«Κλειδαριά» στα σαγόνια για επιτυχές αδυνάτισμα
Εμφανισιακά θυμίζει κάπως «σιδεράκια», μα ο σκοπός είναι τελείως διαφορετικός: Η συσκευή που ανέπτυξαν ερευνητές στο Πανεπιστημίου του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο «κλειδώνει» τα σαγόνια του χρήστη έτσι ώστε να μην…τρώει περισσότερο από όσο θα έπρεπε προκειμένου να αδυνατίσει.
Οι ερευνητές που δημιούργησαν το DentalSlim Diet Control κάνουν λόγο για την πρώτη συσκευή απώλειας βάρους, για την αντιμετώπιση αυτού που χαρακτηρίζουν ως «παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας». Τοποθετείται στο στόμα του χρήστη από επαγγελματία και το «κλειδώνει», επιτρέποντάς του να ανοίγει τα σαγόνια του μόνο περίπου δύο χιλιοστά. Αυτό τους επιτρέπει να μιλάνε και δεν εμποδίζει να αναπνέουν, ωστόσο περιορίζει τη διατροφή τους σε υγρά.
Σχετική δοκιμή έγινε στο Ντούνεντιν, και ο μέσος όρος απώλειας βάρους ήταν 6,36 κιλά σε δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, καθηγητή Πολ Μπρούντον, πρόκειται για μια συσκευή η οποία είναι οικονομική, ασφαλής και φέρνει αποτελέσματα. Επίσης, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ο χρήστης μπορεί να τη βγάλει, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί ξανά.
«Είναι μια μη επεμβατική, αναστρέψιμη, οικονομική και ελκυστική εναλλακτική στις χειρουργικές επεμβάσεις. Είναι γεγονός πως δεν υπάρχουν δυσμενείς παρενέργειες» είπε σχετικά.
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες ανά τον κόσμο είναι υπέρβαροι, 650 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι και αυτά προκαλούν περίπου 2,8 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο. Εκτιμάται πως το 57% του ενήλικου πληθυσμού του πλανήτη θα είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο ως το 2030.
«Επιπρόσθετα, μπορεί να υπάρχουν ψυχολογικά συμπτώματα, μεταξύ των οποίων η ντροπή, η κατάθλιψη και η απώλεια αυτοεκτίμησης, και οι παχύσαρκοι μπορεί να βιώνουν διαταραχές διατροφής, μαζί με στίγμα και διακρίσεις» είπε ο Μπρούντον.
Το εργαλείο αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε άτομα που θέλουν να χάσουν πρώτα κάποια κιλά πριν να υποβληθούν σε εγχείρηση, μα και για διαβητικούς, όπου τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.
Σημειώνεται πως η πρακτική του χειρουργικού «δεσίματος» των σαγονιών είχε γίνει δημοφιλής κατά τη δεκαετία του 1980, μα συνοδευόταν από κινδύνους: Υπήρχε κίνδυνος πνιγμού κατά τον εμετό, ενώ μετά από 9-12 μήνες εμφανιζόταν ουλίτιδα. Επίσης, κάποιες φορές συνεχίζονταν τα προβλήματα στην κίνηση του σαγονιού, ενώ κάποιοι ανέπτυσσαν ψυχολογικά προβλήματα.
«Το ωραίο εδώ είναι πως όταν οι ασθενείς φορέσουν τη συσκευή, μετά από δύο ή τρεις εβδομάδες μπορούν να αφαιρέσουν τους μαγνήτες. Μετά θα μπορούσαν να έχουν μια περίοδο με λιγότερο αυστηρή δίαιτα και μετά να επιστρέψουν στη θεραπεία» είπε ο καθηγητής. «Αυτό θα επέτρεπε μια στρατηγική με φάσεις για την απώλεια βάρους, που υποστηρίζεται με συμβουλές από διαιτολόγο που επιτρέπουν την επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων».
Οι ασθενείς λαμβάνουν ένα εργαλείο για να ανοίγουν τη συσκευή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μα δεν χρειάστηκε να το χρησιμοποιήσει κανείς. Επίσης, έχουν γίνει βελτιώσεις στον σχεδιασμό, ώστε να γίνει μικρότερη και πιο βολική λειτουργικά, αλλά και αισθητικά.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κίνητρα σε εμβολιασμένους: Γιατί η κυβέρνηση ξεκίνησε από τους νέους - Οι επόμενες διευκολύνσεις