Ολυμπιακοί του Τόκιο: Κορυφαίο στέλεχος παραιτήθηκε επειδή προσέβαλε ευτραφή κωμικό

Ο Χιρόσι Σασάκι, επικεφαλής δημιουργικού στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, παραιτήθηκε αφού προσέβαλε μια ευτραφή κωμικό, λέγοντας ότι θα μπορούσε να εμφανιστεί ως «Olympig» (λογοπαίγνιο με το Olympic και το pig- γουρούνι) στους Αγώνες- σε άλλη μια «αναποδιά» για μια ήδη πολύπαθη διοργάνωση.
2'

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, o Σασάκι είπε ότι η Ναόμι Γουατανάμπε θα μπορούσε να φορέσει αυτιά γουρουνιού στην εναρκτήριο τελετή. Αργότερα ζήτησε συγγνώμη και παραδέχτηκε πως τα σχόλιά του ήταν μια «τεράστια προσβολή» στην ίδια.

Το περιστατικό αυτό έλαβε χώρα αφού ο πρώην πρόεδρος, Γιοσίρο Μόρι, αναγκάστηκε να παραιτηθεί για σεξιστικά σχόλια.

«Ήταν μια πολύ ανάρμοστη έκφραση στις ιδέες και τα σχόλιά μου» παραδέχτηκε ο Σασάκι σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από την οργανωτική επιτροπή. «Ειλικρινά ζητώ συγγνώμη από την ίδια και αυτούς που ένιωσαν άβολα με αυτό το περιεχόμενο» πρόσθεσε.

Η Γουατανάμπε, 33 ετών, είναι μια από τις πιο διάσημες κωμικούς της Ιαπωνίας και είναι γνωστή για τις μιμήσεις διασήμων που κάνει, καθώς και τις θέσεις της υπέρ του «body positivity». Τα τελευταία χρόνια είχε ηγηθεί ενός κινήματος υπό την ονομασία «pochakawaii» (σε ελεύθερη μετάφραση «παχουλή και χαριτωμένη») και το 2014 είχε δημιουργήσει ένα από τα πρώτα brands της Ιαπωνίας για plus-size ρούχα.

Ο Σασάκι, 66 ετών, υπεύθυνος για τις τελετές έναρξης και κλεισίματος των Ολυμπιακών, είχε κάνει τα σχόλια αυτά για τη Γουατανάμπε πέρυσι σε ένα ομαδικό chat στην εφαρμογή Line. H πρότασή του απορρίφθηκε ως ακατάλληλη από τους συναδέλφους του, που του είπαν ότι ήταν ανάρμοστη.

Η παραίτησή του ήρθε λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των προσβλητικών σχολίων από το εβδομαδιαίο περιοδικό Shukan Bunshun την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται πως, μεταξύ άλλων, οι Ολυμπιακοί του Τόκιο ήταν να γίνουν το 2020, ωστόσο αναβλήθηκαν λόγω κορονοϊού για το 2021.