«Ξύλο» στις γυναίκες, ομελέτες-γίγας και αυτομαστίγωση : Τα πιο παράξενα πασχαλινά έθιμα στον κόσμο
Το Πάσχα είναι μια από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες στο ημερολόγιο των Χριστιανών, Ορθόδοξων και Καθολικών. Η μεγάλη γιορτή συνδέεται με μια σειρά αγαπημένων παραδόσεων, από το βάψιμο των αβγών και τα τσουρέκια, μέχρι τα σοκολατένια, και όχι μόνο, λαγουδάκια. Σε ορισμένους πολιτισμούς ωστόσο, γιορτάζουν με εναλλακτικούς τρόπους την Ανάσταση του Χριστού.
Τσεχία και Σλοβακία: «Δέρνουν» τις γυναίκες
Ναι, σωστά διαβάσατε. Τη Δευτέρα του Πάσχα, οι άνδρες και τα αγόρια στις δύο αυτές χώρες «νομιμοποιούνται» να χτυπήσουν ελαφρώς τις γυναίκες δημοσίως και μάλιστα χωρίς φόβο…κυρώσεων. Με αυτόν τον τρόπο τιμούν ένα από τα πιο παράξενα - και αμφιλεγόμενα - ευρωπαϊκά έθιμα: το πασχαλινό ξυλοκόπημα των γυναικών.
Πρόκειται για μια παλαιά τελετή γονιμότητας που έχει τις ρίζες της στον Μεσαίωνα. Ο συμβολισμός είναι προφανής: το ξυλοκόπημα, λένε οι Τσέχοι, εξασφαλίζει στη γυναίκα γονιμότητα.
Με ειδικές βέργες λοιπόν και μαστίγια από κλαδιά ιτιάς, την επόμενη ημέρα του Πάσχα, οι άνδρες τηρούν κάθε χρόνο το «βάρβαρο» έθιμο.
Οι γυναίκες τούς…ανταμείβουν με ένα βαμμένο πασχαλινό αυγό, ενώ συχνά η παράδοση τις θέλει να εκδικούνται για τα χτυπήματα περιλούζοντας τους άνδρες με…κρύο νερό για να αποκτήσουν καλή υγεία.
Ρωσία: Διατηρούν τα αυγά μέχρι το επόμενο Πάσχα
Στη ρωσική πασχαλινή παράδοση, τα αυγά είναι πολύ σημαντικά. Οι Ρώσοι βάφουν αβγά, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά φύλλα κρεμμυδιού. Συμβολίζουν την Ανάσταση και τη νέα ζωή. Η ανταλλαγή αυγών είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έθιμα του Πάσχα.
Μια άλλη λιγότερο συνηθισμένη πρακτική είναι να τα αποθηκεύουν μέχρι το επόμενο Πάσχα, μία παράδοση που βοηθά όπως πιστεύουν οι πιστοί στην προστασία του σπιτιού από πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές. Λέγεται πώς εάν η εκκλησία...ευλογήσει τα αυγά , αυτά δεν θα χαλάσουν για έναν ολόκληρο χρόνο(!).
Στη Ρωσία το πασχαλινό τραπέζι περιλαμβάνει επίσης μπισκότα από βούτυρο που έχουν το σχήμα αρνιού.Το έθιμο χρονολογείται στους αρχαίους χρόνους, όταν η συνάντηση με ένα αρνί θεωρούνταν καλός οιωνός.
Ιταλία: Η Παναγία «το βάζει στα πόδια»
Στην πόλη Σουλμόνα της νότιας Ιταλίας,τα μέλη μίας αδελφότητας πιστών Καθολικών κουβαλάνε…τρέχοντας το άγαλμα της Μadonna che Scappa (Η Παναγία που τρέχει), οπως λέγεται σε μία παράδοση που κρατάει εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα.
Η αναπαράσταση αναβιώνει τη στιγμή που η Παρθένος Μαρία αντικρίζει για πρώτη φορά το γιό της που έχει αναστηθεί, μετά το μαρτύριο της σταύρωσης. Στο παραδοσιακό τελετουργικό που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, πρωταγωνιστούν η Παναγία ο Απόστολος Πέτρος και ο ευαγγελιστής Ιωάννης.
Αφού ο τελευταίος ανακοινώσει το θαύμα της Ανάστασης, η «Παναγία που τρέχει» ακολουθεί αργά τους δύο αποστόλους στο δρόμο. Το υπαίθριο τελετουργικό πραγματοποιείται από την Εκκλησία του Σαν Φίλιππο - όπου ξεκινάει η πομπή και την πλατεία Garibaldi - όπου η Παναγία «τρέχει» μόλις αντικρίσει τον Ιησού – μέχρι το Σουηδικό Υδραγωγείο - όπου το άγαλμα του Ιησού τοποθετείται σε μία εξέδρα.
Η εκδήλωση «ζωντανεύει» χάρη στα χρώματα, τη σιωπή και την τελική έκρηξη χαράς από το πλήθος που συμμετέχει. Και αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό μέσα από την εντυπωσιακή αλλαγή ρούχων της Παρθένου: μόλις «βλέπει» τον Ιησού,χάρη σε ένα περίπλοκο σύστημα – αποχωρίζεται τη μαύρη κάπα του πένθους και αποκαλύπτεται ένα πανέμορφο πράσινο φόρεμα.
Οι ιστορικοί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα πότε ακριβώς ξεκίνησε το τελετουργικό: κάποιοι λένε οτι οι ρίζες του χάνονται στον Μεσαίωνα.
Δέντρα καπνού…αντί για σοκολάτα στην Παπούα Νέα Γουινέα
Η σοκολάτα δεν χρησιμοποιείται πολύ στις ζούγκλες του νησιωτικού κράτους. Συνεπώς τα Πασχαλινά δέντρα στο μπροστινό μέρος των εκκλησιών είναι διακοσμημένα με μπαστούνια από καπνό και τσιγάρα. Αυτά διανέμονται στους πιστούς μετά την λειτουργία.
Γαλλία: Η μεγαλύτερη ομελέτα στον κόσμο
Την Δευτέρα του Πάσχα, οι κάτοικοι της κοινότητας Haux συνήθως σπάνε περισσότερα από 4.500 αυγά σε ένα τεράστιο τηγάνι για να δημιουργήσουν τη γιγάντια ομελέτα του Πάσχα, από την οποία τρώνε πάνω από 1.000 άτομα. Περηφανεύονται ότι φτιάχνουν την μεγαλύτερη ομελέτα στον κόσμο.
Κάθε οικογένεια σπάει τα αυγά στο σπίτι της το πρωί και στη συνέχεια οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία όπου τα αυγά μαγειρεύονται για μεσημεριανό γεύμα.
Νέα Ζηλανδία: Το μεγάλο κυνήγι των λαγών
Την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος κυνηγά Πασχαλινά αυγά και σοκολατένιους λαγούς κρυμμένους μέσα στο σπίτι, στο Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας οι κάτοικοι αρπάζουν τα όπλα τους για το ετήσιο «Great Easter Bunny Hunt».
Η κεντρική ιδέα είναι να απαλλάξουν τα χωράφια από «τα ενοχλητικά ζώα, καθώς περισσότεροι από 500 κυνηγούς αγωνίζονται για το πολυπόθητο τρόπαιο. Το χρηματικά έπαθλο φθάνει τα 2000 ευρώ. Νικητής ειναι...οποιος αφανίσει τα περισσότερα ζώα.
Νορβηγία: Ώρα για ιστορίες εγκλημάτων
Τα τηλεοπτικά κανάλια προβάλλουν εκπομπές με θέμα πολύκροτα εγκλήματα και μια σειρά από νέα αστυνομικά μυθιστορήματα με ντετέκτιβ κυκλοφορούν λίγο πριν από το Πάσχα. Άνθρωποι σε όλη τη χώρα δραπετεύουν στα εξοχικά τους, και περνούν το Σαββατοκύριακο με τις τηλεοπτικές εκπομπές ή τα βιβλία «whodunnit».
Ακόμα και τα κουτιά γάλακτος φέρουν μικρές αστυνομικές ιστορίες στο πλάι τους κατά τη διάρκεια της σεζόν. Το φαινόμενο προκλήθηκε από την τεράστια δημοτικότητα ενός μυθιστορήματος με εγκλήματα του 1923.
Φιλιππίνες: Σταύρωση και αυτομαστίγωση των πιστών
Στις Φιλιππίνες, τη Μεγάλη Παρασκευή, πιστοί Καθολικοί αναπαριστούν τη σταύρωση και αυτο-μαστιγώνονται εν όψει του Πάσχα. Θεωρούν ότι το έθιμο βοηθά στον καθαρισμό του σώματος τους και τον εξαγνισμό από τις αμαρτίες.
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν εγκρίνει την ιδέα και προσπαθεί να αποθαρρύνει αυτήν την πρακτική, χωρίς μεγάλη επιτυχία ωστόσο, καθώς το έθιμο έχει βαθιές ρίζες στη χώρα.
Σουηδία: Οι μάγισσες του Πάσχα
Την Μεγάλη Πέμπτη στη Σουηδία, τα μικρά κορίτσια ντύνονται ως påskkärringar ή αλλιώς... μάγισσες του Πάσχα. Φοράνε κουρέλια και παλιά ρούχα, ζωγραφίζουν τα πρόσωπά τους και με τα παραδοσιακά σκουπόξυλα στο χέρι, κάνουν επισκέψεις στα σπίτια για να συγκεντρώσουν λιχουδιές από φίλους και γείτονες.
Η παράδοση βασίζεται σε έναν αρχαίο θρύλο που λέει ότι οι μάγισσες συνήθιζαν να μαζεύονται στο φανταστικό λιβάδι του Blåkulla λίγο πριν το Πάσχα για να κάνουν σχέδια με τον Σατανά.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.