Πόλεμος Εμβολίων: Τζόνσον καλεί Ευρωπαίους να μην απαγορεύσουν τις εξαγωγές εμβολίων από την Ε.Ε

Κινήσεις...αποκλιμάκωσης στην κόντρα των εμβολίων επιχειρεί να κάνει ο Βρετανός πρωθυπουργός, αποφασίζοντας να επικοινωνήσει προσωπικά με ηγέτες της Ε.Ε . Στόχος του να τους πείσει να μην υλοποιήσουν τις προειδοποιήσεις τους για "μπλόκο" στις εξαγωγές
3'

Μέσα στις επόμενες ώρες, ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να τηλεφωνήσει σε ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών, με σκοπό να τους ζητήσει να αντιταχθούν στο «μπλόκο» της εξαγωγής εμβολίων κατά του κορονοϊού από την Ε.Ε.

Η πρωτοβουλία του σημειώνεται μετά από τη σχετική προειδοποίηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι οι Βρυξέλλες έχουν την επιλογή να απαγορεύσουν τις εξαγωγές μετά τις καθυστερήσεις της AstraZeneca στις παραδόσεις εμβολίων στην Ε.Ε.


Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης, οι ηγέτης της Ε.Ε θα συζητήσουν μεταξύ άλλων το θέμα της απαγόρευσης εξαγωγών προς τη Βρετανία, ο Τζόνσον όμως θέλει να προλάβει να μιλήσει στους ηγέτες ξεχωριστά πριν απο το κρίσιμο ραντεβού.


Η Υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας της Βρετανίας Έλεν Γουέιτλι κάλεσε τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και προειδοποίησε ενάντια στον «εθνικισμό των εμβολίων και τον προστατευτισμό». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είπε ότι η απαγόρευση εξαγωγών εμβολίων θα ήταν «αντιπαραγωγική» και θα έπληττε τη φήμη της ΕΕ.


Ο Τζόνσον είχε τις προηγούμενες ημέρες επικοινωνία με την Φον ντερ Λάιεν και τους ομολόγους του από Ολλανδία και Βέλγιο. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Βρετανός πρωθυπουργός πιθανώς θα μιλήσει μεταξύ άλλων με το Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν και την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι Financial Times γράφουν ότι η προειδοποίηση αφορά εμβόλια της AstraZeneca που παρασκευάζονται σε μονάδα της εταιρείας στην Ολλανδία.Κοινοτική πηγή που μίλησε στο Reuters και το Bloomberg αναφέρει ότι αν το Λονδίνο ζητήσει εμβόλια από τη συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής, οι Βρυξέλλες πιθανότατα θα απορρίψουν το αίτημα.

Η Ε.Ε είναι ενήμερη για την «ενεργή εκστρατεία» της Βρετανίας να πιέσει συγκεκριμένα κράτη μέλη, αλλά τόνισε ότι «όπως και στο παρελθόν, η προσπάθεια διαίρεσης μεταξύ των κρατών μελών δε θα επιτύχει».

Σύμφωνα με τη φον ντερ Λάιεν 41 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έχουν εξαχθεί από τους «27» σε 33 χώρες σε έξι εβδομάδες. Η Βρετανία παρέλαβε 10 εκατομμύρια δόσεις. Αντιθέτως πρόσθεσε , η Ε.Ε εξακολουθεί να περιμένει εμβόλια από τη Βρετανία και προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι εάν οι προμήθειες στην Ευρώπη δεν βελτιωθούν, το μπλοκ "θα εξετάσει εάν θα συνεχιστούν οι εξαγωγές σε χώρες που έχουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού από εμάς».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ενώ η Pfizer και η AstraZeneca παραδίδουν στη Βρετανία εμβόλια που παρασκευάζονται επί εδάφους της Ε.Ε, δεν ισχύει το αντίστροφο ως προς τα εμβόλια της AstraZeneca που παρασκευάζονται σε μεγάλες ποσότητες επί βρετανικού εδάφους.
Το άρθρο 122 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης μπορεί να δικαιολογήσει «την απαγόρευση εξαγωγής συγκεκριμένων προϊόντων, όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στον εφοδιασμό τους».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»: Η εφιαλτική εφημερία και η φωτογραφία με τα ασθενοφόρα που σόκαρε