Παιχνίδια Κατασκοπείας: «Ο Έντουαρντ Σνόουντεν επιστρέφει» - Σύννεφα στις ευρω-ατλαντικές σχέσεις

Η αποκάλυψη ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) κατασκόπευε Ευρωπαίους ηγέτες από το 2012 μέχρι το 2014, χάρη στη βοήθεια των υπηρεσιών πληροφοριών της Δανίας βλέπει το φως σε μία ευαίσθητη περίοδο για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ε.Ε .

NATIONAL SECURITY AGENCY
5'

Το σκάνδαλο υπενθυμίζει στους Ευρωπαίους τη σκοτεινή περίοδο του 2013 , όταν ο Αμερικανός πληροφοριοδότης Έντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα παρακολούθησης με την υπογραφή των Αμερικανών. Στο στόχαστρο όπως και αυτή τη φορά, ήταν μεταξύ άλλων η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να αισθάνεται σαν να το έχει ξαναζήσει όλο αυτό. Το 2013 ήταν αντιπρόεδρος, όταν ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε τις άβολες συζητήσεις περί κατασκοπείας με τους Ευρωπαίους συμμάχους. Τώρα είναι η σειρά του Μπάιντεν να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους, όταν φθάσει στην Κορνουάλη για τη Σύνοδο κορυφής της Ομάδας των G-7 από τις 11 έως τις 13 Ιουνίου. Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα τεθούν ζητήματα διατλαντικής εμπιστοσύνης, συνεργασίας και ψηφιακού εμπορίου.

Σκιές παραμονές της πρώτης επίσκεψης Μπάιντεν στην Ευρώπη

Δύο εβδομάδες πριν από το κρίσιμο ραντεβού και την πρώτη επίσκεψη του Μπάιντεν στην Ευρώπη μετά την εκλογή του, τα μέσα ενημέρωσης της Δανίας ανέφεραν ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας βοήθησαν τους Αμερικανούς ομολόγους τους να παρακολουθήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες. H συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη για τον Μπάιντεν.


Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες βρίσκονται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης μιας νέας διατλαντικής συμφωνίας μεταφοράς δεδομένων για να αντικαταστήσουν μια προηγούμενη συμφωνία που καταργήθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ μετά από ανησυχίες σχετικά με την κατασκοπεία των ΗΠΑ. Η αποκάλυψη αναμένεται να εντείνει την εστίαση της ΕΕ στις κατασκοπευτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, τα νομικά όρια και τις εγγυήσεις για τα δεδομένα των Ευρωπαίων.

Μακρόν και Μέρκελ ζητούν εξηγήσεις


«Εάν αυτές οι αποκαλύψεις [περί κατασκοπείας] ισχύουν, θέλω να πω ότι δεν είναι αποδεκτή μεταξύ συμμάχων, πολύ ξεκάθαρα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν σε ενημέρωση τη Δευτέρα.

«Είναι ακόμη λιγότερο αποδεκτό μεταξύ συμμάχων και ευρωπαίων εταίρων. «Δεν υπάρχει χώρος μεταξύ μας για καχυποψία» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το Παρίσι έχει ζητήσει από την Κοπεγχάγη να μοιραστεί όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε να ξεκαθαριστεί πλήρως το τι συνέβη και έθεσε ζήτημα εμπιστοσύνης.


Η έκθεση ισχυρίζεται ότι οι δανικές υπηρεσίες πληροφοριών παραχώρησαν στους Αμερικανούς ομολόγους τους στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) πρόσβαση για να κατασκοπεύουν Γερμανούς, Γάλλους, Νορβηγούς και Σουηδούς πολιτικούς μέσω Δανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μέρκελ ήταν μεταξύ των στόχων, καθώς και κορυφαίοι Γερμανοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ και του προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγιερ.

«Άρωμα Σνόουντεν» στις νέες αποκαλύψεις

H υπόθεση θυμίζει έντονα τις αποκαλύψεις Σνόουντεν που είχαν εγκαινιάσει συζητήσεις για την προστασία των δεδομένων και την ιδιωτικότητα των Ευρωπαίων -μεταξύ των οποίων η κατάρρευση των συμφωνιών για την ασφαλή διαχείριση δεδομένων ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπως η Συμφωνία "Safe Harbour".

Πολλοί από τους βασικούς χαρακτήρες που πρωταγωνίστησαν στο επεισόδιο του 2013 παραμένουν στο παιχνίδι, ανάμεσά τους ο Μπάιντεν, και η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, υπεύθυνη για την ψηφιακή πολιτική της Ε.Ε και μέλος τότε της κυβέρνησης της Δανίας.

«Ο Μπάιντεν θα είναι καλά προετοιμασμένος να απαντήσει σε αυτά τα ζητήματα όταν επισκεφθεί σύντομα την Ευρώπη, καθώς, φυσικά, είχε εμπλακεί βαθιά σε αυτό το σκάνδαλο την πρώτη φορά», έγραψε στο Twitter ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Ζήτησε «πλήρη διαφάνεια όχι μόνο από τη Δανία, αλλά και τον ανώτερο συνεργάτη της».

Παιχνίδια κατασκοπείας και εντός Ευρώπης

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών εμπλέκονται σε κατηγορίες αλληλοκατασκοπείας.

Τα αρχεία Σνόουντεν αναφέρουν λεπτομερώς παρόμοιες δραστηριότητες κατασκοπείας από την υπηρεσία πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, την βρετανική Υπηρεσία Συλλογής και Ανάλυσης ηλεκτρονικών μηνυμάτων GCHQ με στόχο την κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών του Βελγίου Belgacom το 2013.

To 2018 Βέλγοι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πίσω από την υπόθεση κατασκοπείας βρίσκονταν Βρετανοί, σύμφωνα με τον τοπικό τύπο.

Βόμβα σε μία κρίσιμη περίοδο για τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις

Το σκάνδαλο ξεσπάει σε μια στιγμή που η Ε.Ε επανεξετάζει τη σχέση ανταλλαγής δεδομένων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται επί του παρόντος μια νέα συμφωνία για τη μεταφορά δεδομένων από την ΕΕ στις ΗΠΑ, προστατεύοντας παράλληλα τα δεδομένα απορρήτου.

Η ΕΕ προσπάθησε να ασκήσει πίεση στις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την εγχώρια νομοθεσία πληροφοριών, δεν είναι σαφές ωστόσο τι θα κάνει η Ουάσινγκτον για να μειώσει τις ευρωπαϊκές ανησυχίες.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε αναθεωρεί τους κανόνες για την καλύτερη προστασία των υποδομών, των κυβερνητικών πληροφοριών και των βασικών δημόσιων υπηρεσιών από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και εκστρατείες εισβολής.

Αυτό το νομοσχέδιο έχει στόχο να αποκρούσει τις κυβερνο-επιθέσεις από χάκερ με έδρα τη Ρωσία και την Κίνα. Ωστόσο, οι αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης δείχνουν και πάλι ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες που βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής της Ε.Ε.

«Αυτό είναι ένα μάθημα για τους πολιτικούς: Ότι (η κατασκοπεία) συμβαίνει», λέει ο Ολλανδός ευρωβουλευτής, Μπαρτ Γκρότχαϊς « Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τις επικοινωνίες μας είναι να χρησιμοποιήσουμε ασφαλή εργαλεία που θα διασφαλίζουν τις κλήσεις με σωστή κρυπτογράφηση και κατάλληλο λογισμικό»

Πηγή: Politico

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Τάσου Μπερδέση: Το «τυφλό» σημείο, το κινητό και το όπλο «ειδικού χειρισμού»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
09:44ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Έγκυος η Δόμνα Μιχαηλίδου