Λουκασένκο για «αεροπειρατεία»: Οι επιθέσεις στη Λευκορωσία πέρασαν τις «κόκκινες» γραμμές
Το πρώτο του σχόλιο σχετικά με την καταδίκη της Λευκορωσίας για την κρατική «αεροπειρατεία» στο αεροπλάνο της Ryanair έκανε ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, μιλώντας στη Βουλή.
Όπως μεταδίδει το AFP, o πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο σε συνεδρίαση της Βουλής σήμερα το πρωί, έκανε λόγο για επίθεση στη χώρα του, η οποία έχει ξεπεράσει τα όρια αναφερόμενος στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Λευκορωσία για την εκτροπή του αεροπλάνου στο Μινσκ και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.
«Όπως είχαμε προβλέψει, τα «κακά παιδιά» τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, έχουν αλλάξει τις μεθόδους της επίθεσης στη χώρα μας. Πέρασαν πολλές κόκκινες γραμμές και ξεπέρασαν τα όρια της ηθικής και της λογικής» είπε, μιλώντας στους βουλευτές του.
Και συμπλήρωσε πως κάποιοι, «προσπαθούν να στραγγαλίσουν τη Λευκορωσία».
Τέλος, κατήγγειλε πως η Δύση αρνείται την έρευνα σχετικά με το συμβάν, ενώ επέμεινε πως η χώρα του λειτούργησε σε βάση τη διεθνή νομοθεσία.
«Έδρασα νομότυπα, προστάτευα τον λαό μου, έδρασα με βάση τους διεθνείς νόμους. Το αεροσκάφος εξετράπη κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο ενέργειας της Λευκορωσίας (NPP ). Τι θα γινόταν εάν το σύστημα ελέγχου του NPP ετίθετο σε πλήρη συναγερμό;» κατέληξε.
Η ΕΥΠ «σαρώνει» κάμερες και λίστα επιβατών - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
Στο μικροσκόπιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών μπήκαν οι τρεις συνταξιδιώτες του δημοσιογράφου, Ρομάν Προτάσεβιτς, οι οποίοι δεν συνέχισαν το αεροπορικό τους ταξίδι για τη Λιθουανία αλλά αποβιβάστηκαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας.
Το αεροπλάνο της Ryanair αναχώρησε από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 126 επιβάτες. Μετά την αεροπειρατεία το αεροπλάνο δεν έφτασε στον προορισμό του αλλά έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Μετά τη σύλληψη του δημοσιογράφου και της συντρόφου του, το αεροπλάνο αναχώρησε τελικά για τον τελικό του προορισμό. Μόνο που σε αυτό επέβαιναν πια 121 επιβάτες. Δηλαδή πέντε λιγότεροι επιβάτες. Από αυτούς ο ένας ήταν ο Προτάσεβιτς, ο άλλος η σύντροφός του, συνεπώς απομένουν τρία «μυστηριώδη» πρόσωπα.
Τα τρία αυτά πρόσωπα μπήκαν στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ, χωρίς μέχρι στιγμής η έρευνα να «δείχνει» κάτι ύποπτο. Ο ένας είναι ο Έλληνας Ιάσωνας Ζήσης, μηχανικός στον τομέα των υπολογιστικών μαθηματικών και μόνιμος κάτοικος Ελλάδας. Ο Ιάσωνας Ζήσης υποστηρίζει ότι το Μινσκ ήταν ο τελικός του προορισμός και αυτός ήταν ο λόγος που δεν συνέχισε το ταξίδι προς τη Λιθουανία. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, πήγαινε να δει τη γυναίκα του που κατάγεται από τη Λευκορωσία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ιάσωνας Ζήσης ουδέποτε είχε μπει στο παρελθόν στα «ραντάρ» των ελληνικών Αρχών. Μέχρι την αεροπειρατεία ήταν παντελώς άγνωστος στις υπηρεσίες ασφαλείας. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ή ενδείξεις που να διαψεύδουν όλα όσα έχει δηλώσει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής του σε ενέργειες παρακολούθησης του Προτάσεβιτς. Ούτε ενδείξεις σύνδεσής του με μυστικές υπηρεσίες άλλου κράτους», αναφέρει αρμόδια πηγή.
Δικαιολογημένη παρουσία στην Αθήνα φέρεται να είχε και το δεύτερο πρόσωπο που παρέμεινε στη Λευκορωσία και δε συνέχισε το ταξίδι για τη Λιθουανία. Πρόκειται για τη γυναίκα Α.Σ., για την οποία έγκυρη πηγή αναφέρει ότι «είχε ενασχολήσεις στην Ελλάδα και δεν βρέθηκε οτιδήποτε ύποπτο γύρω από τις κινήσεις της».
Το τρίτο άτομο που μπαίνει στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ είναι ο Σ.Κ. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, δεν προέκυψε εμπλοκή του σε ύποπτες ενέργειες.
Η ΕΥΠ πραγματοποίησε έρευνα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να διαπιστωθεί εάν ο Λευκορώσος δημοσιογράφος παρακολουθούνταν από πράκτορες. Στο μικροσκόπιο μπήκε και η αναφορά που έκανε ο Προτάσεβιτς ότι ύποπτο άτομο τον προσέγγισε στο ελληνικό αεροδρόμιο προσπαθώντας να φωτογραφήσει το διαβατήριό του. Πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη αναφέρουν στο Νewsbomb.gr ότι από την ανάλυση του οπτικού υλικού δεν επαληθεύεται η παρουσία υπόπτου δίπλα στον Προτάσεβιτς σε κανέναν από τους χώρους του «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν στο Νewsbomb.gr ότι η έρευνα δεν αφορά μόνο στους τρεις ταξιδιώτες που παρέμειναν στη Λευκορωσία αλλά επεκτείνεται και σε άλλους επιβάτες της πτήσης, καθώς πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.
Τα στελέχη της ΕΥΠ θα εξετάσουν παράλληλα οπτικό υλικό από διάφορα σημεία της Αθήνας, όπου βρέθηκε ο Προτάσεβιτς και η σύντροφός του για να εξεταστούν τυχόν ύποπτες κινήσεις από άτομα που βρίσκονταν στους ίδιους χώρους. Το ζευγάρι έκανε για κάποιες ημέρες διακοπές στη χώρα μας και βρέθηκε σε πολλά και διαφορετικά πολυσύχναστα σημεία. Η έρευνα της ΕΥΠ, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, θα διαρκέσει αρκετό καιρό.
Και αυτό διότι ένα ερώτημα είναι εάν υπήρχαν πράκτορες που επιβιβάστηκαν στο ίδιο αεροπλάνο με τον δημοσιογράφο και ένα άλλο ερώτημα είναι εάν υπήρχαν πράκτορες που παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο κατά την παρουσία του στην Ελλάδα.
Η δεύτερη εκδοχή θεωρείται πιθανότερη από την πρώτη, καθώς φαίνεται ότι το λευκορωσικό καθεστώς γνώριζε το πρόγραμμα του δημοσιογράφου και την ακριβή ώρα και ημέρα αναχώρησής του από την Αθήνα.
Ήταν υποψιασμένος
Σε περίπτωση που επαληθευτεί η εκδοχή της παρακολούθησης του δημοσιογράφου στην Ελλάδα, τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι επρόκειτο για καλά εκπαιδευμένους πράκτορες με ειδικές γνώσεις στην αντιπαρακολούθηση. Ο Ραμάν Προτάσεβιτς είχε μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο του λευκορωσικού καθεστώτος και γνώριζε ότι μπορεί να τον παρακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του. Έτσι ήταν υποψιασμένος και αυτό ανέβαζε το επίπεδο δυσκολίας της παρακολούθησής του.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο Ραμάν Προτάσεβιτς παρέμεινε στην Ελλάδα για περισσότερες ημέρες από την αρχηγό της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχάνοφσκαγια (πρώην υποψήφια για τη λευκορωσική προεδρία). Ο δημοσιογράφος ήρθε στη χώρα μας για να καλύψει ειδησεογραφικά τη συμμετοχή της Τιχάνοσφκαγια στις εργασίες του «Φόρουμ των Δελφών». Ωστόσο, η Τιχάνοσφκαγια αναχώρησε από την Αθήνα και ο δημοσιογράφος παρέμεινε για λίγες ακόμα ημέρες στην Ελλάδα για διακοπές. Αυτό σημαίνει ότι οι πράκτορες δε θα μπορούσαν να γνωρίζουν το πρόγραμμά του από τη στιγμή που αυτό δεν ταυτιζόταν με αυτό της Τιχάνοσφκαγια, παρά μόνο με τη φυσική ή ηλεκτρονική παρακολούθησή του.
Σημειώνεται ότι η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. για την άφιξη επισήμων στην Ελλάδα είχε ενημερωθεί για την παρουσία της Τιχάνοσφκαγια στην Αθήνα και είχε ακολουθήσει το σχετικό πρωτόκολλο.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Αεροπειρατεία: Η ΕΥΠ «σαρώνει» κάμερες και λίστα επιβατών - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία