Μακρόν: Το «χαστούκι στη δημοκρατία» που σόκαρε την Γαλλία - Το προφίλ του δράστη
Ήταν το σενάριο που ήθελε πάση θυσία να αποφύγει το μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, χαιρετούσε το πλήθος στην μικρή πόλη Τεν Λ’Ερμιτάζ της νοτιοανατολικής Γαλλίας, όταν ξαφνικά ένας κάτοικος της περιοχής…αντί να του σφίξει το χέρι, τον πλησίασε και τον χαστούκισε.
Ένας άνδρας από την προεδρική ασφάλεια σήκωσε τα χέρια του γύρω από τον Μακρόν για να τον προστατεύσει, άργησε ωστόσο λίγα δευτερόλεπτα και το «μοιραίο» συνέβη. Το στιγμιότυπο έκανε τον γύρο του κόσμου και προκάλεσε πλήθος επικρίσεων από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο της χώρας που καταδίκασε την «επίθεση στη δημοκρατία»
Η απάντηση του Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος καταδίκασε τη «βία και την βλακεία» και διαβεβαίωσε ότι «θα εξακολουθήσει να συναντάει κόσμο». Από τη γειτονική πόλη Βαλένς, όπου συνέχισε την προεκλογική του εκστρατεία -συνοδευόμενος αυτή τη φορά από τη σύζυγό του Μπριζίτ- ειπε: «Μερικοί άνθρωποι εκφράζουν θυμό, μερικές φορές σύγχυση ... αυτός είναι ο νόμιμος θυμός και θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε. Η βλακεία και η βία, όχι, (δεν έχουν θέση) στη δημοκρατία», είπε.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Dauphine Libere περιέγραψε το περιστατικό ως «μεμονωμένο». «Δεν πρέπει να αφήσουμε τις μεμονωμένες πράξεις,τα υπερβολικά βίαια άτομα, τα οποία έδωσαν επίσης το παρόν σε διαδηλώσεις (στο δρόμο), να κυριαρχήσουν στη δημόσια συζήτηση: δεν το αξίζουν», είπε. Και πρόσθεσε ότι δεν έχει καμία ανησυχία μετά το συμβάν της Τρίτης.
«Χαιρέτησα τους ανθρώπους που ήταν δίπλα του και έβγαλα φωτογραφίες μαζί τους. Συνέχισα και θα συνεχίσω. Τίποτα δεν θα με σταματήσει», είπε.
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε συναντηθεί προηγουμένως με επαγγελματίες της εστίασης και μαθητευόμενους νέους για να συζητήσουν τα προβλήματα την σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα μετά την πανδημία. Οπως έχει πει ο ίδιος θα περάσει όλο το καλοκαίρι στις περιφέρειες της χώρας «για να νιώσει τον παλµό της χώρας» και να συνοµιλήσει µε πολίτες στο πλαίσιο µιας µαζικής διαβούλευσης, ώστε να γυρίσει σελίδα η χώρα.
Ποιός είναι ο άνθρωπος που χαστούκισε τον Μακρόν
Η εικόνα του άνδρα με το πράσινο T-shirt που χαστούκισε τον Γάλλο πρόεδρο στο πρόσωπο αμαύρωσε την προεκλογική περιοδεία του Μακρόν στην περιφέρεια Ντρομ. Και θα μείνει στην ιστορία.
Ο δράστης σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης ονομάζεται Νταμιέν, είναι κάτοικος της κοινότητας Saint-Vallier και όλοι όσοι τον γνωρίζουν «έπεσαν από τα σύννεφα» Δεν έχει παρελθόν παραβατικής συμπεριφοράς.
Ερασιτέχνης των αρχαίων πολεμικών τεχνών, είχε ιδρύσει στην πόλη του τη σχολή AMHE, ένα σύνδεσμο για τους λάτρεις ξεχασμένων ευρωπαϊκών πολεμικών τεχνών. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο νεαρός άνδρας δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ιστορία του Μεσαίωνα αλλά και στα ακροδεξιά κινήματα. Υπάρχει λοιπόν πολιτικό κίνητρο πίσω από την πράξη του; Προς το παρόν όλα τα ενδεχόμενα είναι υπό διερεύνηση, γράφει ο Τύπος.
Την Τρίτη «υποδέχθηκε» τον Μακρόν μαζί με έναν φίλο του -μέλος του ίδιου «μεσαωνικού κλαμπ»- ο οποίος συνελήφθη επίσης. Κατονομάστηκε ως «Αρθούρ» από τα τοπικά Μέσα. Και οι δύο είναι 28 με 29 ετών συμφωνα με τις γαλλικές Αρχές.
Ο δεύτερος είναι μάλιστα μέρος ενός τοπικού συμβουλίου στην πόλη Saint-Vallier, σύμφωνα με τον ιστότοπο του δημαρχείου. Kαι οι δύο ανήκουν σε μια ένωση παιχνιδιών εμπνευσμένων από τον Μεσαίωνα, όπως ανέφερε η Huffington Post. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Figaro, οι δύο άνδρες είναι επίσης φίλα προσκείμενοι στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων».
Κατά τη διάρκεια του περιστατικού φώναξε τη φράση «Μονζουά Σεν-Ντενί =(Montjoie Saint-Denis) μία πολεμική ιαχή των ιπποτών του Μεσαίωνα που τα τελευταία χρόνια επανήλθε στο προσκήνιο από υποστηρικτές της ακροδεξιάς.
Πρόκειται για μία κραυγή των ιπποτών που συνηθιζόταν κατά την περίοδο του Οίκου των Καπετιδών, από τον οποίο προήλθαν οι βασιλείς της Γαλλίας κατά το διάστημα 987-1328. Είναι ο τρίτος οίκος που βασίλευσε, μετά τους Μεροβίγγιους και τους Καρολίδες.«Κάτω η Μακρονία» συνέχισε.
Τι ποινή επισύρει το χαστούκι;
Τι σημαίνει λοιπόν το χαστούκι και πώς θα μπορούσε να τιμωρηθεί ο άνθρωπος που χαστούκισε τον Γάλλο πρόεδρο;
Συνιστά «αδίκημα προσβολής του αρχηγού κράτους και συμπεριλήφθηκε το 1881 στο άρθρο 26 του νόμου περί ελευθερίας του Τύπου. Όποιος ασκεί κριτική ή προσβάλλει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εγγράφως ή σε δημόσια ομιλία καλείεται να πληρώσει πρόστιμο ύψους 45.000 ευρώ.
Ο Σαρλ ντε Γκολ είχε χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα την εν λόγω ρύθμιση. Σε εννέα χρόνια, καταδικάστηκαν 350 άτομα, κυρίως συγγραφείς και δημοσιογράφοι.
Σε αυτήν την περίπτωση, «η βία που οδηγεί σε ανικανότητα για εργασία μικρότερη ή ίση με οκτώ ημέρες ή που δεν είχε ως αποτέλεσμα ανικανότητα για εργασία τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών και πρόστιμο 45.000 ευρώ» σύμφωνα με το άρθρο. 222- 13 του Ποινικού Κώδικα.
Κλίμα πόλωσης στη Γαλλία
Οι πολιτικοί έχουν στραμμένο το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές του 2022, προηγούνται ωστόσο οι περιφερειακές εκλογές της 20ής και 27ης Ιουνίου που θεωρούνται κρίσιμο κρας-τεστ.
Σε αυτές, το κόμμα La Republique en Marche (LREM) του Γάλλου προέδρου έχει συµµαχήσει µε τους συντηρητικούς Ρεπουµπλικανούς σε Νότια Προβηγκία, Άλπεις και Κυανή Ακτή.
Το διακύβευμά των προεδρικών εκλογών είναι πολύ μεγάλο, σε μία κρίσιμη καμπή για την Ε.Ε, καθώς η αειθαλής Άνγκελα Μέρκελ αποχωρεί από την πολιτική και οι ισορροπίες στην ευρωζώνη αλλάζουν δραματικά.
Με το Βερολίνο να μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά, η Γαλλία αναδεικνύεται πλέον -για κάποιους- στην ατμομηχανή της Ε.Ε, αποκτώντας τον τίτλο που διατηρούσε για χρόνια η Γερμανία.
Βαθιάπολωμένη και διχασμένη ωστόσο η γαλλική κοινωνία, βρίσκεται σε
αναβρασμό, λιγότερο από ένα χρόνο πριν κληθεί να απαντήσει για δεύτερη φορά -όπως όλα δείχνουν- στο δίλημμα Μακρόν ή Λεπέν.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Άρση μέτρων: Πότε επανέρχεται η μουσική στην εστίαση – Τι αλλάζει σε γάμους και ωράριο κυκλοφορίας