεις-φαντάσματα. Πολλές από αυτές δεν θα ζωντανέψουν ποτέ ξανά.
Οι περισσότεροι από τους «πρόσφυγες της ραδιενέργειας» εξακολουθούν να ζουν σε κοινωνικές κατοικίες. Πολλοί υποφέρουν από μετα-τραυματικό στρες, στα παιδιά εμφανίζονται ασθένειες του θυρεοειδούς, ενώ το Υπουργείο Υγείας της χώρας μόλις πρόσφατα επιβεβαίωσε για πρώτη φορά επίσημα περιστατικά λευχαιμίας σε εργαζόμενους στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο.
Μία δεκαετία μετά την τριπλή καταστροφή, ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος παραμένει ο καθαρισμός του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δεκαετίες. Μέχρι σήμερα, ο παροπλισμός των μοιραίων αντιδραστήρων καθυστέρησε σημαντικά λόγω δραματικών λαθών και προβλημάτων, με την υψηλή ακτινοβολία να περιπλέκει τις εργασίες καθαρισμού.
Η διαχειρίστρια εταιρεία μέτρησε επίπεδα ακτινοβολίας έως και 650 σιβέρτ ανά ώρα μέσα στο μοιραίο αντιδραστήρα Ενδεικτικά, μόνο ένα σιβέρτ ανά ώρα μπορεί να προκαλέσει ασθένεια ακτινοβολίας στον άνθρωπο ακόμη και θάνατο, ενώ ακόμη και το τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ που κατέβηκε στα άδυτα του σταθμού αποσύρθηκε, καθώς η ραδιενέργεια κατέστρεψε την κάμερά του μέσα σε δύο μόλις ώρες.
Με τις μνήμες από τον όλεθρο της Φουκουσίμα ακόμη νωπές και την Iαπωνία να έχει θέσει ως στόχο τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα ως το 2050, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο δίλημμα: δεν μπορεί να ζήσει με την πυρηνική ενέργεια, αλλά δεν μπορεί να τα καταφέρει χωρίς αυτήν.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πέθανε ο ηθοποιός Θεόφιλος Βανδώρος - Σοκ στον καλλιτεχνικό κόσμο