DW: Η αντιπαλότητα ΗΠΑ-Κίνας- πόσο πιθανός θα ήταν ένας πόλεμος

Ιδιαίτερα έντονη είναι στις ΗΠΑ η ανησυχία για την αναβάθμιση της Κίνας σε διεθνούς εμβέλειας «παίκτη»- με την Ουάσινγκτον να αναζητεί στήριξη και συμμάχους για να επικρατήσει στην εν λόγω γεωπολιτική αντιπαράθεση, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle.

DW: Η αντιπαλότητα ΗΠΑ-Κίνας- πόσο πιθανός θα ήταν ένας πόλεμος
AP
3'

Την έκταση της αμερικανικής ανησυχίας υποδεικνύουν οι πρώτες επαφές κορυφαίων Αμερικανών υπουργών: Αμέσως μετά τη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής χωρών του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού ακολουθεί αυτή την εβδομάδα η κοινή επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και Άμυνας Λόιντ Όστιν στην Ιαπωνία και την Νότια Κορέα. Στη συνέχεια ο μεν Μπλίνκεν μεταβαίνει στην Ινδία, ο δε Όστιν στην Αλάσκα όπου και θα συναντηθεί με κορυφαίους κινέζους αξιωματούχους. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη συνάντηση σε υψηλό επίπεδο μετά την αλλαγή σκυτάλης στην Ουάσιγκτον. Όπως υπογραμμίζει η Deutsche Welle, οι επαφές αυτές στέλνουν πολλαπλά μηνύματα σε έναν και μοναδικό αποδέκτη: το Πεκίνο.

Η αμερικανική στρατηγική φαίνεται να περιλαμβάνει σε πρώτη φάση συζητήσεις με τους σημαντικότερους εταίρους τους στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να συνομιλήσουν στη συνέχεια με την Κίνα ως φωνή που εκπροσωπεί μια σειρά χωρών. Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, επικρίνουν τις αθέμιτες κινεζικές οικονομικές πρακτικές, την στάση της Κίνας έναντι του Χονγκ Κονγκ, και τις κινεζικές προκλήσεις απέναντι σε χώρες της περιοχής, όπως για παράδειγμα πχ η Ταϊβάν. Από την πλευρά του το Πεκίνο θεωρεί ότι το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊβάν αποτελούν εσωτερικές υποθέσεις και αρνείται κάθε έξωθεν παρέμβαση από τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης για ζητήματα ασφαλείας, αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν τις επαφές με την Κίνα «από θέση ισχύος» παραπέμποντας στην αναβίωση των διατλαντικών σχέσεων με εταίρους στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Αμερικανό ειδικό έχουν ήδη λάβει χώρα συνομιλίες με Ευρωπαίους εταίρους για τις κοινές ανησυχίες έναντι της Κίνας, αλλά και τη γεφύρωση διαφορών της εμπορικής διένεξης. Έτσι οι ΗΠΑ συμφώνησαν με την ΕΕ και τη Μεγάλη Βρετανία να αναστείλουν προς το παρόν ισχύοντες δασμούς. Σε γενικές γραμμές πάντως ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη επιείκεια τους Ευρωπαίους: Στη διένεξη για τη κατασκευή του αγωγού North Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω Βαλτικής, δεν προχώρησε σε επιβολή κυρώσεων κατά της Γερμανίας. Παράλληλα αξιολόγησε θετικά ότι οι Ευρωπαίοι αυξάνουν σταδιακά τις αμυντικές τους δαπάνες με στόχο το 2% του ΑΕΠ.

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα της Deutsche Welle, στην αξιολόγηση των σχέσεων με τη Κίνα η κυβέρνηση Τραμπ και η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν απέχουν στην ουσία, ωστόσο υπάρχουν διαφορές στον τρόπο αντιμετώπισης του Πεκίνου: Η νέα αμερικανική κυβέρνηση προωθεί, σε αντίθεση με την προηγούμενη, τη συνεννόηση και την εξεύρεση κοινού παρονομαστή με εταίρους σε Ευρώπη και Ασία. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πολέμου, η Μπόνι Γκλέιζερ, ειδική σε ζητήματα Ασίας στο αμερικανικό think tank CSIS, θεωρεί ότι η πιθανότητα ένοπλης σύρραξης ΗΠΑ-Κίνα τα επόμενα χρόνια είναι ελάχιστη: «Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί οι ΗΠΑ και η Κίνα να ξεκινήσουν ένα πόλεμο». Εκτός κι αν το Πεκίνο επιτεθεί στην Ταϊβάν, το οποίο επίσης είναι μάλλον απίθανο, προσθέτει η Aμερικανίδα ειδικός. Και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πρόσφατα ότι δεν επιθυμεί τη σύγκρουση με τη Κίνα, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι θα υπάρξει ένα «σκληρός ανταγωνισμός» σε διάφορα επίπεδα. Και όπως υπογραμμίζει με σαφήνεια ο σύμβουλος ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν «στόχος μας είναι βέβαια να επιβληθούμε».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανακοινώνεται η σταδιακή άρση του lockdown – Συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή