Συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Alpha
Κυριάκος Μητσοτάκης: Συντασσόμαστε με την Επιτροπή - Αισιόδοξος για ανάκαμψη μετά την πανδημία
Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί αποφασίστηκε να μην επιτραπούν μετακινήσεις το Πάσχα. Αυστηροί έλεγχοι και συντεταγμένο άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας. Λάθος η Νέα Σμύρνη, να δώσουν την ενέργειά τους υπέρ των εμβολίων οι νέοι. Έκκληση σε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν. Τι προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης και γιατί αισιοδοξεί για την οικονομία την επόμενη της πανδημίας. Το σχόλιο για τα ελληνοτουρκικά και τη συνάντηση με τον Ερντογάν που δεν θα αργήσει.
Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, για τον οδικό χάρτη προς την κανονικότητα μετά το Πάσχα.
«Αποφασίσαμε μετά από τις εισηγήσεις της επιτροπής να μην επιτραπούν μετακινήσεις το Πάσχα. Είναι ένα αντιστάθμισμα το άνοιγμα που θα ακολουθήσει. Καταλαβαίνουμε την κούραση της κοινωνίας, αλλά η περιπέτεια τελειώνει», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.
«Το 2021 δεν είναι 2020, μπορεί να μην μπορούμε να μετακινηθούμε στα χωριά μας και τα νησιά μας, οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν. Τώρα γνωρίζουμε πράγματα που δεν τα γνωρίζαμε. Υπήρχε ο φόβος του νέου ιού, υπήρχε καθολική συμμόρφωση. Ήμασταν εξαιρετικά επιτυχημένοι στην πρώτη φάση», πρόσθεσε σχετικά με το Πάσχα.
«Δεν γνωρίζαμε πως θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια. Είχαμε υποψίες για δεύτερο κύμα, δεν είχαμε σίγουρες απαντήσεις για τα εμβόλια. Τα εμβόλια είναι η λύση στο πρόβλημα. Παρά το γεγονός ότι το Πάσχα του 2021 θα είμαστε στην Αθήνα, είμαστε αισιόδοξοι και χαμογελαστοί», ανέφερε στη συνέχεια.
«Μειώθηκε η θετικότητα»
Σχετικά με το άνοιγμα παρά τα υψηλά επιδημιολογικά δεδομένα, συμπλήρωσε: «Η τάση είναι πτωτική, μειώνεται ο δείκτης θετικότητας. Για εμένα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Κάθε εβδομάδα που περνάει, χτίζουμε τείχος ανοσίας. Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, ο καιρός είναι σύμμαχος. Το άνοιγμα είναι ελεγχόμενο και οργανωμένο».
«Η Ελλάδα τα κατάφερε καλά. Είναι δύσκολο να το λέμε όταν υπάρχουν 10.000 νεκροί, αλλά η διαχείριση της πανδημίας ανέδειξε υγιείς δυνάμεις μέσα στην κοινωνία. Θεωρώ ότι πλέον εμπιστευόμαστε περισσότερο το κράτος από ότι πριν έναν χρόνο. Είναι μια επιτυχία της χώρας, όχι κομματική», ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
«Πολλές φορές έχουμε πάρει μέτρα απέναντι στις προσδοκίες της κοινής γνώμης, αλλά κάνουμε το επιδημιολογικά σωστό. Πολλοί αμφισβήτησαν την επιλογή μας να κλείσουμε στο τρίτο κύμα, αλλά για αυτό δεν γίναμε Πορτογαλία. Για αυτό άντεξε και θα αντέχει το ΕΣΥ. Τώρα, αυτό είναι το επιδημιολογικά ορθό. Είναι καλύτερο ο κόσμος να είναι οργανωμένα έξω, παρά ανεξέλεγκτα μέσα. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγχει την προσωπική ζωή των πολιτών. Όλοι οι ειδικοί λένε, βγείτε έξω όσο περισσότερο μπορείτε», σχολίασε.
«Λάθος που δεν έπρεπε να συμβεί η Νέα Σμύρνη»
Σχετικά με την κατάσταση στις πλατείες, επεσήμανε: «Είναι εξαίρεση αυτό που βλέπουμε στις πλατείες. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώνεται στα μέτρα. Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν θέλαμε να επιβάλουμε τη λογική της καταστολής».
«Στην περίπτωση της Νέας Σμύρνης υπήρξε ένα λάθος, μια αστοχία, ένα γεγονός που δεν έπρεπε να συμβεί. Η εμπειρία έδειξε ότι τα φαινόμενα αυτά δεν αντιμετωπίζονται με καταστολή. Με δική μου απόφαση, που ελήφθη χωρίς δεύτερη σκέψη», πρόσθεσε για τα περιστατικά της Νέας Σμύρνης.
«Θέλω να κάνω μια έκκληση προς όλες και προς όλους. Ας δείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Οι νέοι μας να διοχετεύσουν την ορμή και τον ενθουσιασμό τους για να γίνει κίνημα υπέρ του εμβολιασμού. Τη Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους 30άρηδες, ας διοχετεύσουμε εκεί την ενέργειά μας. Ανοίγει η εστίαση άρα δεν υπάρχει δικαιολογία για το που θα πάει ο καθένας, έρχεται και Μεγάλη Εβδομάδα, ας δείξουμε λίγο περισσότερη εγκράτεια», υπογράμμισε στη συνέχεια.
«Τσουχτερά πρόστιμα το Πάσχα»
«Τα στοιχεία δεν δείχνουν αυτό. Οι έλεγχοι συνεχίζονται και πρόστιμα επιβάλλονται. Μην έχετε αμφιβολία ότι θα είναι αυστηροί οι έλεγχοι για την έξοδο από τις πόλεις και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά. Ας αναλάβουν όλοι το ρίσκο, για να θυμηθώ και μια ρήση που ήταν στον δημόσιο διάλογο πριν λίγο καιρό. Ας πάμε στη θάλασσα ή στα βουνά της περιοχής μας, μετά τις 15 Μαΐου θα απελευθερωθούν εξάλλου οι μετακινήσεις», σχολίασε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης για την παρουσία της αστυνομίας στον έλεγχο των μέτρων.
«Η επιχείρηση «Ελευθερία» είναι εξαιρετικά οργανωμένη και πρωτοποριακή για το ελληνικό κράτος. Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη χώρα, με υποδομές που μπορεί να χρησιμεύσουν στο μέλλον. Κάνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας. Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερα, αυτό οφείλεται στην ΕΕ. Από τον Μάιο και τον Ιούνιο θα έχουμε περισσότερα δεν θα υπάρχει πρόβλημα», ανέφερε για τα εμβόλια.
«Τραγωδία να μην εμβολιάζονται οι πολίτες»
«Επαναλαμβάνω την έκκληση μου στους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, να πάνε να εμβολιαστούν. Αν δεν θέλουν να το ακούσουν από εμένα, να το ακούσουν από γιατρούς εντατικούς που αναφέρουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι. Είναι τραγωδία να μπορείς να αποφύγεις μια αρρώστια που σκοτώνει και να μην το κάνεις. Τα εμβόλια πλέον ξέρουμε ότι είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης.
«Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια και τον Αρχιεπίσκοπο που με θάρρος και με τόλμη είπε να εμβολιαστούμε όλοι. Έχει και την εμπειρία της ασθένειας ο ίδιος. Ελπίζω ότι τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμών που έχουμε, θα γίνουν ακόμα πιο υψηλά στη συνέχεια», υποστήριξε αναφερόμενος σε όσους έχουν συμβάλλει στην προσπάθεια για την καμπάνια υπέρ των εμβολιασμών.
«Θα συζητηθεί το υποχρεωτικό εμβόλιο, δεν θα απολύεται όποιος δεν το κάνει»
«Σίγουρα ένα τεστ, είναι λιγότερο «παρεμβατικό» από ένα εμβόλιο. Το έχω ξαναπεί και το επαναλαμβάνω. Θεωρώ ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών πρέπει να ανοίξει. Δεν θέλω να κάνω τώρα αυτή τη συζήτηση τώρα, αλλά τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο όταν θα ανοίξει νέος κύκλος εμβολιασμού σίγουρα για την γρίπη ίσως και για τον κορονοϊό, θα συζητήσουμε σοβαρά και με τα υπόλοιπα κόμματα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
«Το όριο του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα είναι προδιαγεγραμμένο. Κανένας εργοδότης δεν θα μπορεί να απολύσει εργαζόμενο σε ιδιωτική επιχείρηση, ειδικά αν δεν είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος, αν δεν κάνει το εμβόλιο. Θεωρώ όμως ότι και οι νέοι θα σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο. Αυτή είναι και η έννοια του πράσινου πιστοποιητικού. Να πάρει τον έλεγχο της ζωής του, χωρίς ελέγχους, χωρίς άλλες δραστηριότητες. Αυτό ισχύει και για ταξιδιώτες. Τι θέλουμε για να ταξιδέψουμε; Ή τεστ, ή καραντίνα κάθε φορά. Το εμβόλιο το έκανες μια φορά, τελείωσες», είπε ακολούθως ο πρωθυπουργός.
«Το γρηγορότερο είναι το καλύτερο εμβόλιο», απάντησε σχετικά με το ποιο θεωρεί καλύτερο.
«Ελάχιστοι οι αρνητές, θαύμα της επιστήμης τα εμβόλια»
Σε ερώτηση για τους αρνητές του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Είναι ελάχιστοι. Μερικές φορές τους δίνουμε μεγαλύτερη σημασία επειδή είναι εξαίρεση στον κανόνα. Όταν κάποιος κάνει τολμηρά βήματα πρώτος, υπάρχει καχυποψία. Αυτό έγινε στα self-test. Αναλάβαμε κι εμείς ένα ρίσκο – χρησιμοποιώ πάλι τη φράση – για το πώς θα δουλέψει. Για εμένα έχει σημασία γιατί περνάει τη σκυτάλη της υπευθυνότητας στον πολίτη. Όμως δουλεύει πολύ καλά και στα σχολεία και στον κόσμο της εργασίας. Πρέπει να σας πω ότι θα προμηθευτούμε τον επόμενο μήνα έναν μεγάλο αριθμό τεστ για τις ανάγκες της χώρας. Είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που το κάναμε αυτό, όπως και τα rapid test αντιγόνου. Επειδή κάνουμε πολλά περισσότερα τεστ πια, η θετικότητα της Ελλάδας είναι πράσινη. Όταν αυξάνεις τα τεστ, τα θετικά είναι ίδια. Το ερώτημα είναι αν τα ξέρουμε ή όχι. Όσο περισσότερα τεστ κάνουμε, τόσο περισσότερα θετικά θα απομονώσουμε και θα προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας».
Σχετικά με τις αμφιβολίες για διάφορα εμβόλια, επεσήμανε: «Το γεγονός ότι έχουμε τόσα πολλά και αποτελεσματικά εμβόλια, είναι ένα θαύμα της επιστήμης. Παλιά χρειαζόντουσαν 5-10 χρόνια, για τον HIV δεν έχει βρεθεί ακόμα εμβόλιο. Πράγματι δημιουργούνται κάποιες απορίες, οι αρχές αδειοδότησης θέλουν να είναι σίγουρες. Το εμβόλιο της AstraZeneca κρίνουμε πως είναι απόλυτα ασφαλές. Η πιθανότητα να πάθεις κάτι από το εμβόλιο είναι απειροελάχιστοι. Πιο πιθανό είναι να τρακάρεις πηγαίνοντας στο εμβολιαστικό κέντρο. Σίγουρα η πιθανότητα του να κολλήσεις κορονοϊό και να πεθάνεις είναι πολύ μεγαλύτερη. Όλα τα φάρμακα προφανώς έχουν παρενέργειες αν διαβάσετε τις οδηγίες. Όμως, όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Όπως είπα, το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο. Αυτό που μπορείς να βρεις θέση για να το κάνεις».
«Συντασσόμαστε 9/10 φορές με την Επιτροπή»
Αναφορικά με τα πρακτικά της επιτροπής και την κριτική ότι δεν δίνονται στη δημοσιότητα, κι αν η κυβέρνηση κατευθύνει την επιτροπή, απάντησε: «Η κυβέρνηση συζητάει με την επιτροπή, εκθέτει τα δεδομένα και περιμένει τη γνώμη της. Η κυβέρνηση αποφασίζει όχι οι ειδικοί. Υπήρξαν φορές που μας υπέδειξαν λανθασμένα πράγματα. Για παράδειγμα θέλαμε να ανοίξουμε τα εμπορικά κέντρα, μας είπαν όχι. Άλλες φορές πήραμε εμείς αποφάσεις. Κατά κανόνα, όμως, εννιά στις δέκα φορές, έχουμε συνταχθεί με τις εισηγήσεις των ειδικών. Η επιτροπή μας είπε «όχι» στα mall και εν τέλει είπαμε όχι κι εμείς που θέλαμε να ανοίξουν. Τον Ιανουάριο όταν κάναμε το αυστηρό lockdown για να απορροφήσουμε τη χαλάρωση των Χριστουγέννων, ήταν δική μας απόφαση όχι της επιτροπής. Η συζήτηση για τα πρακτικά είναι βαθύτατος λαϊκισμός. Κρεμάμε στα μανταλάκια διακεκριμένους επιστήμονες. Το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου είναι θλιβερό σε αυτό το θέμα. Αναφέρομαι κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ένα παράδειγμα είναι η εστίαση. Ζητούσαν το άνοιγμα, ανακοινώθηκε και σήμερα είπαν ότι δεν τους αρέσει ο τρόπος που θα ανοίξει, ενώ ακόμα αυτός δεν έχει ανακοινωθεί. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι αυτός. Θα έπρεπε να συμβάλλει στην καμπάνια για τον εμβολιασμό. Ένας άνθρωπος υπήρξε μόνο, ο κ. Φίλης. Δεν έχω βρει άλλον. Είναι εντυπωσιακό το πώς καταφέρνουν κάθε φορά να λένε το ακριβώς ανάποδο από αυτό που γίνεται. Ό,τι γίνεται, γίνεται με κόπο, προσπάθεια και συζήτηση. Κανείς δεν έχει το αλάθητο, έχουν γίνει λάθη. Αλλά αυτή η παρουσίαση μιας εικόνας καταστροφής δεν κάνει κακό στη χώρα. Κάνει κακό στους ίδιους γιατί δεν τους ακούει κανείς».
Ακολούθησε ερώτηση για την οικονομία, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά πως «Τα μέτρα της μείωσης της φορολογίας και της προκαταβολής είναι μόνιμα μέτρα. Είναι συμφωνημένα και δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης που κάνουμε τώρα λόγω πανδημίας. Στη διάρκεια της πανδημίας θέλαμε να κρατήσουμε ζωντανό τον παραγωγικό ιστό. Να μην γίνουν απολύσεις. Τώρα θέλουμε να χτίσουμε τις βάσεις για μια ανάκαμψη από την οποία θα επωφεληθούν όλοι. Στο δικό μου επίκεντρο είναι να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες. Να δοθούν ευκαιρίες σε όλους, κυρίως στους νέους. Να γεφυρωθεί το χάσμα γενεών που υπάρχει στη χώρα μας. Είναι αδικημένοι. Τους βρήκε η κρίση και μετά η πανδημία. Η ανάκαμψη θα είναι ρωμαλέα και πολύ ισχυρή με το τέλος της πανδημίας».
«Το τέλος της πανδημίας, θα είναι σαν τέλος πολέμου»
«Δεν ωραιοποιώ την εικόνα. Είχαμε μια πολύ βαθιά ύφεση της τάξης του 8,2%. Όχι μόνο η Ελλάδα, όλος ο κόσμος. Ήταν ένα συστημικό σοκ. Αυτό που θα συμβεί θα μοιάζει με τέλος πολέμου. Στο τέλος του πολέμου υπάρχει γρήγορη ανάκαμψη. Οι ουλές στον παραγωγικό ιστό δεν θα είναι τόσο βαθιές όσο εκτιμάται», υποστήριξε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης.
«Η αγορά ξέρει ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τη μικρή επιχειρηματικότητα. Έμπρακτα, βάζοντας το χέρι στην τσέπη. Στηρίξαμε την εργασία, αποφύγαμε ένα κύμα απολύσεων», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διαγραφής χρεών, που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Είναι εύκολο να υπόσχεται κανείς διαγραφή χρεών, αλλά να μας πει αυτός που την υπόσχεται ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό. Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της επιστρεπτέας που δεν θα επιστραφεί. Υπάρχει ένα γενναιόδωρο κομμάτι που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να καλύψουν τις ανάγκες τους απέναντι στην εφορία και σε άλλους φορείς. Σχετικά με το δημόσιο χρέος, το 2015 κάποιοι έγιναν κυβέρνηση με μια φαντασίωση. Σήμερα η χώρα έχει ένα βιώσιμο χρέος. Αν δεν ήταν βιώσιμο κανείς δεν θα μας δάνειζε. Δανειστήκαμε για 30 χρόνια, κανείς δεν θα το έκανε. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί όλες οι χώρες καταλαβαίνουν πως μόνο με επιθετικές κρατικές δαπάνες θα επανέλθουμε σε μια κατάσταση που θα βελτιωθεί ο λόγος δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ. Ως προς τις οφειλές το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» θα βοηθήσει να μην κοκκινήσουν τα δάνεια. Ο πτωχευτικός κώδικας που ψηφίσαμε είναι μια δεύτερη ευκαιρία. Με την πτώχευση επί της ουσίας μπορεί να κάνει κανείς μια νέα αρχή. Στην Ελλάδα η πτώχευση ήταν μια κατάρα που κυνήγαγε όχι μόνο εσένα αλλά την οικογένειά σου. Το ταμείο Ανάκαμψης είναι σαν το σχέδιο Μάρσαλ. Μιλάμε για 32 δισεκατομμύρια. Εμείς ξεκινήσαμε κάποιοι πρωθυπουργοί να πείσουμε την Ευρώπη να δανειστεί ως Ευρώπη και να μας χορηγήσει χρήματα. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα πολύ καλό σχέδιο. Τα πρώτα χρήματα θα έρθουν εντός του 2021 και θα είναι παραπάνω από 4 δισεκατομμύρια. Υπάρχουν προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έληξε και το θέμα της εκκρεμότητας του γερμανικού δικαστηρίου. Το δικό μας σχέδιο στηρίζει επενδύσεις στην πράσινη οικονομία, την ενεργειακή μετάβαση που κάνουμε από την οποία ωφελούνται πολλές περιοχές. Η Δυτική Μακεδονία, τα νησιά, η Κρήτη. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει δράσεις που θα έχουν αποτύπωμα. Είχα πει ότι δεν θα σπαταλήσουμε τα χρήματα αυτά, τώρα είμαι βέβαιος πως θα τα επενδύσουμε. Μαζί με το ΕΣΠΑ, που θα οριστικοποιηθεί και με το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης είναι τρεις δεξαμενές πόρων για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της επόμενης δεκαετίας θα έλεγα».
«Άψογος ο Δένδιας, θα συναντηθώ με τον Ερντογάν»
Ακολούθησε ερώτηση για τα εθνικά θέματα και την παρουσία Δένδια στην Άγκυρα. «Θα μου επιτρέψετε να μην μπω στις λεπτομέρειες των συζητήσεων που είχα με τον υπουργό Εξωτερικών και πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Άγκυρα. Ο χειρισμός του κ. Δένδια ήταν άψογος. Μην στέκεστε στην αντιπαράθεση που προκλήθηκε από την επιλογή του κ. Τσαβούσογλου. Ο κ. Δένδιας με ευπρέπεια και ευγένεια έθεσε όλο το πλαίσιο, βάζοντας τους κανόνες που πρέπει να διέπουν την επίλυση των ζητημάτων. Ποιοι είναι οι κανόνες αυτοί; Ποιο το γήπεδο που θέλουμε να παίξουμε; Είναι οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας. Και συνοδεύτηκαν κι από μια θετική ατζέντα προς την Άγκυρα. Τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις μπορεί να είναι σπάνιες, αλλά καταδεικνύουν τελικά ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν ήταν πρόθεση κανενός να τσακωθεί. Η εντολή που είχα δώσει στον υπουργό Εξωτερικών, ήταν ότι δεν θα αφήσεις καμία πρόκληση αναπάντητη. Τα θέματα τέθηκαν με ειλικρίνεια, με ευκρίνεια, ως προς το επίπεδο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, ακούστηκαν κι εδώ και στην Ευρώπη και είναι επιτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής ότι πλέον είναι και Ευρωτουρκικές αυτές οι σχέσεις. Η Ευρώπη έχει ζωτικά συμφέρονται στη γειτονιά της. Το πλαίσιο του διαλόγου υπάρχει, οι διερευνητικές υπάρχουν και ο διάλογος δεν διακόπτεται με την Τουρκία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Έχω αποφύγει συστηματικά να απαντώ σε τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Δεν το κάνω και δεν θα το κάνω και τώρα. Το πλαίσιο που κινήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών ήταν απολύτως σωστό. Ξέρουμε ποιες είναι οι διαφορές μας και που μπορεί να βρεθεί πεδίο συνεννόησης. Η Ελλάδα πάντα θα υπερασπίζεται με αυτοπεποίθηση τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά με την ίδια αυτοπεποίθηση θα τείνει και χείρα φιλίας. Από την πρώτη στιγμή έχω πει και με τον Τούρκο πρόεδρο πως θέλουμε να βρούμε ένα Modus Vivendi με την Τουρκία. Αυτό δεν έχει γίνει εφικτό. Υπήρξε και πολύ τεταμένο κλίμα», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Όσο για το αν του έστειλε κάποιο μήνυμα ο Ερντογάν και αν θα γίνει συνάντηση, σχολίασε: «Και να μου έστελνε δεν θα σας το έλεγα. Πάντα έχει νόημα μια συνάντηση. Θα γίνει μια συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, δεν είμαι σε θέση να πω το πότε. Πάντα πρέπει να μιλάμε. Ακόμα και να διαφωνήσουμε δεν είναι κακό. Πρέπει να ξέρει ο ένας που είναι τα όρια του άλλου. Δεν πιστεύω ότι θα αργήσει ιδιαίτερα αυτή η συνάντηση. Δεν θα έπρεπε να είναι και είδηση μια τέτοια συνάντηση. Τώρα θα είναι γιατί μεσολάβησε μια περίοδος μεγάλης έντασης αλλά κανονικά δεν θα έπρεπε. Το γεγονός ότι η Ελλάδα με αυτοπεποίθηση προβάλει τις θέσεις της, βάζει το πλαίσιο και αποδεικνύει πως μόνο το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να λύσει διαφορές, αποδεικνύει πως η Ελλάδα είναι με την πλευρά της Διεθνούς Νομιμότητας και μια δύναμη της ειρήνης».
Δείτε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού:
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
«Μπλόκο» για τα εμβόλια της AstraZeneca: Η ΕΕ λέει «όχι» σε 100 εκατ. επιπλέον δόσεις