Steam Deck: Πώς η Valve φιλοδοξεί να αλλάξει το «τοπίο» σε PC gaming και φορητές παιχνιδομηχανές
Το Steam Deck αποτελεί το «όχημα» της εισόδου ενός από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στον χώρο του gaming στις φορητές παιχνιδομηχανές. Μπορεί όντως να αλλάξει τα δεδομένα;
Η Valve θεωρείται ένας από τους κορυφαίους «παίκτες» που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον χώρο του gaming, δεδομένου ότι το online κατάστημα/ πλατφόρμα της, Steam, θεωρείται κυρίαρχος στον χώρο του PC gaming. Ως εκ τούτου, τα αποκαλυπτήρια του Steam Deck πρόσφατα αποτέλεσαν «βόμβα» στον χώρο.
Για πολλούς θεωρείται πως η φορητή αυτή παιχνιδομηχανή, που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο, μπορεί να αποτελέσει ένα «Nintendo Switch για το PC gaming»- και, σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ισχυρό ανταγωνιστή για τη δημοφιλή φορητή παιχνιδομηχανή της Nintendo, που εδώ και καιρό θεωρείται ότι κυριαρχεί στον χώρο.
Αυτό που το Steam Deck «φέρνει στο τραπέζι» είναι η δυνατότητα του χρήστη να έχει όλη του τη συλλογή παιχνιδιών στο Steam στις «άκρες των δαχτύλων» του, ενώ παίζει από την άνεση του καναπέ του. Ωστόσο, τα παιχνίδια αυτά έχουν απαιτήσεις- και, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει από τεχνικής άποψης, το Steam Deck πρέπει να έχει τις ανάλογες δυνατότητες ως συσκευή. Για αυτόν τον λόγο, ίσως να ήταν πιο ορθό να εκλαμβάνεται το Steam Deck ως ένα φορητό PC περισσότερο: Μπορεί να συνδεθεί σε οθόνη ή τηλεόραση, μπορεί να δεχτεί εφαρμογές και λογισμικό κ.α- μάλιστα η Valve λέει πως θα μπορεί να δέχεται εγκατάσταση και άλλων καταστημάτων παιχνιδιών.
Η συσκευή «τρέχει» μια νέα έκδοση του SteamOS, του Linux-based λειτουργικού της Valve, ωστόσο θα μπορεί να παίζει παιχνίδια των Windows που δεν έχουν επίσημη υποστήριξη Linux, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή συμβατότητας Proton ή ακόμα και εγκαθιστώντας Windows.
Οι κρατήσεις έχουν αρχίσει ήδη, και θα κυκλοφορήσει σε τρεις εκδόσεις, των 64 GB (419 ευρώ), των 256 GB (549 ευρώ) και των 512 GB (679 ευρώ). Ο αποθηκευτικός χώρος του είναι επεκτάσιμος. Όσον αφορά στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά του, κάτω από την 7 ιντσών οθόνη του βρίσκoνται μια AMD Zen 2 CPU και μια RDNA 2 GPU, με 16 GB RAM. Η Valve επέλεξε να το «προικίσει» με οθόνη 1280 x 800, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να συνδέεται και με μεγάλες οθόνες ή τηλεοράσεις. Η διάρκεια της μπαταρίας του, όπως είπε στο IGN στέλεχος της Valve, κυμαίνεται μεταξύ 2-8 ωρών, ανάλογα με το τι παίζει ο χρήστης (πόσο απαιτητικό είναι).
Μπορεί να τα καταφέρει;
Το κατά πόσον το Steam Deck μπορεί πραγματικά να αλλάξει το τοπίο στο φορητό gaming…είναι μεγάλο ερώτημα, και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Για αρχή, ο χώρος των φορητών παιχνιδομηχανών δεν είναι αυτός που ήταν παλιά: Πολλοί χρήστες καλύπτουν τις ανάγκες τους στο mobile gaming χρησιμοποιώντας απλά και μόνο τα ισχυρά τους smartphones, οπότε για να μπορέσει το Steam Deck να κάνει τη διαφορά, ειδικά απέναντι στο Nintendo Switch, θα πρέπει να προσφέρει πραγματικά το «κάτι παραπάνω». Επί της προκειμένης, αυτό φαίνεται να είναι, πολύ απλά, η δυνατότητα να έχεις ολόκληρη τη συλλογή σου στο Steam…στην τσέπη σου- Δηλαδή «κανονικά», ολοκληρωμένα, «high-end» παιχνίδια για «κανονικά», ισχυρά gaming PC’s. Αυτό σίγουρα αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι η διαφορά με τις επιλογές και τα είδη παιχνιδιών που μπορεί να βρει κανείς πχ στο Android είναι εμφανής.
Ωστόσο, εδώ τίθεται ένα άλλο ερώτημα: Ο PC gamer είναι ένας gamer o οποίος αρέσκεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, να κάθεται στο ισχυρό PC του, το οποίο έχει διαμορφώσει ανάλογα με τις gaming ανάγκες και δυνατότητές του, και να παίζει τα παιχνίδια του απολαμβάνοντας τις δυνατότητές τους στο έπακρο. Οπότε, αφ’ενός, σίγουρα θα είναι ελκυστικό για πολλούς να μπορούν να πάρουν μαζί τους το Steam στον τον καναπέ, το κρεβάτι ή τις διακοπές τους, ωστόσο αφ’ετέρου θα υπάρχουν και αρκετοί που θα προτιμήσουν να παραμείνουν στο δυνατό τους PC και τη μεγάλη του οθόνη (αν και η δυνατότητα σύνδεσης με οθόνη ή τηλεόραση μάλλον θα βοηθήσει σημαντικά εδώ). Επίσης, όσο καλά και αν είναι τα χαρακτηριστικά του, τίθεται το ερώτημα κατά πόσον θα μπορούν να συμβαδίζουν σε βάθος χρόνου με τις απαιτήσεις των PC games που θα βγαίνουν στο Steam.
Στον αντίποδα, βέβαια, δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι η έλευση του PC gaming στις φορητές συσκευές σίγουρα λειτουργεί πολύ ενισχυτικά για το PC gaming γενικότερα, και αυτό αναμφίβολα αποτελεί πλεονέκτημα/ σημαντική εξέλιξη για τον χώρο. Αντιστοίχως, βέβαια, δεν μπορεί να παραβλεφθεί πως ο ανταγωνιστής δεν είναι κάποιος απλός «παίκτης», μα η Nintendo: Αν και τεχνικά το Steam Deck υπερέχει του Switch, πρόκειται για μια εταιρεία η οποία, ανά τα χρόνια, έχει καταφέρει να υπερασπιστεί με επιτυχία τα πρωτεία της στον χώρο των φορητών παιχνιδομηχανών απέναντι σε πολλούς ανταγωνιστές. Με λίγα λόγια, η ιαπωνική εταιρεία ξέρει ποιες είναι οι προτεραιότητες και πού πρέπει να δίνει σημασία.
Συνοπτικά, το Steam Deck βασίζεται στις μεγάλες δυνατότητες που παρέχει ως συσκευή γενικότερα, και στην τεράστια γκάμα παιχνιδιών που παρέχονται μέσω Steam. Το αν αυτά θα του επιτρέψουν να σημειώσει επιτυχία και να γίνει «mainstream» (και όχι μια συσκευή «για τους λίγους», όπως συνέβη με παλαιότερες φορητές παιχνιδομηχανών άλλων εταιρειών, με αξιοσημείωτες δυνατότητες μεν, που δεν κατάφεραν να απογειωθούν δε), μένει να φανεί. Προς το παρόν, πάντως, οι κρατήσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φαίνονται να πηγαίνουν πολύ καλά, καθώς οι διαθεσιμότητες για παραδόσεις φαίνονται πλέον να εκτείνονται μέχρι αρκετά αργά μέσα στο 2022.
Με επιπλέον πληροφορίες από PC Gamer, Den of Geek
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.