Βρετανία: O Τζόνσον δεν ήθελε lockdown γιατί ο κορωνοϊός «σκότωνε μόνο 80ρηδες»- Nέα «βόμβα Κάμινγκς

Ο πρώην κορυφαίος σύμβουλος της Ντάουνινγκ Στριτ βάζει νέα φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της γηραιάς αλβιόνας.
4'

Ο στενός συνεργάτης κάποτε του Μπόρις Τζόνσον που έπεσε σε δυσμένεια και έκτοτε δεν χάνει ευκαιρία να επικρίνει τον πρώην «προϊστάμενό» του, έδωσε μία εφ'ολης της ύλης αποκαλυπτική συνέντευξη στο BBC.

Παρουσιάζει για πολλοστή φορά τον ισχυρό άνδρα της Βρετανίας ως έναν ανάλγητο πολιτικό χωρίς κοινωνικές ευαισθησίες που δεν έχει αίσθηση της πραγματικότητας και θεωρούσε πραγματικό «αφεντικό» του μόνο την συντηρητική εφημερίδα «Τelegraph» που ήταν κατά των περιοριστικών μέτρων.

Iσχυρίστηκε μεταξύ άλλων πως ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αντιστεκόταν στην επιβολή δεύτερου lockdown πέρυσι το φθινόπωρο διότι πίστευε πως όσοι πέθαιναν από κορωνοϊό ήταν «στην ουσία όλοι άνω των 80».

Ο αμφιλεγόμενος Κάμινγκς, ο άνθρωπος ουσιαστικά που κρύβεται πίσω από την πετυχημένη εκστρατεία υπέρ του Brexit και παραιτήθηκε πριν απο λίγους μήνες, αποκάλυψε επίσης πως ο πρωθυπουργός του είχε στείλει μήνυμα την ίδια περίοδο λέγοντας: «Δεν τα τρώω πλέον όλα αυτά τα πράγματα περί καταβεβλημένου Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Τα νέα μηνύματα θα προκαλέσουν περαιτέρω αμφιβολίες για τις ενέργειες του πρωθυπουργού πριν από το «κλείσιμο» του Νοεμβρίου, μια περίοδο κατά την οποία ο Κάμινγκς και άλλοι ανώτεροι επιστήμονες δήλωναν ότι ο πρωθυπουργός αντιτασσόταν σθεναρά στο lockdown.

O Τζόνσον, ο οποίος κινδύνευσε σοβαρά αφού νοσηλεύτηκε με κορονοϊό τον Απρίλιο του 2020, έλεγε στις συναντήσεις με τους κορυφαίους του συμβούλους οτι δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει συμφωνήσει με το πρώτο "lockdown”.

Κατά τον πρώην σύμβουλό του, ο Μπόρις Τζόνσον δεν ήθελε να «σκοτώσει» την οικονομία από τη στιγμή που όπως θεωρούσε οι θάνατοι από Covid αφορούσαν πολίτες που είχαν ξεπεράσει το προσδόκιμο ζωής.

Στο ίδιο μήνυμά του μάλιστα στις 15 Οκτωβρίου ο κ. Τζόνσον είχε αστειευτεί γράφοντας «κολλήστε Covid και ζήστε περισσότερο!»

Είχε προσθέσει ότι ελάχιστοι κάτω των 60 έμπαιναν στο νοσοκομείο και αυτοί επιζούσαν. «Υπάρχουν μάξιμουμ 3 εκ. ηλικίας άνω των 80 σε αυτή τη χώρα. Δείχνει ότι δεν πάμε σε εθνικό lockdown», είχε γράψει στο μήνυμα. Τελικά ο κ. Τζόνσον διέταξε lockdown στις 31 Οκτωβρίου.

Παρά τις προειδοποιήσεις του επιστημονικού του συμβούλου και του Ντόμινικ Κάμινγκς για αύξηση των κρουσμάτων και για την ανάγκη νέου lockdown, ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανιζόταν αμετάπειστος και φέρεται να έλεγε «όχι, δεν το κάνω».

Επικαλούνταν πάντα τη συντηρητική εφημερίδα Daily Telegraph, που ήταν κατά των περιοριστικών μέτρων, ως «το πραγματικό αφεντικό» του, υποστήριξε ο κ. Κάμινγκς. Φοβόταν επίσης την αντίδραση του Κόμματος.

Ο απερίσκεπτος Τζόνσον και η βασίλισσα

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Κάμινγκς, στην αρχή της πανδημίας ο Μπόρις Τζόνσον επέμενε να συνεχίσει τις εβδομαδιαίες συναντήσεις με τη βασίλισσα Ελισάβετ. Μεταπείστηκε μόνο όταν ο σύμβουλός του τον ρώτησε τι θα συνέβαινε αν μετέδιδε ο ίδιος τον ιό στην ηλικιωμένη βασίλισσα και εκείνη πέθαινε.

«Είπα, τι κάνεις, και είπε, πρόκειται να δω τη βασίλισσα και του είπα, για τι πράγμα μιλάς, φυσικά δεν μπορείς να πας και να δεις τη βασίλισσα. Είπε αυτό κάνω κάθε Τετάρτη, αποδέξου το, θα πάω να τη δω », είπε ο Κάμινγκς.

Η Downing Street αρνήθηκε ότι συνέβη αυτό το περιστατικό. Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο Καμινγκς ωστόσο ισχυρίζεται ότι τελικά έπεισε τον Τζόνσον να μην θέσει σε κίνδυνο την υγεία της βασίλισσας. «Του είπα, υπάρχουν άνθρωποι σε αυτό το γραφείο που είναι σε απομόνωση, μπορεί να έχουν κορονοϊό, μπορεί να έχεις και εσύ κορονοϊό, δεν μπορείς να πάς και να δείς τη βασίλισσα.

Τι γίνεται αν πας να τη δεις και μεταδώσεις στη Βασίλισσα κοροναϊό; «Προφανώς δεν μπορείς να πας… Απλώς είπα αν, της μεταδώσεις τον κορονοϊό και πεθάνει τι θα κάνεις, δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, δεν μπορείς να το διακινδυνεύσεις, αυτό είναι εντελώς παράλογο. Και είπε, βασικά απλά δεν το είχε σκεφτεί, είπε, ναι, «σκ…ά! δεν μπορώ να πάω».

Απαντώντας στα αποσπάσματα προβλήθηκαν χθες στο κεντρικό δελτίο του BB, η Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε πως ο πρωθυπουργός καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας λάμβανε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει ζωές και περιουσίες, καθοδηγούμενος από τις καλύτερες επιστημονικές συστάσεις και πως η κυβέρνηση απέτρεψε την καταρρευση του βρετανικού ΕΣΥ.

Η συνέντευξη είναι η πρώτη που παραχωρεί ο Κάμινγκς στην καριέρα του και θα προβληθεί σήμερα το βράδυ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: «Δεύτερες σκέψεις» μετά τους υγειονομικούς - Ορόσημο η 1η Σεπτεμβρίου