Αφγανιστάν: Κατηγορίες του Καρζάι προς Η.Π.Α. για τη σφαγή 16 αμάχων

Τις Η.Π.Α. κατηγόρησε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίτ Καρζάι, τονίζοντας πως δεν συνεργάστηκαν σε μια έρευνα για τη σφαγή 16 Αφγανών χωρικών από έναν Αμερικανό στρατιώτη, την ώρα που ο κατηγορούμενος βρίσκεται ήδη σε βάση στο Κουβέιτ ενόψει της μεταφοράς του στις ΗΠΑ.

Αφγανιστάν: Κατηγορίες του Καρζάι προς Η.Π.Α. για τη σφαγή 16 αμάχων
2'

Μάλιστα, δεν δίστασε να εκφράσει τις υποψίες του πως στο περιστατικό συμμετείχαν παραπάνω από έναν στρατιώτη.

«Η αφγανική κυβέρνηση δεν είχε καμία συνεργασία από την πλευρά των Αμερικανών για να της παραδώσουν τους στρατιώτες τους. Ο επικεφαλής του στρατού ανέφερε μόλις ότι η αφγανική ερευνητική ομάδα δεν είχε τη συνεργασία που ανέμενε από τις ΗΠΑ. Γι' αυτό όλα αυτά είναι ερωτήματα που θα εγείρονται, και θα εγείρονται πολύ δυνατά, και θα εγείρονται ξεκάθαρα», είπε αρχικά.

«Αυτό κρατάει πάρα πολύ καιρό. Η συμπεριφορά αυτή δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτή. Δεν ζητούμε λεφτά, θέλουμε δικαιοσύνη. Θέλουμε να μας απαντήσουν στο ερώτημα γιατί σκότωσαν τους αμάχους μας και θέλουμε να τιμωρηθούν. Η σφαγή των 16 ήταν μια καλά μελετημένη ενέργεια».

Το επεισόδιο αυτό ενέτεινε περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Μολονότι οι αφγανικές αρχές ζήτησαν πρόσφατα ο ένοχος για το φόνο των αμάχων να δικαστεί δημοσίως στο Αφγανιστάν, ο στρατιώτης που κατηγορείται έχει ήδη μεταφερθεί σε αμερικανική βάση στο Κουβέιτ, από όπου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος του, θα μεταφερθεί σε στρατιωτική φυλακή υψίστης ασφαλείας στις ΗΠΑ.

Πολλοί από τους συγγενείς των θυμάτων που υποδέχθηκε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο ο Καρζάι δήλωσαν ότι 15 ως 20 Αμερικανοί στρατιώτες, κι όχι μόνον ένας, όπως έχει ανακοινώσει ο αμερικανικός στρατός, εμπλέκονται στο περιστατικό της Κυριακής. Οι συγγενείς των θυμάτων δεν είχαν αποδείξεις για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους αυτούς.

Ο Καρζάι ωστόσο φάνηκε να υποστηρίζει την πεποίθηση αυτή, την οποία υποστηρίζουν και πολλοί άλλοι Αφγανοί, συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλίου της χώρας. Σύμφωνα με αυτούς, ένας άνδρας οπλισμένος που δρα μόνος του δεν μπορεί να σκότωσε τόσο πολλούς ανθρώπους και σε διαφορετικά μέρη που τα χωρίζει κάποια απόσταση.

«Πιστεύουν ότι δεν είναι δυνατό για έναν άνθρωπο να το κάνει αυτό. Σε (μια) οικογένεια, σε τέσσερα δωμάτια σκοτώθηκαν άνθρωποι, σκοτώθηκαν γυναίκες και παιδιά, και όλοι αυτοί μεταφέρθηκαν σε ένα δωμάτιο και στη συνέχεια τους έβαλαν φωτιά. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ένας άνθρωπος», σημείωσε ο Καρζάι.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή