Πούτιν-Μπάιντεν: Tι θέλει ο «τσάρος» από τον πλανητάρχη- Η κρίσιμη αμερικανο-ρωσική Σύνοδος
H Σύνοδος που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στη Γενεύη ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν δε θα είναι μία θερμή «συνάντηση μεταξύ φίλων».
Αρχικά, η Ρωσία συμπεριέλαβε πρόσφατα τις ΗΠΑ στον επίσημο κατάλογο των «εχθρικών κρατών». Και οι δύο πλευρές περιγράφουν τις σχέσεις τους με μελανά χρώματα, ενώ οι δύο χώρες έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους.
Ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις για πολλά θέματα, από την προσάρτηση της Κριμαίας, έως την φερόμενη ανάμειξη στις εκλογές και δύο πρώην πεζοναύτες των ΗΠΑ βρίσκονται τώρα στις ρωσικές φυλακές .Ένας από αυτούς εκτίει ποινή φυλάκισης 16 ετών κατηγορούμενος για κατασκοπεία.
Λάδι στη φωτιά της έντασης έριξε και η πρόσφατη δήλωση του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συμφώνησε με έναν δημοσιογράφο, τονίζοντας οτι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «δολοφόνος». Οι δύο άνδρες παρ’όλα αυτά πρόκειται να συναντηθούν ως πρόεδροι για πρώτη φορά, και αυτό από μόνο του για κάποιους αποτελεί επίτευγμα.
Είναι «θέμα στάτους»
Η Σύνοδος Κορυφής είναι σημαντική από άποψη συμβολισμών. «Τοποθετεί τη Ρωσία στην ίδια κατηγορία με τις ΗΠΑ, και για τον Πούτιν ο συμβολισμός αυτός δεν είναι ασήμαντος », λέει ο Αντρέι Κορτούνοφ, διευθυντής της ομάδας σκέψης RIAC στη Μόσχα.
Η συνάντηση σημειώνεται στην αρχή της θητείας του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό και μετά από αίτησή του – όλα αυτά δίνουν «έξτρα πόντους» στο Κρεμλίνο. Είναι επίσης μια πλήρης σύνοδος κορυφής - όχι μια σύντομη συνάντηση στο περιθώριο άλλης εκδήλωσης.
Και παρά την φορτωμένη ατζέντα του Μπάιντεν με την Σύνοδο της G7 και τις συναντήσεις στα αρχηγεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τελευταίο σταθμό στην ευρωπαϊκή περιοδεία του Μπάιντεν, το τετ-α-τετ του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν με θέα τη λίμνη της Γενεύης.
«Ο Πούτιν θέλει σίγουρα να φανεί ισότιμος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. . Θέλει να γίνει σεβαστός υπό τους όρους του. Θέλει να εμφανιστεί macho ηγέτης και μέλος του κλαμπ των ισχυρών»
Ιστορία και ελπίδες
Η επιλογή της Γενεύης για το ραντεβού ξεκινά από μια συνάντηση την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου το 1985: ήταν η πρώτη Σύνοδος Κορυφής μεταξύ του Ρόναλντ Ρίγκαν και του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
Ο Λευκός Οίκος λέει ότι ο στόχος του σήμερα είναι μια «σταθερή» και «προβλέψιμη» σχέση με τη Ρωσία. Όμως ο Βλαντιμίρ Πούτιν πάντα αφήνει τους άλλους να μαντεύουν τις κινήσεις του, από τότε που οι άνθρωποί του εισέβαλαν στην Κριμαία το 2014 και η χερσόνησος προσαρτήθηκε από την Ουκρανία. Ήταν η αρχή της κατάρρευσης στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ.
«Ένας πιο εφικτός στόχος θα ήταν να δοκιμάσουν οι δύο πλευρές πού βρίσκονται οι κόκκινες γραμμές της άλλης πλευράς» τονίζει η πολιτική αναλύτρια Λίλια Σέβτσοβα, τονίζοντας ότι ο διάλογος είναι «η επιστροφή από την άβυσσο».
«Αν οι δύο πλευρές δεν επικοινωνούν, τότε η Ρωσία θα γίνει πιο απρόβλεπτη», υποστηρίζει.
Μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα;
Αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στην κρατική τηλεόραση ότι υπήρχαν «ζητήματα στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε» με τις ΗΠΑ, εγκαινιάζοντας νέες συνομιλίες για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, τις περιφερειακές συγκρούσεις όπως η Συρία και η Λιβύη και την κλιματική αλλαγή.
«Αν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μηχανισμούς για την επεξεργασία αυτών των θεμάτων, τότε νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι η σύνοδος κορυφής δεν ήταν μάταια» υποστήριξε ο Πούτιν.
Ορισμένοι στη Ρωσία υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να είναι εφικτή μια ανακωχή στους «διπλωματικούς πολέμους»: οι ΗΠΑ έχουν απελάσει δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες τα τελευταία χρόνια. Στο εξής οι αμερικανικές αποστολές στη Ρωσία δεν θα επιτρέπεται να απασχολούν ντόπιους, πράγμα που σημαίνει δραματικές περικοπές στις υπηρεσίες.
Η Μόσχα μπορεί να επιτρέψει στον πρέσβη της να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον ως ελάχιστη κίνηση καλής θέλησης.
Οι ΗΠΑ θα θέσουν επίσης το ζήτημα των κρατουμένων τους στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων ο πρώην πεζοναύτης Πολ Γουέλαν, ο οποίος συνελήφθη το 2018 και καταδικάστηκε για κατασκοπεία, κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.
Η Ρωσία ανακίνησε πρόσφατα το θέμα της ανταλλαγής κρατουμένων - αλλά οι όροι που έθεσε δεν έγιναν δεκτοί από τις ΗΠΑ και μια μονομερής χειρονομία από τον Πούτιν φαίνεται απίθανη.
«Εχθρική Δύση»
Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρεται συχνά τον τελευταίο καιρό στην εχθρότητα της Δύσης και ανεβάζει τους τόνους. Σε πρόσφατο Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, ισχυρίστηκε ξανά ότι οι ΗΠΑ θέλουν να «συγκρατήσουν» την ανάπτυξη της Ρωσίας.
Λίγες μέρες νωρίτερα, είχε απειλήσει να «σπάσει τα δόντια» οποιουδήποτε ξένου θελήσει να «δαγκώσει» τη Ρωσία, επιμένοντας ότι ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει την ανοδική πορεία και τη δύναμη της χώρας.
Είναι σαφές ότι πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι αντίπαλος που δεν τα πάει καλά με τη Ρωσία και δεν πιστεύω ότι αυτό το όραμα θα αλλάξει, λένε οι αναλυτές. Ακόμα κι έτσι, υποστηρίζει ότι η Ρωσία προσπαθεί να μειώσει την ένταση στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον.
Αναπόφευκτη «κατσάδα»
Αυτό που απεύχεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά δεν πρόκειται να το «γλιτώσει» είναι μια διάλεξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα , με σημείο αιχμής την υπόθεσης του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι που έπεσε θύμα δηλητηρίασης και φυλακίστηκε.
Τα γραφεία και η οργάνωση κατά της διαφθοράς του Nαβάλνι έχουν απαγορευτεί ως «εξτρεμιστικά» από δικαστήριο της Μόσχας, μια απόφαση που θα μπορούσε εύκολα να καθυστερήσει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής.
Αντ 'αυτού, ο χρόνος της απόφασης στέλνει ένα μήνυμα: ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συνεχίσει να καταστέλλει την αντιπολίτευση και αυτό δεν είναι «δουλειά» της Αμερικής.
«Ο Μπάιντεν θα πει τα δικά του – τη διάλεξή του για τον Ναβάλνι και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και ο Πούτιν θα πει τα δικά του - ότι οι ΗΠΑ είναι οι ίδιες» προβλέπει η Σεβτσόβα. Αφού πουν τα δικά τους όμως θα προχωρήσουν σε μία κοινή δήλωση που δεν θα είναι άλλη από την επιθυμία τους να εκτονώσουν την ένταση.
Πηγή:BBC
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2021 LIVE: Πρόγραμμα, θέματα, απαντήσεις, βάσεις - Συνεχής ενημέρωση