Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν: Αποφασισμένοι οι διαπραγματευτές να «επιταχύνουν» τη διαδικασία

Η Ουάσινγκτον στέλνει τον Ειδικό Απεσταλμένο της για το Ιράν για έμμεσες συνομιλίες με στόχο την αναβίωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του 2015, δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζένιφερ Ψάκι.

Βιέννη
AP Photo
3'

«Ο Ρομπ Μάλεϊ, πιστεύω, ότι είναι καθ΄οδόν προς την περιοχή ή είναι εκεί τώρα για να συμμετάσχει σε έναν επιπλέον γύρο διαπραγματεύσεων», δήλωσε η Ψάκι στους δημοσιογράφους.

Οι διαπραγματευτές για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι οποίοι συναντήθηκαν τη Μεγάλη Τρίτη στη Βιέννη έπειτα από ένα διάλειμμα μερικών ημερών, συμφώνησαν να «επιταχύνουν τη διαδικασία», σύμφωνα με την Τεχεράνη, για να σώσουν τη συμφωνία.

Οι εκπρόσωποι των κρατών που παραμένουν συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας (το Ιράν, η Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία) συνεδρίασαν για λιγότερο από δύο ώρες σε πολυτελές ξενοδοχείο της αυστριακής πρωτεύουσας, αρχίζοντας έτσι έναν τρίτο κύκλο διαπραγματεύσεων, οι οποίες ξεκίνησαν στις 6 Απριλίου.

«Επιστροφή στη Βιέννη για να προχωρήσουμε στους στόχους μας», έγραψε στο Twitter στο τέλος της συνάντησης ο Ευρωπαίος διπλωμάτης Ενρίκε Μόρα, ο οποίος ηγείται των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να ανεβάσουν ταχύτητα. «Η δραστηριότητα των ομάδων εμπειρογνωμόνων θα διαδέχεται γρήγορα η μια την άλλη», ανέφερε σε ανακοίνωση.

Είναι μια «πολύ σημαντική εβδομάδα», αντέδρασε κατά την έξοδο ό Κινέζος πρεσβευτής Ουάνγκ Σουν, ο μόνος που μίλησε, ενώ οι χώροι του ξενοδοχείου είναι κλειστοί για τον Τύπο λόγω των υγειονομικών περιορισμών που οφείλονται στην Covid-19.

«Βλέπουμε μεγάλη πρόοδο, αλλά σημαντικές διαφορές συνεχίζουν να υφίστανται αυτήν την κρίσιμη στιγμή», πρόσθεσε. «Ελπίζουμε όλες οι πλευρές να διατηρήσουν την τρέχουσα δυναμική για να επιλυθεί το θέμα το ταχύτερο δυνατό».

Οι διάφοροι πρωταγωνιστές είχαν αποχωρήσει στις 20 Απριλίου έχοντας δηλώσει ότι σημειώθηκε πρόοδος, αλλά είχαν επίσης προειδοποιήσει ότι το έργο που πρέπει να επιτευχθεί παραμένει πολύ μεγάλο προκειμένου να αποκατασταθεί η συμφωνία.

Η συμφωνία είναι ετοιμοθάνατη μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ το 2018 και την επαναφορά στη συνέχεια των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

«Ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε είναι μακρύτερος από αυτόν που έχει ήδη διανυθεί», σχολίασε νωρίτερα τον Απρίλιο ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.

Είχε μιλήσει για «δυσκολίες» λόγω του «έμμεσου» χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων, καθώς το Ιράν αρνείται να βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα στον ισπανικό ιστότοπο Politica Exterior, ο Μόρα μιλά για «πολλά εμπόδια».

Αναφέρει «την εσωτερική πολιτική στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον, όπου η συμφωνία πιθανότατα έχει περισσότερους επικριτές από υποστηρικτές», με τον «φόβο σε κάθε λεπτό των διαπραγματεύσεων να 'προχωρήσουν πάρα πολύ γρήγορα' στις προτάσεις», είτε για τις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν τις κυρώσεις είτε για το Ιράν να επιστρέψει στις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, η ελπίδα είναι να επιτευχθεί ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα «έως τα τέλη Μαΐου», πριν από τις ιρανικές εκλογές, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Τζανάκη στο Newsbomb.gr: Θα έχουμε 400 – 500 θανάτους την εβδομάδα έως 25 Μαΐου

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
13:55ME TO N & ME TO Σ

690 μέρες κοροϊδίας