Κρίση στην Τυνησία μετά την αποπομπή του πρωθυπουργού και την αναστολή του κοινοβουλίου
Ο πρόεδρος της Τυνησίας απέπεμψε τον πρωθυπουργό και ανέστειλε το κοινοβούλιο εν μέσω των βίαιων διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της Τυνησίας απέπεμψε τον πρωθυπουργό και ανέστειλε τη λειτουργία του κοινοβουλίου, αφού βίαιες διαδηλώσεις σημειώθηκαν ανά τη χώρα.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, χιλιάδες διαδηλωτές, οργισμένοι για τους χειρισμούς της κυβέρνησης όσον αφορά στην Covid-19, βγήκαν στους δρόμους και συγκρούστηκαν με την αστυνομία την Κυριακή.
Ο πρόεδρος Καΐς Σαϊέντ ανακοίνωσε πως θα αναλάμβανε τα ηνία με τη βοήθεια ενός νέου πρωθυπουργού, λέγοντας πως θέλει να επαναφέρει την ηρεμία στη χώρα. Ωστόσο οι αντίπαλοί του έκαναν λόγο για πραξικόπημα.
«Πήραμε αυτές τις αποφάσεις…μέχρι να επιστρέψει η κοινωνική ειρήνη στην Τυνησία και μέχρι να σώσουμε τη χώρα» είπε ο Σαϊέντ σε τηλεοπτικό του μήνυμα μετά από έκτακτη συνεδρίαση για θέματα ασφαλείας στο μέγαρό του.
Αργά το βράδυ της Κυριακής οι διαδηλωτές ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς όταν έγινε γνωστή η αποπομπή του πρωθυπουργού, Χιτσέμ Μετσίτσι. Ο πρόεδρος Σαϊέντ συνάντησε τα πλήθη στην πρωτεύουσα, Τύνιδα.
Χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν κατά του κυβερνώντος κόμματος στην Τύνιδα και άλλες πόλεις, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και ζητώντας διάλυση του κοινοβουλίου. Δυνάμεις ασφαλείας μπλόκαραν το κοινοβούλιο και δρόμους γύρω από την κεντρική λεωφόρο Μπουργκουΐμπα, το επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κατά την εξέγερση του 2011 στην Τυνησία.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και έκανε πολλές συλλήψεις, με συγκρούσεις να λαμβάνουν χώρα σε πολλές άλλες πόλεις.
Διαδηλωτές έκαναν έφοδο στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, σπάζοντας υπολογιστές και βάζοντας φωτιά στα τοπικά του γραφεία στο Τουζέρ.
Ο πρόεδρος Σαϊέντ δεσμεύτηκε να απαντήσει σε περαιτέρω βίαιες ενέργειες με στρατιωτικά μέσα. «Προειδοποιώ όποιον σκέφτεται να καταφύγει σε όπλα…και οποιονδήποτε ρίξει σφαίρα, πως οι ένοπλες δυνάμεις θα απαντήσουν με σφαίρες».
Όπως είπε, το Σύνταγμα του επιτρέπει να αναστείλει το κοινοβούλιο εάν είναι σε «άμεσο κίνδυνο». Ωστόσο ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ραχέντ Γκανουτσί, κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι προβαίνει σε «πραξικόπημα ενάντια στην επανάσταση και στο Σύνταγμα».
Δέκα χρόνια πριν η εξέγερση στην Τυνησία έφερε τη δημοκρατία στη χώρα και προκάλεσε το κύμα των εξεγέρσεων της αποκαλούμενης «Αραβικής Άνοιξης» στην περιοχή. Ωστόσο οι ελπίδες πως αυτό θα έφερνε περισσότερες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες διαψεύστηκαν. Μία δεκαετία μετά, η Τυνησία είναι αντιμέτωπη με μια βαθιά οικονομική κρίση και ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα κορονοϊού της Αφρικής.
Με πληροφορίες από BBC, Reuters
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Σήμερα κληρώνει για τη Μύκονο - Οι ανησυχίες και για άλλα νησιά και η στρατηγική της κυβέρνησης