Κορονοϊός: Σήμα κινδύνου για τις ελλείψεις βασικών υλικών παρασκευής εμβολίων - Ανησυχία στην Ε.Ε

Η παγκόσμια διάθεση εμβολίων κατά του κορονοϊού απειλείται πλέον…και από την έλλειψη βασικών συστατικών στη διαδικασία παραγωγής. Αυτό υποστηρίζουν μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, προειδοποιώντας πιθανότατα για νέες σημαντικές καθυστερήσεις στα προγράμματα ανοσοποίησης.

Κορονοϊός: Σήμα κινδύνου για τις ελλείψεις βασικών υλικών παρασκευής εμβολίων - Ανησυχία στην Ε.Ε
4'

Οι κατασκευαστές εμβολίων σε όλο τον κόσμο έχουν έρθει αντιμέτωποι με ελλείψεις βασικών στοιχείων, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρίας Novavax. Ο Σταν Ερκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε στο βρετανικό Observer ότι η έλλειψη σάκων 2.000 λίτρων, όπου αναπτύσσονται τα κύτταρα εμβολίου εξελίσσεται σε σημαντικό εμπόδιο για την παγκόσμια προμήθεια.

Η προειδοποίηση σημειώνεται καθώς οι κατασκευαστές των συγκεκριμένων σάκων αποκάλυψαν ότι ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες περίμεναν μέχρι και ένα χρόνο (!) για τα αποστειρωμένα πλαστικά δοχεία μίας χρήσης που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκων κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων κορονοϊού των Pfizer, Moderna και Novavax.

«Αυτά είναι τα μέσα όπου μεγαλώνουν τα κύτταρα. Μεγαλώνουν σε αυτές τις σακούλες των 2.000 λίτρων, οι οποίες δεν είναι αρκετές. Στη συνέχεια, πρέπει να φιλτραριστούν και τα φίλτρα παρουσιάζουν επίσης έλλειψη. Τα μικρά πράγματα μετράνε στη διάρκεια της όλης διαδικασίας» λέει ο Έρκ. Ο κολοσσός ABEC κατασκευάζει σακούλες βιοαντιδραστήρων σε δύο εργοστάσια στις ΗΠΑ και δύο στην Ιρλανδία και παρέδωσε έξι σάκους 4.000 λίτρων στο Serum Institute στην Ινδία πέρυσι για τα εμβόλια κορονοϊού.

Ο Μπράντι Κόουλ, αντιπρόεδρος μονάδων εξοπλισμού στην ABEC, δήλωσε: «Ακούμε από τους πελάτες μας χρόνους παράδοσης που φτάνουν τους 9, 10, ακόμη και 12 μήνες για να λάβουν σακούλες βιοαντιδραστήρων. Συνήθως χρειαζόμαστε 16 εβδομάδες για να παραδώσουμε μια προσαρμοσμένη τσάντα βιοαντιδραστήρα σε έναν πελάτη». Η ικανότητα κατασκευής όμως δεν μπορεί να καλύψει την τεράστια ζήτηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε.


«Και από την πλευρά των εξαρτημάτων, οι σωλήνες και τα όργανα κτλ που μπαίνουν επίσης στις σακούλες – και για αυτά τα προϊόντα οι χρόνοι παράδοσης αρχίζουν επίσης να επιμηκύνονται. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα που διαπιστώνουμε είναι η ικανότητα να διατεθούν σακούλες σε εύλογο χρονικό διάστημα».

Μπλόκο στις εξαγωγές υλικών απο την κυβέρνηση των ΗΠΑ


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εμποδίζει τις εξαγωγές σάκων, φίλτρων και άλλων εξαρτημάτων, ώστε να μπορέσει να παράγει περισσότερα εμβόλια Pfizer για τους Αμερικανούς. Ο διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Serum της Ινδίας Ανταρ Πουναβάλα, δήλωσε ότι οι περιορισμοί αυτοί ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

Η ABEC επέκτεινε πέρυσι τα εργοστάσιά της και τώρα άρχισε να κατασκευάζει σάκους 6.000 λίτρων, έχουν το μέγεθος δηλαδή…ενός μικρού λεωφορείου. Άλλες εταιρείες, όπως η MilliporeSigma, μέρος της γερμανικής εταιρείας Merck, έχουν επίσης επεκτείνει τις εγκαταστάσεις παραγωγής της. Η αμερικανική εταιρεία Thermo Fisher Scientific αναμένει επίσης να διπλασιάσει φέτος την παραγωγική της ικανότητα.

Ανησυχητική έκθεση της Κομισιόν για τις ελλείψεις υλικών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει επίσης φόβους ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην παραγωγή εμβολίων κορονοϊού και αναζητά λύσεις. Αυτό προκύπτει από εσωτερική έκθεση της Ομάδας Δράσης (Taskforce) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα εμβόλια, στην οποία αναφέρθηκε πρόσφατα το οικονομικό περιοδικό «Business Insider».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν πραγματικές ή επαπειλούμενες ελλείψεις κυρίως σε νανοσωματίδια λιπιδίων, τα οποία είναι απαραίτητα για την παραγωγή εμβολίων, καθώς επίσης και σε φαρμακευτικές σακούλες μιας χρήσης και φίλτρα. Όσον αφορά στο τελευταίο, υπάρχουν ακόμη «σημαντικές ελλείψεις».
Στην εσωτερική έκθεση που χρονολογείται από τις 30 Μαρτίου γίνεται επίσης λόγος για πρώτες συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με «τις ελλείψεις κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού ΕΕ-ΗΠΑ».

Η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τιερί Μπρετόν, επιβεβαίωσε τις «ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη νανοσωματιδίων λιπιδίων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή εμβολίων mRNA», όπως αυτά που παρασκευάζει η γερμανική Biontech.

«Αυτή τη στιγμή αναζητούμε διάφορες λύσεις για την αποφυγή ελλείψεων. Στις 29 και 31 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ κατασκευαστών και προμηθευτών εμβολίων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους κάλεσε στα μέσα του περασμένου μήνα για να συζητήσουν τα προβλήματα στην παραγωγή εμβολίων κορονοϊού», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Καραϊβάζ: Πού στρέφονται οι έρευνες - Τα βίντεο και οι εκτελεστές από το εξωτερικό

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή