Επιστροφή 4.500 αφισών που είχαν κατασχεθεί από τους Ναζί

Ομοσπονδιακό Γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε πως μια συλλογή 4.500 αφισών οι οποίες είχαν κατασχεθεί από τους ναζί πριν 70 χρόνια, πρέπει να επιστραφούν στον απόγονο του αρχικού κατόχου τους.

Επιστροφή 4.500 αφισών που είχαν κατασχεθεί από τους Ναζί
2'

Οι 4.300 αφίσες, των οποίων η αξία υπολογίζεται στα 4,3 εκατ. ευρώ, είχαν κατασχεθεί από τους Ναζί το 1938 από τον οδοντίατρο Χανς Ζαχς, βάσει των νόμων για τις διακρίσεις εναντίον των Εβραίων.

Οι αφίσες εδώ και χρόνια βρίσκονται στο μουσείο του Βερολίνου, ωστόσο τώρα θα επιστραφούν στον γιό του αρχικού συλλέκτη, τον Πέτερ Ζαχς, ο οποίος σήμερα ζει στη Νέα Υόρκη.

«Οι αφίσες αυτές είναι όλες τους χειροποίητες, όχι σαν αυτές που σήμερα βλέπουμε να αναπαράγονται εκατ. φορές σε όλον τον κόσμο. Είχαν φιλοτεχνηθεί από ζωγράφους και αποτελούν πραγματική τέχνη», τόνισε ο δικηγόρος του Ζαχς, Ματίας Ντρούμπα.

Υπήρχαν φόβοι πως η συλλογή είχε καταστραφεί, ωστόσο κάποιες αφίσες άρχισαν να εμφανίζονται σε περιοχές της Ανατολικής Γερμανίας. Το θέμα της επιστροφής των κατασχεθέντων έργων τέχνης από τους Ναζί αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα στη Γερμανία, πολλές φορές ένεκα της υπέρογκης εκτιμώμενης αξίας των έργων αυτών. Πολλοί κατηγορούν τους δικαιούχους πως ενδιαφέρονται πραγματικά μόνον για το κέρδος τους, και όχι τόσο για την συναισθηματική, ή την καλλιτεχνική τους αξία.

Πάντως, ο δικηγόρος του απογόνου του κατόχου της συλλογής, είπε πως «για τον Πέτερ Ζαχς, αυτό αποτελεί ένα στοιχείο επανασύνδεσής του με την ιστορία της οικογένειάς του. Είχαν αναγκαστεί να φύγουν τότε από τη Γερμανία. Χρειάσθηκε ακόμη και να βοηθήσει να τυλίξουν τις αφίσες και να τις μεταφέρουν στο φορτηγό, προτού του επιτρέψουν να εγκαταλείψει τη χώρα. Ο συλλέκτης ήταν Βερολινέζος και συνέλεξε τις αφίσες στο Βερολίνο. Κι εγώ, ως Βερολινέζος θα ήμουν πολύ ευτυχισμένος εάν παρέμεναν εδώ», τόνισε ο Ντρούμπα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή