«Αρμαγεδδών»: Δεν μπορούμε να σταματήσουμε έναν απειλητικό μεγάλο αστεροειδή,έδειξε άσκηση της NASA
Οι ταινίες τύπου «Αρμαγεδδών», «Deep Impact» κ.α. μας δείχνουν ότι σε περίπτωση που ένας μεγάλος αστεροειδής απειλήσει τον πλανήτη μας, μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε και να αποφύγουμε την καταστροφή. Ωστόσο, προσομοίωση/ άσκηση διαρκείας μιας εβδομάδας που πραγματοποίησε η NASA σε συνεργασία με άλλες διαστημικές υπηρεσίες έδειξε ότι το σενάριο αυτό είναι μάλλον αισιόδοξο.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent, προσομοιώσεις από κορυφαίες διαστημικές υπηρεσίες έδειξαν πως δεν υπάρχει τεχνολογία τη Γη που θα μπορούσε να εμποδίσει έναν τεράστιο αστεροειδή να καταστρέψει την Ευρώπη. Η άσκηση, της οποίας ηγήθηκε η NASA και είχε διάρκεια μίας εβδομάδας, έδειξε πως η καταστροφή θα ήταν αναπόφευκτη, ακόμα και αν υπήρχε χρονικό περιθώριο έξι μηνών για προετοιμασίες.
Το υποθετικό σενάριο πρόσκρουσης έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για την πλανητική άμυνα και έδειξε πως οι κυβερνήσεις είναι ανεπαρκώς προετοιμασμένες για μια τέτοιας κλίμακας καταστροφή.
«Εάν ήμασταν αντιμέτωποι με το σενάριο στον πραγματικό κόσμο, δεν θα ήμασταν σε θέση να εκτοξεύσουμε διαστημόπλοιο μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, με τις υπάρχουσες δυνατότητες» ανέφεραν οι συμμετέχοντες.
Η μόνη αντίδραση σε ένα τέτοιο γεγονός θα ήταν μια εκκένωση της περιοχής πριν πέσει ο αστεροειδής- ωστόσο η ζώνη πρόσκρουσης ήταν σε μεγάλα τμήματα της βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης.
«Κάθε φορά που συμμετέχουμε σε ασκήσεις αυτής της φύσης, μαθαίνουμε περισσότερα σχετικά με το ποιοι είναι οι παίκτες- κλειδιά σε ένα συμβάν καταστροφής, και ποιος πρέπει να ξέρει ποιες πληροφορίες και πότε» είπε ο Λίντλεϊ Τζόνσον, Planetary Defense Officer της NASA.
Σχόλιο πάνω στο θέμα έκανε και ο επικεφαλής της SpaceX, Έλον Μασκ, λέγοντας πως το αποτέλεσμα αυτής της άσκησης ήταν «ένας από τους πολλούς λόγους που χρειαζόμαστε μεγαλύτερους και πιο προηγμένους πυραύλους».
Η NASA ήδη εργάζεται πάνω σε τεχνολογίες εκτροπής αστεροειδών και σχεδιάζει να εκτοξεύσει την πρώτη της δοκιμαστική αποστολή DART (Double Asteroeid Redirection Test) στα τέλη του 2021.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.