Koρονοϊός : Γιατί οι άνθρωποι παραλείπουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους ;

Ένα ποσοστό 8% περίπου των Αμερικανών που έλαβαν την πρώτη δόση των εμβολίων BioNTech-Pfizer ή Moderna δεν επέστρεψαν ποτέ για να κάνουν τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το κορυφαίο εθνικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Πόσο αποτελεσματική όμως είναι μια εφ' άπαξ δόση; Ειδικοί απαντούν στο κρίσιμο ερώτημα, την ώρα που «τρέχει» το πρόγραμμα ανοσοποίησης στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Koρονοϊός : Γιατί οι άνθρωποι παραλείπουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους ;
6'

Γιατί εκατομμύρια Αμερικανοί «έχασαν» τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους κατά της COVID-19;


Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση στους New York Times, οι λόγοι για τους οποίους οι πολίτες αποφεύγουν τη δεύτερη δόσης ποικίλλουν, από το φόβο για πιθανές παρενέργειες του εμβολιασμού και την πεποίθηση ότι μία δόση είναι επαρκής προστασία έναντι του κορονοϊού, μέχρι τα υλικοτεχνικά εμπόδια που ξεφεύγουν από τον έλεγχο των πολιτών, όπως είναι τα ακυρωμένα ραντεβού και τα φαρμακεία που δεν διαθέτουν δόσεις της σωστής μάρκας εμβολίου.

Η είδηση οτι εκατομμύρια Αμερικανοί δεν επιστρέφουν για τη δεύτερη δόση τους κάνει το γύρο των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, το 92% των Αμερικανών ωστόσο συμμορφώνεται με το πρόγραμμα δοσολογίας που ορίζουν οι αρχές.

Η δρ Άντζελα Ράσμουσεν ιολόγος στον Οργανισμό Εμβολίων και Λοιμωδών Νόσων (VIDO) λέει ότι τα στοιχεία είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Ενώ το 8% εξακολουθεί να είναι εκατομμύρια άνθρωποι, αυτό εξακολουθεί να σημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων επιστρέφει για τη δεύτερη δόση.

Ακόμη και η ίδια ωστόσο αντιμετώπισε πρόβλημα,όπως λέει. Είχε ραντεβού για να εμβολιαστεί με BioNTech-Pfizer στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, αλλά ετοιμαζόταν να μετακομίσει στον Καναδά για να ξεκινήσει μια νέα δουλειά. Αντί να κάνει λοιπόν την πρώτη δόση του BioNTech-Pfizer, εμβολιάστηκε με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson.
«Αφού ήταν δύσκολο ακόμη και για μένα να καταλάβω πώς θα κάνω τη δεύτερη δόση και είμαι ιολόγος, φαντάζομαι ότι μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε μεταφορά ή για άτομα που μπορεί να μην έχουν μεγάλη εξοικείωση με το διαδίκτυο» είπε

Γιατί οι πολίτες παραλείπουν τη δεύτερη δόση;


Οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν τη δεύτερη δόση τους. «Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που μπορεί να έχουν ακούσε φημες ότι μία δόση είναι αρκετά καλή», γεγονός που θα μπορούσε να τους δημιουργήσει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, λέει η Ράσμουσεν.

Ένας άλλος λόγος που θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους ανθρώπους να αναζητήσουν τη δεύτερη δόση τους είναι τα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό. «Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είχαν δυσάρεστες παρενέργειες που σχετίζονται με την πρώτη δόση και πιθανότατα αποφασίζουν μόνοι τους ότι δεν θα ήθελαν να τα βιώσουν ξανά » είπε. Επιπλέον, ένας μικρός αριθμός ανθρώπων μπορεί να έχουν ξεχάσει ότι πρέπει να κάνουν μια δεύτερη δόση.

Υπάρχει βέβαια και μία κατηγορία που ενημερώνεται από τις Αρχές να μην κάνει τη δεύτερη δόση σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης ή έχει κακό ιστορικό με τη λήψη εμβολίων. Δημογραφικοί παράγοντες τέλος μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο. Η Δρ. Λίζα Κούπερ επικεφαλής του Κέντρου Υγείας Johns Hopkins, δήλωσε ότι οι Αφροαμερικανοί αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα δομικά εμπόδια στην πρόσβαση ακόμη και στην πρώτη δόση του εμβολίου.


Οι οικονομικές ανησυχίες ενισχύουν επίσης τη «διστακτικότητα του εμβολιασμού». Πολλοί Αμερικανοί εργαζόμενοι λένε ότι θα ήθελαν να εμβολιαστούν, αλλά δεν έχουν πάντα την υποστήριξη των εργοδοτών τους. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τους εργοδότες να παρέχουν άδεια μετ'αποδοχών για εμβολιασμούς και προσέφερε φορο-ελαφρύνσεις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για την κάλυψη του σχετικού κόστους.


Αρκεί η μία δόση του εμβολίου;


Δύο πρόσφατες μελέτες από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι εμφάνισαν ισχυρή ανοσοαπόκριση ακόμη και μετά την πρώτη δόση.

Μία από τις μελέτες διαπίστωσε μείωση κατά 72% στις συμπτωματικές λοιμώξεις μετά από μία δόση του εμβολίου BioNTech-Pfizer ή AstraZeneca. Ωστόσο, μετά από δύο δόσεις BioNTech-Pfizer, σημειώθηκε μείωση κατά 90% των συμπτωματικών λοιμώξεων.

«Όπως με κάθε μολυσματική ασθένεια, αρχικά [μετά την πρώτη δόση] θα έχετε υψηλή προστασία και τελικά αυτή η αποτελεσματικότητα θα μειωθεί. Αν κοιτάξετε τις αντιδράσεις αντισωμάτων, η εξασθένηση θα είναι σχετικά γρήγορη. Η δεύτερη δόση είναι πολύ προστατευτική και αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων, ειδικά στους ηλικιωμένους. Είναι πολύ σημαντικό να λάβουντη δεύτερη δόση» λέει ο Κόουεν Πάουελς, συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Τμήμα Υγείας του πληθυσμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Δεν είναι ότι η δεύτερη δόση δεν θα λειτουργήσει αν περιμένετε περισσότερο πριν την κάνετε, είναι ότι μπορεί να μην έχετε την προστασία που νομίζετε ότι έχετε κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος μεταξύ των δόσεων. Αυτό που μπορεί να αγνοούν οι άνθρωποι είναι ότι η δεύτερη δόση θεωρείται πραγματικά απαραίτητη για να προκαλέσει αυτές τις μακροπρόθεσμες ανοσολογικές αντιδράσεις» λέει η Ράσμουσεν.

Είναι μια δόση εμβολίου επαρκής για όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό ;


Μελέτη που διεξήχθη από το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai με περισσότερους από 260 συμμετέχοντες έδειξε ότι μια «εφάπαξ δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech για άτομα που είχαν προηγουμένως νοσήσει από COVID-19 δημιουργεί μια ανοσολογική απόκριση παρόμοια με εκείνη των ατόμων που έλαβαν δύο συνιστώμενες δόσεις».


Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ενδέχεται να μην απαιτείται δεύτερη δόση για όσους έχουν αναρρώσει από κοροναϊό. Το ερώτημα είναι πόσο αποτελεσματική θα ήταν μια εφάπαξ δόση.


Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ανοσολογίας του Penn διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα που έχουν αναρρώσει από μια μόλυνση εμφάνισαν ισχυρή απόκριση αντισωμάτων μετά το πρώτο εμβόλιο mRNA.

Ο ανοσολόγος και συγγραφέας της έκθεσης Τζον Γουέρι δήλωσε ότι «αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά τόσο για τη βραχυπρόθεσμη όσο και για τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του εμβολίου, και αυτό προσθέτει στην κατανόησή μας για την ανοσοαπόκριση του εμβολίου mRNA μέσω την ανάλυση των κυττάρων μνήμης».


Στην Γερμανία, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) επικαιροποίησε πρόσφατα τα ευρήματά της για να αντικατοπτρίζει νέα δεδομένα που προτείνουν ότι για άτομα που είχαν επιβεβαιωμένη λοίμωξη SARS-CoV-2 «ένας μόνο εμβολιασμός δεν πρέπει να εξεταστεί νωρίτερα περισσότερο από 6 μήνες μετά την ανάρρωση.

Λόγω της υπάρχουσας ανοσίας , εμφανίζεται μια πολύ καλή ανοσοαπόκριση λόγω του 1ου ενισχυτή με εμβολιασμό. Όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια COVID-19 μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό των πρώην ασθενών».

Πηγή :Deutsche Welle

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εστίαση - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Γέμισαν τα «τραπεζάκια» έξω - «Βροχή» οι κρατήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή