Φωτιές στον κόσμο και κλιματική κρίση: Ο εφιάλτης σε αριθμούς - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Kαταστροφικές πυρκαγιές σαρώνουν την Ευρώπη, εν μέσω ενός ακραίου κύματος καύσωνα. Από την Ελλάδα και την Ιταλία, μέχρι την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία, εκατοντάδες πύρινα μέτωπα πολιορκούν τουριστικά θέρετρα και κατοικημένες περιοχές, αποτεφρώνουν δασικές εκτάσεις και περιουσίες και αφήνουν πίσω τους πόνο και θλίψη.
2'

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που σάρωσαν και εξακολουθούν να σαρώνουν την Ελλάδα, αποτελούν τμήμα μίας γενικότερης εικόνας κλιματικής κρίσης που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης.

Πολλά μέρη του κόσμου, από τις ΗΠΑ μέχρι την «παγωμένη» Σιβηρία παλεύουν με τις φλόγες, σε ένα σκηνικό που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από ταινία καταστροφής.

Ο φετινός Ιούλιος ήταν ένας από τους πιο ζεστούς στα χρονικά, με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σε περιοχές από τη Φινλανδία μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Kαι πυροδότησε εκατοντάδες πύρινα μέτωπα από το βόρειο, ως το νότιο ημισφαίριο. Για την ιστορία η πιο φονική πυρκαγιά μέχρι σήμερα -σύμφωνα με την παγκόσμια βάση δεδομένων για τις φυσικές καταστροφές EM-DAT- είναι η πυρκαγιά του Cloquet που ξέσπασε τον Οκτώβριο του 1918, και ενώ ο 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είχε τελειώσει στην Ευρώπη.

Είναι μία από τις μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές στην ιστορία των ΗΠΑ, όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων σε μια μέρα. Συνολικά, 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, και 52.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν και έμειναν άστεγοι. Η μανία της φωτιάς κατέστρεψε πολλές κοινότητες και χιλιάδες στρέμματα.

Στην πρώτη πεντάδα με τις πιο φονικές πυρκαγιές σύμφωνα πάντα με την κατάταξη της βάσης EM-DAT βρίσκεται και η Ελλάδα, με την εθνική τραγωδία του 2018 στο Μάτι.

Τεράστιες εκτάσεις έχουν τυλιχθεί στις φλόγες και στη Σιβηρία με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για την τρίτη χειρότερη σεζόν πυρκαγιάς εδώ και έναν αιώνα και τις επιπτώσεις να απειλούν ολόκληρο τον πλανήτη.

Από τις πυρκαγιές αυτές εκλύονται στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, ενώ καταστρέφονται τα δέντρα που θα μπορούσαν να το απορροφήσουν, τροφοδοτώντας με αυτό τον τρόπο την κλιματική αλλαγή.

Μακροπρόθεσμα αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο λιώσιμο των αιώνιων πάγων, μέσα στους οποίους είναι παγιδευμένες τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, μια βραδυφλεγής βόμβα.

Και ενώ οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο αισθητές, η πολιτική δράση δεν ακολουθεί. «Για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να υπάρξει δραματική αλλαγή εκ μέρους των βιομηχανικών εθνών του κόσμου, ιδίως των Ηνωμένων Πολιτειών» έγραφαν πρόσφατα οι Los Angeles Times.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αττική: Ο δρόμος της φωτιάς - Το χρονικό μιας ιστορικής καταστροφής που «μαύρισε» τις ψυχές μας