«Ισραήλ 3.0»: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ-Από τις Ειδικές Δυνάμεις στην πολιτική
Ο Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος ορκίστηκε την Κυριακή νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ, αντιπροσωπεύει πολλά από τα χαρακτηριστικά και τις αντιθέσεις που ορίζουν τη χώρα, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Associated Press.
«Είναι ένας θρησκευόμενος Εβραίος που έβγαλε όμως εκατομμύρια στον, ως επί το πλείστον κοσμικό τομέα της υψηλής τεχνολογίας, ένας υπέρμαχος του κινήματος των εποικισμών που ζει σε προάστιο του Τελ Αβίβ, και ένας πρώην σύμμαχος του Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος συνεργάστηκε με κεντρώα και αριστερά κόμματα για να δώσει τέλος στη 12ετή παραμονή του στην εξουσία» αναφέρεται σχετικά.
Το υπερεθνικιστικό κόμμα του, Γιαμίνα, κέρδισε μόνο επτά έδρες στην 120 εδρών Κνεσέτ στις εκλογές του Μαρτίου- την τέταρτη αναμέτρηση μέσα σε δύο χρόνια. Ωστόσο, αρνούμενος να δεσμευτεί στον Νετανιάχου ή τους αντιπάλους του, ήρθε στη θέση του «kingmaker». Ακόμα και αφού ένα μέλος του κόμματός του τον εγκατέλειψε ως αντίδραση στη συμφωνία συνασπισμού, ο ίδιος κατέληξε πρωθυπουργός.
Ένας υπερεθνικιστής σε έναν μετριοπαθή συνασπισμό
Ο Μπένετ τοποθετείται εδώ και πολύ καιρό δεξιότερα του Νετανιάχου, ωστόσο θεωρείται πως θα είναι αρκετά περιορισμένος από τον ασυνήθιστο συνασπισμό του, που έχει μια μικρή μόνο πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και περιλαμβάνει κόμματα από τη δεξιά, την αριστερά και το κέντρο.
Αντιτίθεται στην ανεξαρτησία των Παλαιστινίων και είναι ένθερμος υποστηρικτής των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ, που πολλοί Παλαιστίνιοι και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρούν σημαντικό εμπόδιο για την ειρήνη.
Ο Μπένετ επέκρινε έντονα τον Νετανιάχου όταν συμφώνησε να επιβραδύνει την ανέγερση οικισμών λόγω πιέσεων από τον πρόεδρο Ομπάμα, που προσπάθησε και απέτυχε να επανεκκινήσει την ειρηνευτική διαδικασία νωρίς κατά την πρώτη του θητεία.
Υπηρέτησε για λίγο ως επικεφαλής του συμβουλίου εποίκων της Δυτικής Όχθης, Γέσα, πριν μπει στην Κνεσέτ το 2013. Ο Μπένετ αργότερα διατέλεσε υπουργός θεμάτων διασποράς, παιδείας και άμυνας σε διάφορες κυβερνήσεις του Νετανιάχου.
«Είναι ένας δεξιός ηγέτης, σκληροπυρηνικός σε θέματα ασφαλείας, μα ταυτόχρονα πολύ ρεαλιστής» είπε ο Γιοχάναν Πλέσνερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας του Ισραήλ, που γνωρίζει τον Μπένετ εδώ και χρόνια και υπηρέτησε μαζί του στις ένοπλες δυνάμεις. Περιμένει ο Μπένετ να εμπλακεί με τις άλλες πλευρές για να βρεθεί ένας «κοινός παρονομαστής» καθώς επιδιώκει να συγκεντρώσει υποστήριξη και αποδοχή ως ηγέτης της χώρας.
Η αντιπαλότητα με τον Νετανιάχου
Ο 49χρονος, πατέρας τεσσάρων παιδιών, συμμερίζεται την επιθετική γραμμή του Νετανιάχου ως προς το Μεσανατολικό, μα οι σχέσεις των δύο ήταν έντονες ανά τα χρόνια.
Ο Μπένετ ήταν προσωπάρχης του Νετανιάχου για δύο χρόνια, μα επήλθε ρήγμα μετά από μια μυστηριώδη αντιπαράθεση την οποία ισραηλινά ΜΜΕ συνέδεσαν με τη σύζυγο του Νετανιάχου, Σάρα, που ασκεί μεγάλη επιρροή στον εσώτερο κύκλο του συζύγου της.
Ο Μπένετ έκανε προεκλογική εκστρατεία ως καθαρός δεξιός εν όψει των εκλογών του Μαρτίου και δεσμεύτηκε στην τηλεόραση πως δεν θα επέτρεπε στον Γιαΐρ Λαπίντ, κεντρώο και βασικό αντίπαλο του Νετανιάχου, να γίνει πρωθυπουργός. Ωστόσο όταν έγινε ξεκάθαρο πως ο Νετανιάχου δεν μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση, έκανε ακριβώς αυτό, συμφωνώντας να υπηρετήσει ως πρωθυπουργός για δύο χρόνια πριν δώσει τη θέση στον Λαπίντ, αρχιτέκτονα του νέου συνασπισμού.
Αλλαγή γενιάς
Ο Μπένετ, ένας σύγχρονος ορθόδοξος Εβραίος, θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ που φορά τακτικά «κιπά». Ζει στη Ραανάνα, προάστιο του Τελ Αβίβ, αντί για τους οικισμούς τους οποίους υποστηρίζει.
Γεννήθηκε στη Χάιφα, από γονείς που είχαν έρθει από την Αμερική, και μετά ακολούθησαν εναλλαγές μεταξύ βόρειας Αμερικής και Ισραήλ, στρατιωτικής υπηρεσίας, νομικής σχολής και του ιδιωτικού τομέα. Στο διάστημα αυτό καλλιέργησε μια εικόνα που είναι ταυτόχρονα σύγχρονη, θρησκευόμενη και εθνικιστική.
Αφού υπηρέτησε στην επίλεκτη μονάδα καταδρομών Σαγερέτ Ματκάλ, ο Μπένετ σπούδασε στη Νομική, στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο. Το 1999 ίδρυσε την Cyota, εταιρεία λογισμικού η οποία πωλήθηκε το 2005 στην αμερικανική RSA Security αντί 145 εκατ. δολαρίων.
Ο Μπένετ έχει πει πως η πικρή εμπειρία του πολέμου του 2006 κατά της Χεζμπολά τον ώθησε να ασχοληθεί με την πολιτική. Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης εκείνης ήταν αμφιλεγόμενο και η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της εποχής δέχτηκαν επικρίσεις για αυτό.
Ο Μπένετ, όπως γράφει το Associated Press, αντιπροσωπεύει μια τρίτη γενιά Ισραηλινών ηγετών, μετά τους ιδρυτές του κράτους και τη γενιά του Νετανιάχου, που πέρασαν τα έντονα πρώτα χρόνια της χώρας, τα οποία είχαν χαρακτηριστεί από επανειλημμένους πολέμους με τις αραβικές χώρες.
«Είναι Ισραήλ 3.0» έγραψε ο Άνσελ Πφέφερ, αρθρογράφος της αριστερίζουσας Haaretz, σε πρόσφατο προφίλ του για τον Μπένετ. «Ένας εθνικιστής Εβραίος, μα όχι στα αλήθεια δογματικός. Κάπως θρησκευόμενος, μα σίγουρα όχι ευσεβής. Ένας στρατιωτικός που προτιμά τις ανέσεις της πολιτικής αστικής ζωής και ένας επιχειρηματίας του χώρου της υψηλής τεχνολογίας που δεν ενδιαφέρεται να βγάλει άλλα εκατομμύρια. Ένας υποστηρικτής του Ευρύτερου Ισραήλ, μα όχι έποικος. Και ίσως να μην παραμείνει ούτε πολιτικός για όλη του τη ζωή».
Με πληροφορίες από Associated Press
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2021 LIVE: Πρόγραμμα, θέματα, απαντήσεις, βάσεις - Συνεχής ενημέρωση
Πανελλήνιες- Πανελλαδικές 2021: Σε ποιες σχολές αναμένεται να αυξηθούν οι βάσεις εισαγωγής και γιατί