Κορονοϊός: Το μυστήριο της πανδημίας, ο νέος «Ψυχρός Πόλεμος» και το κινεζικό εργαστήριο της Ουχάν
Φωτιά στην παγκόσμια ερευνητική κοινότητα, αλλά και τις κυβερνήσεις Πεκίνου και ΗΠΑ έβαλε νέο δημοσίευμα που αλλάζει όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για τις απαρχές της πανδημίας. Το σενάριο της γέννησης του νέου κορονοϊού σε εργαστήριο κερδίζει έδαφος και τα φώτα στρέφονται στο ερευνητικό κέντρο της κινεζικής πόλης Ουχάν που σχεδιάστηκε με τη βοήθεια της Γαλλίας και είχε λάβει αμερικανική χρηματοδότηση.
Ανοίγει εκ νέου ο «καυτός φάκελος» για την προέλευση του κορονοϊού, ένα θέμα με τεράστιες πολιτικές και γεωστρατηγικές επιπτώσεις που θα καθορίσει την αξιοπιστία οργανισμών, θεσμών και κυβερνήσεων, αλλά και θα δοκιμάσει διακρατικές σχέσεις.
Το μυστήριο που δεν έχει ακόμη λυθεί, περιλαμβάνει την εξάπλωση ενός θανατηφόρου παθογόνου, ένα περίπλοκο επιδημιολογικό παζλ, την αδιαφάνεια ενός ολοκληρωτικού συστήματος, αλλά και την αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις, τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Εγείρει επίσης αμφιβολίες για την ικανότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να αποσπάσει μαθήματα από την τρέχουσα κρίση, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές πανδημίες.
Οι ΗΠΑ επανάφεραν στο τραπέζι την έρευνα για τις απαρχές της πανδημίας, μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης που ενισχύει τη θεωρία ότι ο ιός ενδέχεται να διέρρευσε τυχαία από εργαστήριο στην κινεζική πόλη Ουχάν.
Ο Μπάιντεν διέταξε περαιτέρω ερευνα για την προέλευση του ιού
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε νέα πληρέστερη έρευνα και αναμένει τα αποτελέσματά της σε διάστημα 90 ημερών.
Ο προκάτοχός του την ίδια ώρα Ντόναλντ Τραμπ – ο οποίός είχε χαρακτηρίσει την COVID-19 «κινεζικό ιό»- εμφανίζεται δικαιωμένος καθώς ήταν πεπεισμένος ότι προήλθε απο κινεζικό εργαστήριο. Το Πεκίνο φυσικά αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες.
Μέχρι οι ειδικοί να λάβουν πειστικές απαντήσεις, η νέα σινο-αμερικανική αντιπαράθεση συνεχίζεται, με τις δύο πλευρές να διακινούν κάθε είδους σενάρια για το μυστηριώδη ιό, τις ρίζες και την εξάπλωσή του.
Το παιχνίδι αλληλοκατηγοριών έχει στρέψει τα φώτα σε ένα εργαστήριο βιο- ασφάλειας στα περίχωρα της Ουχάν που εδώ και χρόνια μελετάει κορoνοϊούς, όπως αυτός που προκάλεσε τον Covid-19.
Διπλωμάτες των ΗΠΑ προειδοποίησαν σχετικά με τα κενά ασφαλείας και τις συνθήκες που επικρατούν στο εν λόγω ερευνητικό κέντρο, μετά από επισκέψεις πριν από δύο χρόνια, έγραφε πρόσφατα η Washington Post ενώ το Fox News ανέφερε ότι ο «ασθενής μηδέν» της πανδημίας πιθανότατα μολύνθηκε από ένα στέλεχος ιού νυχτερίδας που μελετήθηκε στην εγκατάσταση και με κάποιο τρόπο μεταδόθηκε στον ευρύτερο πληθυσμό.
Σύμφωνα με τη νέα αποκάλυψη-βόμβα της Wall Street Journal (WSJ) που επικαλείται έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν (WIV) στην Κίνα ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019. Είχαν συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.
Το κινεζικό εργαστήριο Ιολογίας που βρίσκεται στο στόχαστρο
Το εργαστήριο P4 στο Ινστιτούτο ιολογίας της Ουχάν που μελετά και ταυτοποιεί θανατηφόρους παθογόνους παράγοντες άρχισε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2018 και ήταν το πρώτο του είδους του στην ηπειρωτική Κίνα.
Σχεδιάστηκε με τη βοήθεια της Γαλλίας ως μέρος μιας κοινής ερευνητικής πρωτοβουλίας με επίκεντρο τις μολυσματικές ασθένειες και είναι εξοπλισμένο με υψηλή τεχνολογία. Η πρώτη έρευνα που πραγματοποίησε είχε να κάνει με τον αιμορραγικό πυρετό του Σινγιάνγκ, με ποσοστό θνησιμότητας έως και 50%.
Ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος δρ.Άντονι Φάουτσι ομολόγησε μάλιστα στους Αμερικανούς βουλευτές πως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ χρηματοδότησε με 600.000 δολάρια το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν σε μια περίοδο 5 ετών, ώστε να μελετηθεί αν οι κοροναϊοί της νυχτερίδας μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο.
Οι παραλείψεις, τα κενά και το πιθανό...θανάσιμο λάθος
Πολλές αναρτήσεις αναφέρουν προηγούμενες παραλείψεις από Κινέζους επιστήμονες ως απόδειξη ότι το εργαστήριο της Ουχάν έκανε το θανάσιμο λάθος.
Μία έκθεση του 2017 από τη Wuhan Evening News ανέφερε ότι ένας ερευνητής στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Ουχάν, έπρεπε να μείνει σε καραντίνα για 14 ημέρες μετά από τυχαία επαφή με ακαθαρσίες νυχτερίδων κατά τη διάρκεια ενός ερευνητικού ταξιδιού το 2012.
Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν επίσης ένα ατύχημα του 2004 σε εθνικό εργαστήριο στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια πειραμάτων για το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο που οδήγησε σε λοιμώξεις - και έναν θάνατο.
Οι Κινέζοι επιμένουν οτι ο ιός ξεκίνησε απο υπαίθρια αγορά
Κινέζοι αξιωματούχοι από την πλευρά τους θεωρούν πολύ πιθανόν ότι ο ιός δεν ξεκίνησε καθόλου στη χώρα.
Αφήνουν μάλιστα υπαινιγμούς για το ρόλο που πιθανώς είχαν οι ΗΠΑ στην εμφάνιση της επιδημίας – με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών να ενοχοποιεί εμμέσως τους Αμερικανούς στρατιωτικούς που συμμετείχαν στους Στρατιωτικούς Αγώνες της Ουχάν το φθινόπωρο του 2020.
Κινέζοι επιστήμονες επιμένουν οτι ο ιός «γεννήθηκε» σε μια υπαίθρια αγορά της πόλης, η ύπαρξη του εργαστηρίου ωστόσο εξακολουθεί να δινει τροφή σε θεωρίες συνωμοσίας.
«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως τρόπος ο ιός να προήλθε από το ινστιτούτο μας», απάντησε σε συνέντευξη στο κρατικό China Global Television ο Γιουάν Ζιμίνγκ, διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Βιοασφάλειας της Ουχάν.
Και ενώ το πινγκ πονγκ των ευθυνών συνεχίζεται, οι ακριβείς ρίζες του ιού παραμένουν μυστήριο και ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό εξακολουθεί να αυξάνεται παγκοσμίως.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Θρομβώσεις μετά από εμβόλιο κορονοϊού: Γερμανοί επιστήμονες λένε ότι βρήκαν τη λύση