Επισκέπτεται την Πολωνία μετά από 9 χρόνια

Την Πολωνία επισκέπτεται από σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Μόσχας να προσεγγίσει την...

1'

Την Πολωνία επισκέπτεται από σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Μόσχας να προσεγγίσει την Βαρσοβία.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία Ρώσου αρχηγού κράτους τα τελευταία εννέα χρόνια.


Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα συναντηθεί με τον Πολωνό ομόλογό του, Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, καθώς και με τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ ενώ θα υπογραφούν και τέσσερις συμφωνίες.


"Οι πολωνο-ρωσικές σχέσεις δεν μπορεί να είναι όμηρος του παρελθόντος" δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι "στην ιστορία μας, υπήρξαν φωτεινές, αλλά και δύσκολες και σκοτεινές πλευρές. Και στη ζωή είναι σημαντικό να προσπαθούμε να ξεχωρίζουμε την ιστορία, όποια και αν είναι, από το παρόν. Διαφορετικά, θα είμαστε πάντοτε όμηροι του παρελθόντος".


Αναγνωρίζοντας για μία ακόμη φορά ότι η σφαγή των 22.000 Πολωνών αξιωματικών στο Κατίν το 1940 έγινε με διαταγή του Στάλιν, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι "ο Στάλιν και η κλίκα του είναι υπεύθυνοι για το έγκλημα αυτό. Τα έγγραφα το επιβεβαιώνουν. Οι απόπειρες αμφισβήτησης της αξιοπιστίας αυτών των εγγράφων δεν είναι σοβαρές. Προσωπικά πιστεύω ότι η υποχρέωσή μας είναι να πούμε την αλήθεια για την τραγωδία αυτή. Θα το κάνω εγώ".

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή