Κίνα: Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μας είναι χαμηλή - Εξετάζεται το ενδεχόμενο μικτής χρήσης

Σε μια σπάνια παραδοχή, ο κορυφαίος αξιωματούχος ελέγχου της νόσου στην Κίνα λέει ότι τα εγχώρια εμβόλια είναι «αδύναμα» και η κυβέρνηση σκέφτεται να τα αναμίξει για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά τους.

Κίνα - Εμβολιασμοί
3'

Η Κίνα έχει διανείμει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της στο εξωτερικό και βασίζεται σε αυτά για τη δική της εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης. Ωστόσο, ο διευθυντής του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Γκάο Φου, δήλωσε σε ένα συνέδριο το Σάββατο ότι τα ποσοστά αποτελεσματικότητάς τους χρειάζονται βελτίωση.


Τα κινέζικα εμβόλια «δεν έχουν πολύ υψηλά ποσοστά προστασίας», είπε. Και πρόσθεσε: «Τώρα εξετάζεται επίσημα εάν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά εμβόλια από διαφορετικές τεχνικές για τη διαδικασία ανοσοποίησης». Δεν έδωσε λεπτομέρειες για πιθανές αλλαγές στη στρατηγική, αλλά ανέφερε το mRNA ως πιθανότητα.


Εξήρε επίσης τα οφέλη των εμβολίων mRNA, την τεχνολογία δηλαδή πίσω από τα δύο εμβόλια που θεωρήθηκαν ως τα πιο αποτελεσματικά, των Pfizer-BioNTech και Moderna, μήνες μετά τις αμφιβολίες που είχαν εκφράσει Κινέζοι αξωματούχοι για το αν η εν λόγω μέθοδος ήταν ασφαλής. Σε μήνυμα προς το Associated Press, ο Γκάο είπε αργά την Κυριακή το βράδυ ότι μιλούσε για τα ποσοστά αποτελεσματικότητας για «εμβόλια στον κόσμο, όχι ιδιαίτερα για την Κίνα». Δεν απάντησε σε περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με τα εμβόλια στα οποία αναφέρεται.


«Όλοι πρέπει να λάβουν υπόψη τα οφέλη που μπορούν να αποφέρουν τα εμβόλια mRNA για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο Γκάο. «Πρέπει να το ακολουθήσουμε προσεκτικά και να μην το αγνοήσουμε μόνο και μόνο επειδή έχουμε ήδη αρκετούς τύπους εμβολίων».

Ο Γκάο είχε αμφισβητήσει προηγουμένως την ασφάλεια των εμβολίων mRNA. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua τον Δεκέμβριο δεν μπορούσε να αποκλείσει τις αρνητικές παρενέργειες επειδή χρησιμοποιούνταν για πρώτη φορά σε υγιείς ανθρώπους. Κινέζικα κρατικά μέσα ενημέρωσης και δημοφιλείς ιστότοποι για την υγεία και την επιστήμη αμφισβήτησαν επίσης την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer-BioNTech.


Από τις 2 Απριλίου, περίπου 34 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις που απαιτούνται για τα κινεζικά εμβόλια και περίπου 65 εκατομμύρια έλαβαν μία. Οι ειδικοί λένε ότι η ανάμιξη εμβολίων ή η διαδοχική ανοσοποίηση μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα. Ερευνητές στη Βρετανία μελετούν έναν πιθανό συνδυασμό Pfizer-BioNTech και του παραδοσιακού εμβολίου AstraZeneca.


Η πανδημία που ξεκίνησε στην κεντρική Κίνα στο τέλος του 2019, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η κινεζική βιομηχανία φαρμάκων έχει διαδραματίσει ρόλο στην αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Η Κίνα έχει αναπτύξει επί του παρόντος πέντε εμβόλια που χρησιμοποιούνται στην εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης, τρία εμβόλια αδρανοποιημένου ιού από την Sinovac και την Sinopharm, ένα εμβόλιο από την CanSino και το τελευταίο από την ομάδα του Γκάο σε συνεργασία με την Anhui Zhifei Longcom.

Τα εμβόλια της ιδιωτικής Sinovac, και της κρατικής εταιρείας Sinopharm αποτελούν την πλειονότητα των κινεζικών εμβολίων που διανέμονται σε αρκετές χώρες, όπως το Μεξικό, η Τουρκία, η Ινδονησία, η Ουγγαρία, η Βραζιλία και η Τουρκία.

Η αποτελεσματικότητα του Sinovac στην πρόληψη συμπτωματικών λοιμώξεων κυμαίνεται γύρω στο 50% σύμφωνα με ερευνητές στη Βραζιλία. Συγκριτικά, το εμβόλιο Pfizer-BioNTech έχει βρεθεί ότι είναι 97% αποτελεσματικό.
Ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι τα κινέζικα εμβόλια είναι απίθανο να πωληθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Δυτική Ευρώπη και την Ιαπωνία λόγω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας έγκρισης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Λύκεια - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Επιστρέφουν οι μαθητές στις τάξεις - Ο οδηγός για τα self test

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή