Μπάκιγχαμ: Δικαίωση για την Μέγκαν Μάρκλ; Δημοσίευμα-βόμβα για ρατσιστικές πρακτικές στο παλάτι

Λάδι στη φωτιά της διαμάχης με το ζεύγος Χάρι-Μέγκαν αναμένεται να ρίξει μια νέα αποκάλυψη-φωτιά για τις ρατσιστικές πρακτικές που επικρατούσαν επί χρόνια στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Μπάκιγχαμ: Δικαίωση για την Μέγκαν Μάρκλ; Δημοσίευμα-βόμβα για ρατσιστικές πρακτικές στο παλάτι
3'

Οι αυλικοί της βασίλισσας Ελισάβετ απαγόρευαν σε «έγχρωμους μετανάστες ή ξένους» να εργαστούν ως υπάλληλοι στο Παλάτι τουλάχιστον μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1960, σύμφωνα με έγγραφα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και αναμένεται να δυναμιτίσουν εκ νέου την διαμάχη περί ρατσισμού στη βρετανική βασιλική οικογένεια.

Τα έγγραφα που δημοσίευσε κατ'αποκλειστικότητα η εφημερίδα Guardian καταγράφουν ρατσιστικές πρακτικές για τον αποκλεισμό μειονοτήτων από θέσεις εργασίας. Αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων πώς το 1968 ο επικεφαλής επί των οικονομικών της Βασίλισσας ενημέρωσε δημόσιους υπαλλήλους ότι «δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον διορισμό έγχρωμων μεταναστών σε ρόλους κληρικών στο ανάκτορο, παρότι τους επιτρέπεται να εργάζονται ως οικιακοί υπηρέτες».

Δεν είναι ξεκάθαρο πότε σταμάτησε αυτή η πρακτική, ενώ από τα ανάκτορα αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για το ζήτημα. Σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν πάντως άνθρωποι από εθνικές μειονότητες εργάζονταν στο Μπάκιγχαμ τη δεκαετία του 1990.

Πριν από εκείνη την δεκαετία εικάζεται ότι δεν τηρούνταν αρχεία για το εθνικό προφίλ των εργαζομένων. Τα ντοκουμέντα ανακαλύφθηκαν στο Εθνικό Αρχείο της Βρετανίας, στο πλαίσιο μίας εν εξελίξει έρευνας της εφημερίδας για τις απαρχαιωμένες πρακτικές που ακολουθεί η βασιλική οικογένεια ώστε να επηρεάσει τη βρετανική νομοθεσία.

Οι κατηγορίες της Μέγκαν Μαρκλ επανέρχονται στο προσκήνιο

Οι νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως λίγους μήνες μετά τις δηλώσεις του πρίγκιπα Ουίλιαμ πως στη βασιλική οικογένεια «δεν υπάρχει καθόλου ρατσισμός». Τον Μάρτιο, η δούκισσα του Σάσεξ, Μέγκαν Μάρκλ, το πρώτο μη λευκό μέλος της βασιλικής οικογένειας είχε πει πως έχει αυτοκτονικές τάσεις, ενώ ισχυρίστηκε ότι ένα μέλος του «οίκου» είχε εκφράσει ανησυχίες για το χρώμα του δέρματος του παιδιού της. Στην Μέγκαν είχε απαντήσει τότε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.

Όπως αποκαλύπτει ο Guardian, η βασίλισσα Ελισάβετ δεν μένει απλώς στο τυπικό της έγκρισης των νομοσχεδίων, αλλά μυστικά παρεμβαίνει, όταν ένας νόμος αντιβαίνει με τα συμφέροντά της. Στα τέλη Φεβρουαρίου περισσότερα από 50.000 άτομα στη Βρετανία υπέγραψαν ψήφισμα για να διεξαχθεί έρευνα από το Κοινοβούλιο, ώστε να αποκαλυφθεί ο «ακατανόητος» μηχανισμός, που επιτρέπει στη μονάρχη να ελέγχει τα νομοσχέδια, πριν εγκριθούν από τους βουλευτές.

Εξαίρεση της Βασίλισσας από τον νόμο περί ίσης μεταχείρισης εργαζομένων

Την δεκαετία του 1960 οι κυβερνήσεις στη Βρετανία είχαν θεσπίσει νόμους που έκριναν παράνομο για τους εργοδότες να αρνηθούν εργασία σε κάποιον με κριτήριο την εθνικότητα ή την φυλή του. Όμως, εδώ και 4 δεκαετίες η βασίλισσα έχει εξαιρεθεί από την παραπάνω νομοθεσία με αποτέλεσμα, αν στο παλάτι σε κατώτερες θέσεις απασχολούνται άτομα που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες και επιθυμούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για θέματα μη ίσης μεταχείρισης στην εργασία τους, να μη μπορούν να το κάνουν.

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ δεν αρνήθηκε πως η βασίλισσα έχει εξαιρεθεί των νόμων για ίση μεταχείριση στην εργασία, όμως υποστήριξε πως υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης παραπόνων από τους εργαζόμενους στο Μπάκιγχαμ.

Οι παραπάνω αποκαλύψεις φέρνουν πάλι στην επικαιρότητα την «καταγγελία» της Μέγκαν Μαρκλ στην Όπρα Ουϊνφρεί. Η Μέγκαν ειναι μιγάδα απο πατέρα Αμερικανό και μητέρα Αφροαμερικανή και δηλώνει περήφανη για τις ρίζες της.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας στο Νewsbomb.gr: Η μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης θα πάει στους γνωστούς - άγνωστους

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή