Ταϊλάνδη: «Σαρώνει» το τρίτο κύμα της πανδημίας – Ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται σε πάρκινγκ
Γιατροί αναγκάζονται να θεραπεύσουν τους ασθενείς σε χώρους στάθμευσης, ενώ αναγκάζονται να διώξουν πολλούς από αυτούς επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια.
Η Ταϊλάνδη είχε επαινεθεί πέρυσι για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία της Covid-19, καταγράφοντας ένα τα χαμηλότερα ιικά φορτία στον κόσμο. Ωστόσο, η οργή φουντώνει τώρα για τους πρόσφατους χειρισμούς της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της αργής και χαοτικής εκστρατείας εμβολιασμού.
Το τρίτο κύμα της πανδημίας ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν οι μολύνσεις άρχισαν να εξαπλώνονται σε κέντρα νυχτερινής διασκέδασης της Μπανγκόκ, κατά κύριο λόγο σε κλαμπ που είναι δημοφιλή στους πλούσιους επιχειρηματίες. Έκτοτε, οι μολύνσεις εξαπλώθηκαν σε φυλακές, εργοστάσια, εργοτάξια και πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας.
Σε περίπου τέσσερις μήνες, οι συνολικοί θάνατοι της χώρας αυξήθηκαν από λιγότερους από 100 σε 4.146. Ορισμένοι ασθενείς κατέληξαν στο σπίτι τους επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμα κρεβάτια στο νοσοκομείο, σύμφωνα με εθελοντές.
Άλλοι πέθαναν στους δρόμους της Μπανγκόκ, ανάμεσά τους και ένας άνθρωπος που έμεινε για ώρες στο πεζοδρόμιο την περασμένη εβδομάδα, περιστατικό που προκάλεσε δημόσια κατακραυγή.
«Η κυβέρνηση εξακολουθεί να βαδίζει πίσω από την Covid-19», δήλωσε ο Ekapob Laungprasert, ο οποίος διευθύνει μια εθελοντική ομάδα που βοηθά άτομα που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό.
«Ανέλαβαν δράση μετά την εμφάνιση των προβλημάτων. Πρέπει να αλλάξουν τη στρατηγική τους και να σκεφτούν το μέλλον. Πρέπει να αναζητήσουν ποιοτικά εμβόλια και να τα προσφέρουν γρήγορα σε όλους. Οι κάτοικοι της Ταϊλάνδης αγωνίζονται να προμηθευτούν εμβόλια, ενώ άλλες χώρες κάνουν λαχειοφόρο αγορά για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν» είπε.
Η κυβέρνηση επικρίθηκε επειδή δεν επέβαλε lockdown πριν από μήνες, όταν οι αριθμοί των κρουσμάτων ήταν χαμηλότεροι. Την Τρίτη, ανακοινώθηκαν 14.150 νέα κρούσματα και 118 θάνατοι.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Ταϊλανδοί αναρτούν φωτογραφίες με τεράστιες ουρές πολιτών που περιμένουν σε χώρους στάθμευσης και χώρους διεξαγωγής τεστ της Μπανγκόκ.
Τη Δευτέρα, το νοσοκομείο Rachapiphat στην πρωτεύουσα δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Facebook, παρουσιάζοντας τον κατάμεστο χώρο στάθμευσης, όπου είχαν δημιουργηθεί κρεβάτια για ασθενείς από το τμήμα έκτακτης ανάγκης.
Την περασμένη εβδομάδα, παρόμοιες εικόνες κοινοποιήθηκαν απο το νοσοκομείο Saraburi, όπου οι ασθενείς περίμεναν σε κρεβάτια σε εξωτερικό χώρο στάθμευσης.
Μόλις το 5% του πληθυσμού της Ταϊλάνδης έχει εμβολιαστεί πλήρως, ενώ το 17% έχει λάβει μία δόση σύμφωνα με το Our World in Data.
Η παραλλαγή Δέλτα «παγώνει» τη δραστηριότητα της Toyota
Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota σταμάτησε εν τω μεταξύ τις δραστηριότητές της σε τρία εργοστάσιά της στην Ταϊλάνδη, καθώς η παραλλαγή Δέλτα σαρώνει το βασίλειο της νοτιοανατολικής Ασίας, διακόπτοντας την προμήθεια ανταλλακτικών.
Το κλείσιμο των εργοστασίων υπογραμμίζει πώς η πανδημία εξακολουθεί να θέτει υπό πίεση την εφοδιαστική αλυσίδα. Η Toyota είπε ότι «θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα αποφασίσει» εάν θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της από την Κυριακή.
Η ετήσια παραγωγική ικανότητα των εργοστασίων της Toyota ανέρχεται σε 760.000 μονάδες, αλλά πέρυσι κατασκευάστηκαν μόνο 440.000 οχήματα.
Η Ταϊλάνδη αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο κόμβο παραγωγής στο εξωτερικό της Toyota, μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Θα «βράσει» η χώρα - Πού θα χτυπήσουν 45αρια - Τι να προσέξουν οι πολίτες