Η «σκακιέρα» των εμβολιασμών: Καθαρίζει το «τοπίο» των εμβολίων και των παρενεργειών

Σημαντικές εξελίξεις σημειώνονται στο «μέτωπο» των εμβολίων, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Εμβόλιο Johnson&Johnson
AP
5'

Η J&J ανακοίνωσε την Τρίτη πως θα αρχίσει εκ νέου τη διάθεση του εμβολίου της για την Covid-19 στην Ευρώπη, αφού ο ΕΜΑ ανακοίνωσε πως τα οφέλη του είναι πολύ μεγαλύτερα από τον κίνδυνο των εξαιρετικά σπάνιων, εν δυνάμει θανατηφόρων περιστατικών θρομβώσεων.

Η θέση του ΕΜΑ ήταν πως υπάρχει ενδεχόμενη σύνδεση και πρέπει να μπει προειδοποίηση για το ενδεχόμενο σπάνιων περιστατικών θρόμβωσης εάν υπάρχουν χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, τονίζοντας ότι τα οφέλη του μονοδοσικού εμβολίου υπερέχουν του ρίσκου.

Η μετοχή της J&J σημείωνε το βράδυ της Τρίτης άνοδο 2,6%. Σημειώνεται πως η χρήση του είχε παύσει προσωρινά από τις αμερικανικές αρχές την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από περιστατικά θρόμβωσης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις και στην Ευρώπη.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα προβεί στις απαιτούμενες αλλαγές στη συσκευασία του εμβολίου για να υπάρχει αναφορά στις σπάνιες παρενέργειες και ότι θα δίνει συμβουλές για την αναγνώριση των προβλημάτων και την αντιμετώπισή τους. Επίσης, η εταιρεία είπε ότι θα αρχίσει ξανά την αποστολή φορτίων σε ΕΕ, Νορβηγία και Ισλανδία.

«Είναι μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση. Ελπίζουμε πως ενημερώνοντας τον κόσμο και δίνοντας ξεκάθαρες διαγνωστικές και θεραπευτικές οδηγίες μπορούμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στο εμβόλιό μας» είπε ο Πολ Στόφελς, chief scientific officer της J&J, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Υπενθυμίζεται πως παρόμοια ζητήματα είχαν αναφερθεί και ως προς τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στην Ευρώπη.

Νωρίτερα την Τρίτη η J&J είχε ανακοινώσει ότι συνεργάζεται με ευρωπαϊκές χώρες για την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν και αυτές μια σειρά πιθανών περιπτώσεων σοβαρών παρενεργειών πέρα από αυτές που οδήγησαν στην παύση.

«Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης του εμβολίου είναι σημαντικό για τις παγκόσμιες προσπάθειες εμβολιασμού γενικότερα, δεδομένου ότι το εμβόλιο της J&J δεν απαιτεί συνθήκες αποθήκευσης ακραίου ψύχους όπως τα εμβόλια mRNA» είπε η Άστιν έβανς, αναλύτρια της Έντουαρντ Τζόουνς, αναφερόμενη σε εμβόλια των Moderna και Pfizer/ BioNTech.

Περίπου 8 εκατ. άνθρωποι έκαναν το εμβόλιο της J&J στις ΗΠΑ πριν την παύση. Η εταιρεία είπε ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη διάθεση 200 εκατ. δόσεων στην Ευρώπη και 100 εκατ. στις ΗΠΑ.

Η Κομισιόν, από πλευράς της, εξέφρασε την πεποίηση πως οι 27 χώρες- μέλη της ΕΕ θα έχουν επαρκείς δόσεις για να εμβολιάσουν πλήρως το 70% του ενήλικου πληθυσμού τους ως τα μέσα του Ιουλίου.

Η Έμερ Κουκ, εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, είπε πως οι χώρες- μέλη της ΕΕ μπορούν να λαμβάνουν πλέον αποφάσεις σχετικά με τη διάθεση του εμβολίου της J&J με βάση την εθνική τους κατάσταση.

Η όλη υπόθεση θυμίζει αρκετά το ζήτημα που είχε προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca/ Οξφόρδης τον προηγούμενο μήνα, όταν πολλές ευρωπαϊκές χώρες «πάγωσαν» τη χρήση του προσωρινά λόγω ασυνήθιστων περιστατικών θρόμβωσης σε μικρό αριθμό ατόμων.

Οι περισσότερες έχουν αρχίσει εκ νέου τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneka, αν και κάποιες περιορίζουν τη χρήση τους σε άτομα άνω των 55, 60 και 65 ετών, ενώ η Δανία «πάγωσε» γενικότερα τη χορήγησή του.

Επιστήμονες στη Γερμανία και τη Νορβηγία έχουν υποθέσει ότι κάποιοι άνθρωποι βιώνουν μια ασυνήθιστη ανοσολογική αντίδραση στη εμβόλιο, και ως εκ τούτου κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι κάποιος παρόμοιος μηχανισμός μπορεί να υπάρχει και στο εμβόλιο της J&J. Σημειώνεται ότι και τα δύο εμβόλια χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία. Πάντως η Σαμπίνε Στράους, της επιτροπής ασφαλείας του ΕΜΑ, είπε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να επιβεβαιωθεί κάποιος κοινός μηχανισμός.

Ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν είπε ότι 53 εργοστάσια παράγουν τώρα εμβόλια στην ΕΕ. «Είμαι τώρα βέβαιος για το πόσες δόσεις είναι σε παραγωγή και πόσα εκατομμύρια θα παραδίδονται κάθε εβδομάδα» είπε, συμπληρώνοντας πως μια ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα πως η ΕΕ θα λάβει επιπλέον 50 εκατ. δόσεις από τις Pfizer/ BioNTech αυτό το τρίμηνο θα βοηθούσε την κατάσταση.

Τα συμπτώματα

Πάντως, ακόμα και αν ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι εξαιρετικά χαμηλός, και οι κίνδυνοι από την Covid-19 είναι πολύ μεγαλύτεροι, ο ΕΜΑ συστήνει προσοχή ως προς τα συμπτώματα θρόμβωσης σε περίπτωση εμβολιασμού με το εμβόλιο της J&J.

Μεταξύ αυτών είναι δύσπνοια, πόνοι στο στήθος, πρήξιμο στα πόδια, επίμονοι πόνοι στην κοιλιά, νευρολογικά συμπτώματα (πονοκέφαλοι, θόλωμα στην όραση), μικρά αιματώματα κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο του εμβολιασμού.

Εάν κάποιος παρουσιάσει τέτοια συμπτώματα εντός τριών εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό, πρέπει να απευθυνθεί σε γιατρό.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian, BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το καλεντάρι της άρσης των μέτρων: Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει άνοιγμα σχολείων, εστίασης, μετακινήσεων

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή