Κορονοϊός: Τι αλλάζει πραγματικά η μετάλλαξη Δέλτα ως προς την πανδημία και την αντιμετώπισή της

Η ανησυχητική «έκδοση» του κορονοϊού αλλάζει τα δεδομένα ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κορονοϊός: Τι αλλάζει πραγματικά η μετάλλαξη Δέλτα ως προς την πανδημία και την αντιμετώπισή της
AP
5'

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι η ταχύτερη και πιο «ικανή» έκδοση του κορονοϊού που προκαλεί την Covid-19 που έχει δει ο κόσμος, και ανατρέπει αυτά που πιστεύαμε για την ασθένεια, καθώς πολλές χώρες προβαίνουν σε άρσεις περιορισμών.

Η προστασία από τα εμβόλια παραμένει πάντως πολύ ισχυρή απέναντι σε σοβαρές λοιμώξεις και νοσηλείες σε νοσοκομεία, ανεξαρτήτως παραλλαγής του κορονοϊού, και αυτοί που κινδυνεύουν πιο πολύ εξακολουθούν να είναι οι ανεμβολίαστοι, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο κορυφαίους ειδικούς επί της Covid-19.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα, που είχε εντοπιστεί πρώτα στην Ινδία, δεν είναι ότι κάνει τους ανθρώπους να νοσούν πιο βαριά, μα πως εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα από άτομο σε άτομο, αυξάνοντας τις λοιμώξεις και τις νοσηλείες μεταξύ των ανεμβολίαστων.

Επίσης, αυξάνονται τα στοιχεία που δείχνουν ότι είναι ικανή να μολύνει πλήρως εμβολιασμένους σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι προηγούμενες, και υπάρχουν ανησυχίες πως ίσως και να μπορούν να την εξαπλώνουν.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι απλά η Δέλτα» είπε η μικροβιολόγος Σάρον Πίκοκ, που ηγείται των βρετανικών προσπαθειών για αλληλούχιση των παραλλαγών του κορονοϊού, κάνοντας λόγο για την «ταχύτερη και πιο ‘ικανή’ παραλλαγή» ως τώρα.

Οι ιοί εξελίσσονται συνέχεια μέσω μεταλλάξεων, με νέες παραλλαγές να εμφανίζονται. Κάποιες φορές αυτές είναι πιο επικίνδυνες από την αρχική.

Μέχρι να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για τη μετάδοση της παραλλαγής Δέλτα, ειδικοί λένε πως συνεχίζουν να χρειάζονται μάσκες, μέτρα κοινωνικής απόστασης κ.α., που έχουν αρθεί σε πολλές χώρες με ευρείες εκστρατείες εμβολιασμών.

Η Public Health England ανέφερε την Παρασκευή πως από ένα σύνολο 3.692 νοσηλευόμενων στη Βρετανία με τη Δέλτα το 58,3% ήταν ανεμβολίαστοι και το 22,8% πλήρως εμβολιασμένοι.

Στη Σιγκαπούρη, όπου η Δέλτα είναι η πιο κοινή μετάλλαξη, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν την Παρασκευή πως τα ¾ των κρουσμάτων κορονοϊού της έλαβαν χώρα μεταξύ εμβολιασμένων, αν και κανείς εξ αυτών δεν νοσούσε σοβαρά.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι το 60% των νοσηλευόμενων κρουσμάτων Covid είναι εμβολιασμένοι. Οι πιο πολλοί είναι 60 και άνω και συχνά έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Στις ΗΠΑ, η παραλλαγή Δέλτα αντιπροσωπεύει περίπου το 83% των νέων λοιμώξεων. Μέχρι τώρα οι ανεμβολίαστοι αποτελούν το 97% των σοβαρών περιπτώσεων.

«Υπάρχει πάντα η ψευδαίσθηση πως υπάρχει μια ‘μαγική σφαίρα’ που θα λύσει όλα μας τα προβλήματα. Ο κορονοϊός μας διδάσκει ένα μάθημα» είπε ο Ναντάβ Νταβίντοβιτς, διευθυντής της σχολής δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν στο Ισραήλ.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ένα από τα πλέον αποτελεσματικά απέναντι στην Covid-19 ως τώρα, φαινόταν αποτελεσματικό μόνο κατά 41% ως προς την παρεμπόδιση συμπτωματικών νοσήσεων στο Ισραήλ τον προηγούμενο μήνα, καθώς εξαπλωνόταν η μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με δεδομένα της ισραηλινής κυβέρνησης. Ισραηλινοί ειδικοί λένε πως αυτές οι πληροφορίες χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση πριν εξαχθούν επιπλέον συμπεράσματα.

«Η προστασία για το άτομο είναι πολύ ισχυρή. Η προστασία από το να μολύνεις άλλους είναι σημαντικά χαμηλότερη» είπε ο Νταβίντοβιτς.

Έρευνα στην Κίνα έδειξε πως άνθρωποι που είχαν μολυνθεί με Δέλτα φέρουν 1.000 φορές περισσότερο ιό στις μύτες τους σε σχέση με το αρχικό στέλεχος της Γουχάν. «Μπορεί να εκκρίνεις περισσότερο ιό, και για αυτό είναι πιο μεταδοτικός. Αυτό διερευνάται ακόμα» είπε η Πίκοκ.

Σύμφωνα με τον ιολόγο Σέιν Κρότι του La Jolla Institute for Immunology στο Σαν Ντιέγκο, η Δέλτα είναι 50% πιο μολυσματική από την Άλφα που είχε εντοπιστεί αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Τα πάει καλύτερα από όλους τους άλλους ιούς απλά επειδή εξαπλώνεται πολύ πιο αποτελεσματικά» πρόσθεσε.

Ο Έρικ Τόπολ, ειδικός σε θέματα γονιδιωμάτων και διευθυντής του Scripps Research Translational Institute, σημείωσε πως οι λοιμώξεις Δέλτα έχουν συντομότερη περίοδο επώασης, και πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ιικών σωματιδίων. «Για αυτό θα είναι πρόκληση για τα εμβόλια. Οι εμβολιασμένοι πρέπει να προσέχουν πολύ. Είναι δύσκολη περίπτωση» είπε σχετικά.

Όπως σημειώνει ο Κάρλος ντελ Ρίο καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογίας Μολυσματικών Ασθενειών στο Emory University στην Ατλάντα, όταν τα εμβόλια είχαν πρωτοαναπτυχθεί, ουδείς σκεφτόταν πως θα εμπόδιζαν τη μόλυνση. Σκοπός, τόνισε ήταν πάντα να αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο. Ωστόσο ήταν τόσο αποτελεσματικά, που υπήρχαν ενδείξεις πως τα εμβόλια απέτρεπαν επίσης και τη μετάδοση των προηγούμενων παραλλαγών. «Κακομάθαμε» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η Μόνικα Γκάντι, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο University of California, San Franscisco, είπε πως «οι άνθρωποι είναι τόσο απογοητευμένοι αυτή τη στιγμή που δεν προστατεύονται 100% από ήπια ξεσπάσματα»- από το ότι μολύνονται αν και έχουν εμβολιαστεί.

Ωστόσο, πρόσθεσε η Γκάντι, το ότι όλοι οι Αμερικανοί που νοσηλεύονται με Covid-19 είναι ανεμβολίαστοι, είναι πραγματικά ένδειξη μεγάλης αποτελεσματικότητας.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή