Oλυμπιακοί Αγώνες 2020: 15 ερωτήσεις για την πιο πολυσυζητημένη διοργάνωση όλων των εποχών
Δεν θα έχουν φιλάθλους στα περισσότερα γήπεδα. Οι Ιάπωνες δεν τους θέλουν. Και λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης, οι διοργανώτριες Αρχές άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο ακύρωσης. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 -που γίνονται με ένα χρόνο καθυστέρηση λόγω πανδημίας- είναι μία από τις πιο περίεργες διοργανώσεις στην ιστορία του θεσμού.
Λίγες ώρες πριν αρχίσει η μεγαλύτερη γιορτή αθλητισμού στον πλανήτη η ισπανική εφημερίδα Marca απάντησε σε βασικά ερωτήματα που εξακολουθούν να απασχολούν μεγάλη μερίδα πληθυσμού.
1. Είναι υπό έλεγχο η κατάσταση στο Τόκιο 2020;
Παρά τα αυστηρά μέτρα ελέγχου που εφαρμόζονται, όπως τα καθημερινά μοριακά τεστ, ένα 24ωρο πριν από την τελετή έναρξης -είχαν καταγραφεί 87 κρούσματα Covid-19, μεταξύ αθλητών, αξιωματούχων και δημοσιογράφων.
Σε μια Ολυμπιακή οικογένεια περίπου 30.000 ατόμων, ο αριθμός ειναι αρκετά υψηλός. Δεν εντοπίζονται όλες οι μολύνσεις στο Ολυμπιακό Χωριό, αλλά και σε άλλους χώρους της διοργάνωσης, όπως συνέβη με την ομάδα ράγκμπι της Νότιας Αφρικής. Στην πόλη του Τόκιο, σε σύνολο 12 εκατομμυρίων κατοίκων, εντοπίστηκαν 1.000 καθημερινές λοιμώξεις την τελευταία εβδομάδα. Τα τελευταία στοιχεία ωστόσο «δείχνουν» ρεκόρ κρουσμάτων και προκαλούν ανησυχία.
2. Είναι περιορισμένες οι κινήσεις των αθλητών;
Ναι, στην πραγματικότητα, η κίνησή τους περιορίζεται στην προπόνηση και την επιστροφή στο Ολυμπιακό Χωριό. Μπορούν να κινούνται μόνο μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό.
Δεν μπορούν να παρακολουθήσουν αγώνες, εκτός από το άθλημά τους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαμονή τους στο Τόκιο περιορίζεται υποχρεωτικά σε πέντε ημέρες πριν από την έναρξη του διαγωνισμού τους και μία μέρα μετά, πολύ λίγοι θα έχουν ολοκληρώσει τις 14 ημέρες καραντίνας στο τέλος των Αγώνων και από τότε όλα είναι πιο ανοιχτά.
3. Είναι αξιόπιστοι οι έλεγχοι ;
Όλοι όσοι συμμετέχουν στους Αγώνες έχουν μια εφαρμογή που ονομάζεται Cocoa, ενσωματωμένη στα κινητά τους τηλέφωνα, η οποία επιτρέπει την ιχνηλάτηση σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος σε τεστ.
Για παράδειγμα, ένας Τσέχος παίκτης του μπιτς- βόλεϊ που βγήκε θετικός, είχε στενή επαφή με 12 άτομα, αλλά μόνο ένας από αυτούς είχε μολυνθεί από κορονοϊό.
4. Τι μέτρα λαμβάνονται;
Είναι απομονωμένοι και πρέπει να υποβληθούν σε τεστ PCR έξι ώρες πριν από τον αγώνα. Διαφορετικά, απαγορεύεται η συμμετοχή τους. Στην περίπτωση ομαδικών αγωνισμάτων, όπως συμβαίνει με την ομάδα ράγκμπι της Νότιας Αφρικής, το όριο είναι τουλάχιστον 13 παίκτες που δεν έχουν μολυνθεί από μια ομάδα 18 συνολικά ατόμων.
5. Είναι υποχρεωτική η παραμονή στο Ολυμπιακό Χωριό;
Οχι, δεν είναι. Ωστόσο, οι κινήσεις είναι τόσο περιορισμένες που, για παράδειγμα, οι παίκτες γκολφ δεν μπορούν να μπουν στο ξενοδοχείο κοντά στο γήπεδο μέχρι την παραμονή της έναρξης των Αγώνων και πρέπει να παραμείνουν στο χωριό για δύο ημέρες προπόνησης, καθώς η διαδρομή με το λεωφορείο είναι μιάμιση ώρα.
Η Simone Biles και η υπόλοιπη ομάδα ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ έχουν μετακομίσει σε ένα ξενοδοχείο. Οι ποδηλάτες δρόμου έχουν επίσης καταλύσει εκεί.
6. Η κατάσταση επηρεάζει την τελετή έναρξης;
Όχι μόνο όσον αφορά τους θαυμαστές -αν και θα υπάρξει ένας αριθμός εθελοντών- αλλά και στην παρέλαση. Οι αντιπροσωπείες έχουν μειωθεί στο μισό.
Η Ισπανία λόγου χάρη η οποία έχει 321 αθλητές, αν και δεν βρίσκονται όλοι στο Τόκιο αυτή τη στιγμή, θα παρελάσει μόνο με μια αντιπροσωπεία 150 αθλητών. Ανάμεσά τους μία ομάδα επτά προπονητών και εκπαιδευτών.
7. Θέλει η Ιαπωνία τους αγώνες;
Το 55% του πληθυσμού, σε μια έρευνα με περισσότερα από 1.400 άτομα, έχει αμφιβολίες για τους αγώνες. Τα δύο τρίτα πιστεύουν ότι θα είναι αδύνατο να ελεγχθεί η πανδημία κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Περισσότερες από 140.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί, με αίτημα την ακύρωση της εκδήλωσης.
Ο τύπος είναι διχασμένος μεταξύ των υπέρμαχων και των εχθρών της διοργάνωσης. Αρκετοί πρόεδροι από κολοσσούς που είναι επίσημοι χορηγοί, έχουν απορρίψει την πρόσκληση να παρευρεθούν και θα παρακολουθήσουν την τελετή από το σπίτι «όπως οι υπόλοιποι πολίτες». Υπάρχει ωστόσο πάντα ο φόβος για αντίποινα από τους καταναλωτές.
8. Θα μπορούσε η οργανωτική επιτροπή να ακυρώσει τους Αγώνες με δική της ευθύνη;
Όχι χωρίς παραβίαση της σύμβασης που υπεγράφη στο Μπουένος Άιρες το 2013. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα της επιβαλλόταν ποινή σχεδόν έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία, μαζί με τα 13 δισεκατομμύρια που έχει ήδη επενδύσει η χώρα θα «γονάτιζαν» την οικονομία της.
Έχει ήδη χάσει λίγο πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της απουσίας θαυμαστών και του πιθανού αντίκτυπου που θα είχε η παρουσία ενός εκατομμυρίου τουριστών στην πόλη.
9. Θα παρευρεθούν θαυμαστές;
Στο Τόκιο, ακόμα κι αν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, αφήσει ανοιχτή την πόρτα σε περίπτωση που η κατάσταση βελτιωθεί, υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να παρευρεθούν οι θαυμαστές.
Στην περιφέρεια Miyagi, θα υπάρξει ένα μικρό πλήθος για τον αγώνα Κίνας-ΗΠΑ την Πέμπτη. Στη Φουκουσίμα, αρχικά έλεγαν ότι θα επιτρέπονται οι θαυμαστές, αλλά όχι πλέον. Σε όλες τις τοποθεσίες, οι θαυμαστές απαγορεύονται να τραγουδούν. Συνιστάται ωστόσο η ενθάρρυνση των παικτών…με παλαμάκια.
10. Τι θα είναι ασυνήθιστο στους Αγώνες;
Αν και οι οπαδοί έχουν ήδη συνηθίσει να παρακολουθούν ποδόσφαιρο χωρίς κοινό, θα είναι περίεργο να βλέπει κανείς Ολυμπιονίκες να κερδίζουν, χωρίς θόρυβο. Ειδικά σε αγώνες που έχουν συνδυαστεί με μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα όπως τα 100 μέτρα.
Οι διοργανωτές ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν ήχους κονσέρβα, από άλλες διοργανώσεις και οθόνες θαυμαστών, ενώ θα ενεργοποιήσουν την τηλεματική. Θα είναι επίσης πολύ περίεργο το γεγονός ότι καθένας από τους Ολυμπιονίκες θα πρέπει να κρεμάνε τα μετάλλια μόνοι τους κατά τη διάρκεια της τελετής στέψης.
11. Τι κληρονομιά θα αφήσουν οι Αγώνες στην Ιαπωνία;
Μικρή. Ιδιαίτερα σε σύγκριση με τους Αγώνες του 1964, οι οποίοι επέφεραν μια ριζική αλλαγή στην πόλη του Τόκιο και τον εκσυγχρονισμό της, κληροδοτώντας στην ιαπωνική πρωτεύουσα το τρένο-σφαίρα, πολλά ξενοδοχεία και πολλά άλλα που έδωσαν ώθηση στον τομέα των υπηρεσιών, που είναι πλέον το νούμερο ένα πλεονέκτημα της μητρόπολης.
Το Ολυμπιακό Χωριό, στο τεχνητό νησί Harumi με τους 21 ουρανοξύστες θα μετατραπούν σε επενδυτική ευκαιρία. Αν όλα πάνε καλά, οι Αγώνες θα στείλουν ένα μήνυμα ενότητας και ανθεκτικότητας . Όπως και να ΄χει η διοργάνωση είναι δύσκολη.
12. Ποιοι θα δώσουν το παρών στην τελετή έναρξης;
Έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, της πρώτης κυρίας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζιλ Μπάιντεν, και του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς.
Ένα από τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν ο περιορισμός του αριθμού των αρχηγών κρατών σε έντεκα και ο αριθμός των υπουργών σε πέντε. Θα παρευρεθούν κάτω από 30 αρχηγοί κρατών, με επικεφαλής τον οικοδεσπότη Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσιχίντε Σούγκα.
13. Θα είναι οι χειρότεροι Αγώνες στην ιστορία;
Όχι. Ίσως οι πιο θλιβεροί - με εξαίρεση τον Μαύρο Σεπτέμβριο του Μονάχου - ή οι πιο απογοητευτικοί.
Σε μια χώρα που χρησιμοποιεί ήδη τεχνολογία 6G, που επιστράτευσε αυτοκίνητα χωρίς οδηγό για την εκδήλωση και όλα τα είδη ρομποτικής ... το να μην είναι σε θέση να ξεδιπλώσει όλο το τεχνολιγικό μεγαλείο της συνιστά οπισθοδρόμηση. Ιδιαίτερα για μία ασιατική χώρα που είχε θεωρήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ιδανική αφορμή για να επιστρέψει στο κλαμπ των μεγάλων δυνάμεων.
14. Ποια είναι η μεγαλύτερη αντιπροσωπεία;
Όσον αφορά τον αριθμό των αθλητών, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρώτες με 621, ακολουθούμενες από την Κίνα με 431, αν και με τους προπονητές και το προσωπικό υποστήριξης ο αριθμός τους αυξάνεται στα 777.
Συνολικά 207 Ολυμπιακές επιτροπές θα είναι παρούσες στους Αγώνες του Τόκιο. Τα Ηνωμένα Έθνη αποτελούνται από 193 χώρες.
15. Ποιοι είναι οι γηραιότεροι και νεότεροι αθλητές στους αγώνες του Τόκιο;
Η Rider Mary Hanna (66 ετών) θα είναι η γηραιότερη αθλήτρια στους Αγώνες. Η Αυστραλή θα γίνει επίσης η δεύτερη πιο ηλικιωμενη συμμετέχουσα στην ιστορία, μετά τη Lorna Johnstone της Βρετανίας, επίσης ιππέα, που αγωνίστηκε το 1972 στο Μόναχο σε ηλικία 70 ετών. Ένας άλλος Αυστραλός ιππέας, ο Andrew Hoy, ακολουθεί.
Είναι 62 ετών Ο νεότερος που καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ, θα είναι η 12χρονη κωπηλάτης από τη Συρία Hend Zaza, ακόμη νεότερη από τον skateboarder Sky Brown, ο οποίος θα είναι Ολυμπιονίκης σε 13 χρόνια και 11 ημέρες. Και οι δύο κέρδισαν ένα ιστορικό ρεκόρ: αυτό της κολυμβήτριας Margery Hinton (13 χρόνια και 44 ημέρες Άμστερνταμ, 1928)
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Φώφη Γεννηματά στο Νewsbomb.gr: Όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα γίνω ορντινάτζα κανενός